Erjavec meni, da je DeSUS očitno za nekatere moteči element, in dodaja, da je pomembno le, kaj mislijo ljudje. Foto: EPA
Erjavec meni, da je DeSUS očitno za nekatere moteči element, in dodaja, da je pomembno le, kaj mislijo ljudje. Foto: EPA
Erjavec, Pahor
Premeir ni imel izbire, pravi okolijski minister, ki bo v teh dneh stopil pred poslance. Foto: EPA
Erjavčeve afere


Očitki so smešni, je v pogovoru za Odmeve dejal okolijski minister in predsednik DeSUS-a. Potrebna poročila je ministrstvo oddalo, je pa iluzorno, da bi rešili nastale zaplete v dveh mesecih, prejšnja zasedba pa jih ni 4 leta, dodaja. Verjame, da bo v DZ-ju pokazal, da je ocena sodišča pretirana. Ob tem dodaja, da v drugih primerih, med katerimi je omenil pediatrično kliniko, Slovenske železnice in Darsove projekte, a sodišče ni ukrepalo v tej smeri. "Ob takšnih standardih bomo hitro ob polovico vlade."

Računsko sodišče ocenjuje strokovnost, politična odgovornost pa je stvar parlamenta. Zato se, tako Erjavec, z odločitvijo premierja Boruta Pahorja in možnostjo soočenja s poslanci strinja. "Poslanci naj odločijo, ali me je potrebno zaradi smetnjakov razrešiti."

Prvi odzivi iz strankarskih krogov kažejo, da Erjavec potrebne podpore v DZ-ju ne bo deležen. Izjavam koalicijskih strank in dela opozicije o podpori Pahorjevemu predlogu se čudi, saj trdi, da premier izbire ni imel. V primeru, da se ne bi odzval na predlog Računskega sodišča, bi kršil zakon.


Z lastnimi poslanci in strankarskimi kolegi bo o zadnjih dogodkih govoril v sredo na izvršnem odboru in na petkovem svetu. Preveril pa bo tudi podporo v celotni stranki.

Domnevne afere se mu ne "dogajajo" le zadnjih 14 dni, temveč od maja 2005, poudarja. Glede obtožnega predloga zaradi domnevno nevestnega dela ponavlja, da bo na sodišču dokazal svojo nedolžnost. "Vse te afere sproža novinar Rok Praprotnik (novinar časnika Dnevnik, op. a.). Tisti, ki berete časopise, to veste," pravi in med drugim dodaja, da "on ima to naročeno," saj naj bi bila stranka DeSUS in on osebno za določene kroge moteča.

"Nisem superman"
"Na dan podpišem več kot 300 zadev," pravi Erjavec, zato je, kot trdi, nemogoče, da bi vsako zadevo podrobno spremljal. "Nisem superman". "Je pa zanimivo, koliko pozornosti mi namenjajo mediji," je dejal ob koncu pogovora z voditeljico Rosvito Pesek. "Počutim se kot Al Capone."

Erjavčeve afere