Predsednik republike je pokazal še en obraz. Foto: Reuters
Predsednik republike je pokazal še en obraz. Foto: Reuters
Janez Drnovšek
Govoru predsednika Drnovška je prisluhnilo okoli 1.000 ljudi. Foto: RTV SLO
Občnega zbora se je udeležilo veliko ljudi. Foto: RTV SLO

Izvoljena sta bila upravni in nadzorni odbor ter častno razsodišče. Poleg predsednika Drnovška v upravnem odboru podpredsedniški mesti zasedata Alberto Gregorič ter Marko Pogačnik, generalna sekretarka pa je postala Lucija Mulej.

Na prvem sestanku UO-ja so bili vsi sklepi sprejeti soglasno in brez razprave. Predsednik republike meni, da se organi Gibanja ne bi smeli ustavljati ob formalnih opravilih.

V nadzornem odboru sedijo Miha Kozinc, Peter Demšar in Robin Dewa, v častnem razsodišču pa Miran Mejak, Draga Potočnjak in Gorazd Kocijančič.

Na Turjaku znani obrazi
Zbora so se med drugim udeležili člani LDS-a Milan M. Cvikl, Majda Širca, Aleš Gulič, Cveta Zalokar Oražem, Matej Lahovnik, Ljubo Germič, Gregor Golobič, Vika Potočnik, Peter Božič in Roman Jakič. Prisotni so bili tudi predsednik Asa Franci Kek, član mestnega sveta MOL-a Mitja Jazbinšek in Jože Vozelj (SMS).

Vodja Civilne iniciative izbrisanih aktivistov je s prisotnostjo na Turjaku in izraženo željo po včlanitvi v Gibanje za pravičnost in razvoj želel opozoriti na položaj izbrisanih, za katerega je po njegovemm mnenju Drnovšek kot dolgoletni slovenski premier soodgovoren.

Predstavitvenega srečanja na Turjaku se je udeležil tudi nekdanji televizijski voditelj Stojan Auer. Predsednik Drnovšek je na spletni strani Gibanja podvomil o skladnosti ciljev Auerjeve Liste za pravičnost in razvoj z dejanskimi cilji gibanja.

V drugem delu so sledili kulturni program in delavnice Planet Zemlja, Socialna pravičnost, Nova etika vodenja, Ekologija in varovanje narave ter Naravna prehrana in ekološka pridelava živil.

Načrti Gibanja

Drnovšek je sicer zatrdil, da Gibanje ne bo sodelovalo na jesenskih lokalnih volitvah, napovedal pa je podporo tistim lokalnim listam, ki bi se zavzemale za iste cilje kot Gibanje.

Ti so nudenje pomoči tistim, ki jo rabijo, preusmeritev k bolj zdravi prehrani, ohranjanje naravnega okolja in dediščine, odpravljanje konfliktnih situacij doma in po svetu, zagotavljanje dostojnega preživetja vsakemu človeku, prijaznejši odnos ljudi do živali, duhovni razvoj človeštva in pravičnejša svetovna ureditev.