Janša je opozoril, da nekateri štabi niso spoštovali njegovega takratnega ukaza, naj orožja ne predajajo JLA, ob tem pa dodal, da zaradi teh, pa tudi drugih omenjenih
Janša je opozoril, da nekateri štabi niso spoštovali njegovega takratnega ukaza, naj orožja ne predajajo JLA, ob tem pa dodal, da zaradi teh, pa tudi drugih omenjenih "očitnih izdaj Slovenija do zdaj ni nikogar klicala na odgovornost". Foto: MMC RTV SLO

Ob obletnici dogodkov pred začetkom slovenske osamosvojitve je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pripravilo javno tribuno z naslovom Razorožitev slovenske Teritorialne obrambe - politične in vojaške okoliščine ter posledice. Takratni obrambni minister in zdajšnji predsednik SDS-a Janez Janša je poudaril, da je po razorožitvi ostala petina vsega orožja, kar je skorajda pod vprašaj postavilo projekt slovenske osamosvojitve.

"Kučan in Ertl sta vedela za razorožitev"
Veliko vprašanje po Janševih besedah tudi je, ali bi se Ante Markovič in JLA odločila za napad na Slovenijo, če TO ne bi bil razorožen. Zatrdil je tudi, da sta bila o tem obveščena takratni republiški sekretar za notranje zadeve Tomaž Ertl in predsednik predsedstva SRS Milan Kučan, a sta se sprenevedala.

Po njegovih besedah je takratno predsedstvo SRS tudi sicer dajalo različne informacije o tem, kdaj so izvedeli za ukaz o razorožitvi. Tako je predsedstvo 14. junija 1990 skupščini RS poslalo uradno informacijo, da je bilo o razorožitvi TO-ja uradno obveščeno 15. maja 1990 popoldne. Tri dni pozneje, ko se je javnost začela spraševati, zakaj predsedstvo ni ukrepalo, je predsedstvo v skupščino poslalo še eno informacijo, v kateri je zapisalo, da so bili o razorožitvi obveščeni 17. maja. Kučan pa je aprila letos dejal, da je bil o razorožitvi obveščen 16. maja. Tri različne izjave torej, pravi Janša.

"Nekateri niso opravili dela"
Prvi minister za notranje zadeve v samostojni Sloveniji Igor Bavčar pa je dejal, da nekateri takrat niso opravili svojega dela tako, kot bi ga morali, to pa zato, ker so menili, da Demos ne bo sposoben ostati dolgo na oblasti, in so računali, da bodo kmalu znova prevzeli oblast. Ob tem je spomnil, da mu takratni republiški sekretar Ertl ni želel predati poslov.