Novo strelivo naj bi dobili do konca marca prihodnje leto, na ministrstvu pričakujejo, da še prej. Foto: BoBo
Novo strelivo naj bi dobili do konca marca prihodnje leto, na ministrstvu pričakujejo, da še prej. Foto: BoBo
Avtomatska jurišna puška F2000 S
Na novo strelivo sicer ne bo treba predlogo čakati. Na spletnih straneh E-naročanja že lahko najdemo podpisan okvirni sporazum za nakup treh milijonov nabojev za belgijske puške, posamezni naboj naj bi dobili za slabih 29 centov po kosu, dobavitelj pa mora strelivo dobaviti najkasneje do konec marca prihodnje leto. Foto: BoBo

Kako se je lahko to zgodilo, je danes zanimalo tudi člane DZ-jevega odbora za obrambo, ki so od obrambne ministrice in načelnika generalštaba pričakovali odgovore.

Sejo je sklical predsednik odbora Žan Mahnič (SDS), pravi, da je pomanjkanje streliva za jurišno puško dokaz, da vlada vojsko pelje naravnost v prepad. "Kljub temu, da že več mesecev zvonijo vsi alarmi, streznitve ni," je po poročanju STA-ja opozoril Mahnič.

Ministrica za obrambo Andreja Katič pa odgovarja, da stanje ni tako kritično, kot se ga poskuša prikazati. Na odprtem delu odbora je pojasnila, da se je v preteklosti sicer redkeje nabavilo strelivo - v letih 2008, 2010 in 2014. Vendar so lani začeli nov postopek javnega naročila, naročilo za tri milijone kosov streliva so izdali konec julija letos. Strelivo naj bi dobili do konca marca prihodnje leto, pričakujejo, da še prej, je povedala.

Sejo so sicer kmalu zaprli za javnost, saj so natančni podatki o porabi streliva tajni in o tem torej niso mogli razpravljati na odprti seji. Člani odbora sklepov na današnji seji niso sprejemali.

Že nekaj let brez vojnih zalog
Težava s strelivom ni od včeraj - zaloge streliva za belgijsko avtomatsko puško F2000S se zmanjšujejo že vse od leta 2013. Po zagotovilih naj bi Slovenska vojska imela dovolj streliva za urjenje, tudi za belgijske avtomatske puške. Zapleta pa se pri t. i. vojni rezervi, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc.

Načrti namreč predvidevajo, da mora imeti vojska na zalogi strelivo za prvih 90 dni vojne. To je po nekaterih podatkih namreč čas, v katerem se v vojni lahko vzpostavi normalno delovanje logistike. Teh bojnih zalog pa nimamo že kar nekaj let.

Je pa na mestu vprašanje, dodaja Škrjanc, zakaj je do okvirnega podpisa sporazuma za nakup streliva prišlo šele sredi letošnjega leta, glede na to, da zaloge niso popolnjene že vrsto let. Vrh vojske sicer pojasnjuje, da je pravočasno posredoval vso dokumentacijo za dopolnitev zalog, na ministrstvu pa je slišati, da očitno ta dokumentacija na vrh ministrstva le ni prispela pravočasno ali v celoti.

Letos bomo za obrambni sektor namenili okoli 348 milijonov evrov, prihodnje leto pa bi ta sredstva nekoliko povečali, če bo predlog sprejet, na nekaj več kot 366 milijonov evrov. Več sredstev si obrambni resor obeta tudi v letih 2018 in 2019, pri tem pa upajo, da bi takrat po dolgem času končno lahko zagnali tudi naložbeni cikel.