Obrambna ministrica Andreja Katič je v celjski vojašnici vojakom podelila odlikovanja. Foto: MORS
Obrambna ministrica Andreja Katič je v celjski vojašnici vojakom podelila odlikovanja. Foto: MORS
Vojašnice odprle vrata za obiskovalce
Vojašnice so odprle svoja vrata

Obiskovalcem so bili na voljo ogledi Vojašnice Franca Rozmana Staneta v Celju, Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, vojaškega objekta Kočevska Reka, Vojašnice Petra Petriča v Kranju, Vojašnice Edvarda Peperka v ljubljanskih Mostah, Vojašnice slovenske Teritorialne obrambe v ljubljanskem Šentvidu, Vojašnice generala Maistra v Mariboru, Vojašnice Murska Sobota, Vojašnice Franca Uršiča v Novem mestu, Vojašnice barona Andreja Čehovina v Postojni, Vojašnice Vincenca Repnika v Slovenski Bistrici in Vojašnice Janka Premrla Vojka na Vrhniki.

Na potniškem terminalu v Kopru pa je potekala predstavitev 430. mornariškega diviziona, na strelišču Mačkovec na Bohinjski Beli pa predstavitev 132. gorskega polka. Osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske bo v nedeljo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor.

Slovenska vojska se lahko primerja z drugimi
Obrambna ministrica Andreja Katič je pred dnevom SV-ja povedala, da je Sloveniji v zadnjih 25 letih "uspelo zgraditi vojsko, ki se lahko danes primerja z vojskami vseh drugih članic zveze Nato in EU-ja".

Katičeva tudi verjame, da bo SV-ju in širši slovenski družbi na splošno uspelo premagati težave, s katerimi se trenutno spopadata, "tako, kot smo do zdaj premagali vse težke trenutke v naši zgodovini". "Pri tem je naš cilj jasen in utemeljen v plebiscitarni volji državljanov pred 25 leti: želimo živeti v samostojni državi, katere ključni temelj varnosti je tudi SV," je dodala.

Glede pobud o ukinitvi SV-ja, ki so se pojavile v pretekih letih, pa Katičeva meni, da živimo v družbi, v kateri so dovoljena različna mnenja.

SV svoj dan praznuje 15. maja kot spomin na 15. maj 1991, ko je Slovenija v učnih centrih na Igu in v Pekrah začela usposabljati svoje prve vojaške nabornike.

Vojašnice odprle vrata za obiskovalce
Vojašnice so odprle svoja vrata