Tanja Fajon (SD) in Alenka Bratušek (SAB) sta povabilo predsednika Boruta Pahorja sprejeli. Marjan Šarec (LMŠ) je Pahorju v odzivu predlagal temeljit pogovor s premierjem Janezom Janšo, Luka Mesec (Levica) pa je povabilo zavrnil. Foto: BoBo
Tanja Fajon (SD) in Alenka Bratušek (SAB) sta povabilo predsednika Boruta Pahorja sprejeli. Marjan Šarec (LMŠ) je Pahorju v odzivu predlagal temeljit pogovor s premierjem Janezom Janšo, Luka Mesec (Levica) pa je povabilo zavrnil. Foto: BoBo

Pahor je pobudo za srečanje na prvake parlamentarnih strank naslovil v ponedeljek. Na njem bi rad preveril stališča do svojega predloga, da bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, okrevanje po njej in predsedovanje EU-ju. Datum srečanja še ni določen. Iz urada predsednika republike so sporočili, da predsednik Borut Pahor meni, da je dal pobudo v pravem času. Z namero zanjo je javnost prvič seznanil konec oktobra lani, podrobneje pa jo je pojasnil na slovesnosti ob 30. obletnici podpisa sporazuma parlamentarnih strank za podporo plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije pred koncem leta, so spomnili v uradu.

Voditelji se v tridesetih letih različnih parlamentarnih srečanj, koordinacij ali dogovorov po Pahorjevih navedbah niso lotili zato, ker bi imeli o pomembnih vprašanjih podobna ali enaka stališča, temveč prav zato, ker so imeli zelo različna. "V takih okoliščinah dobi dialog posebno težo in pomen," je izpostavil.

V tem smislu je Pahor poslal uradno vabilo za srečanje v času, ko poglabljanje političnih razhajanj slabo vpliva na premagovanje zdravstvene krize. Prav tako se mu zdi pomembno, da voditelji parlamentarnih strank skupno premislijo strateške usmeritve okrevanja po zdravstveni krizi in se dogovorijo za strateške poudarke slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja, so še pojasnili v uradu.

Premier Janez Janša je Pahorjev poziv označil kot dobronameren in nevtralen. Foto: Reuters
Premier Janez Janša je Pahorjev poziv označil kot dobronameren in nevtralen. Foto: Reuters

Sedem strank sprejelo vabilo

Pahor se pred predstavitvijo pobude za srečanje konec oktobra in za ponedeljkovo uradno vabilo ni predhodno posvetoval z nobenim predsednikom ali predsednico parlamentarne stranke. Od devetih parlamentarnih strank jih je sedem vabilo sprejelo, dve, Levica in LMŠ, pa sta vabilo zavrnili. "Obe stališči sta legitimni, predsednik pa pripominja, da načelno zavračanje dialoga lahko vodi v izključevanje, za katero pa se zdi, da ga prav nihče ne pozdravlja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Erjavec napovedal novo nezaupnico z 10 podpisi. KUL bo podrobnosti dorekel v sredo.

Erjavec predlagal, naj posvet počaka na nezaupnico Janševi vladi

Iz DeSUS-a so po pogovorih vodstva stranke in njene poslanske skupine glede podpore prvaku DeSUS-a Karlu Erjavcu kot kandidatu za mandatarja sporočili, da se je Erjavec v telefonskem pogovoru predsedniku države zahvalil za vabilo in ga "seznanil z vložitvijo konstruktivne nezaupnice v prihodnjem tednu ter mu pojasnil, zakaj predlagani sestanek v tem trenutku ni najbolj primeren korak". Dodatno so zvečer navedli, da Erjavec ni zavrnil povabila na sestanek, temveč je predlagal, da se to srečanje opravi po glasovanju in odločitvi o konstruktivni nezaupnici. S tem predlogom pa se je strinjal tudi predsednik Pahor.

"V naslednjih tednih se bo namreč dokončno izkristaliziralo stanje v slovenskem političnem prostoru. V tem trenutku moramo nameniti vso energijo v dobro Slovenije in vseh državljank in državljanov. To mora biti naše glavno vodilo za delovanje tudi v prihodnje," so navedli v DeSUS.

Bratušek: Politiki se moramo pogovarjati

"Če se politiki v državi nehamo pogovarjati, je naslednji korak samo še poziv k nasilju. To je za nas nedopustno in mi bomo neprestano težili k iskanju najboljših rešitev za ljudi," je v odzivu na vabilo predsednika republike Boruta Pahorja zapisala predsednica SAB-a Alenka Bratušek. Bratuškova je na Facebooku zapisala, da je Pahorja že obvestila, da se bo pogovora udeležila. Ob tem je dodala, da bo mnenje stranke SAB o položaju, rešitvah, težavah in zamujenih priložnostih najprej povedala njemu.

Sorodna novica Šarec: Pahorjev odziv bi bil iskrenejši, če ta ne bi molčal ob poskusih uničevanja pravne ureditve

Pahorjevo vabilo je sprejela tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon, ki sicer od pogovora nima visokih pričakovanj. S Pahorjem namreč ne deli ocene, da vlada dobro upravlja epidemijo. Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec pa je Pahorju v odgovoru na vabilo predlagal, naj se najprej temeljito pogovori s predsednikom vlade Janezom Janšo. Šarec je predsedniku republike med drugim očital, da je molčal ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda, poziv k srečanju pa je označil za "poskus, da bi se vse vrglo v isti koš".

Vabilo so sprejeli vsi voditelji koalicijskih strank, da je sestanek potreben, pa se je na srečanju s predsednikom Pahorjem strinjal tudi predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič. Enega prvih pogovorov o pripravah na srečanje je Pahor opravil prav s prvakom SNS-a. Kot so danes sporočili iz poslanske skupine SNS-a, sta s Pahorjem govorila predvsem o cepljenju, sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije in predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja.

Pahor ima kljub odsotnosti dveh strank visoka pričakovanja

"Čeprav dveh voditeljev od devetih parlamentarnih strank ne bo na srečanje, ima predsednik Pahor visoka pričakovanja. Prizadeval si bo, da bodo to srečanje in morebitna naslednja prispevalo k večjemu soglašanju slovenske politike glede bistvenih državnih zadev, s tem pa tudi do strpnejšega in bolj vključujočega splošnega razpoloženja v javnosti, kar je pomembno tudi za uspeh ukrepanja v času zdravstvene krize in po njej," so sporočili z urada predsednika republike.

Janša je vabilo predsednika republike sicer ocenil kot popolnoma dobronamerno in skrajno nevtralno, odziva Šarca in Fajonove pa po njegovih besedah "nazorno ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije".

Prvak NSi-ja Matej Tonin pa meni, da si morajo prizadevati za enoten odgovor na epidemijo, skupno izhodno strategijo in strpno sobivanje in da je edina pot za dosego teh ciljev skozi dialog.

Mesec zavrnil udeležbo in Pahorju očital molk

Sestanka se ne bo udeležil koordinator Levice Luka Mesec. "Vašega vabila na pogovor na ravni voditeljev parlamentarnih strank ne morem sprejeti, saj ga ne razumem kot del rešitve, pač pa kot del problema," je zapisal Mesec. S predsednikom Pahorjem se sicer strinja, da je Slovenija soočena z eno največjih preizkušenj in da bi bilo dobro, če bi stranke dosegle neke vrste strinjanje o osredotočanju na spopad z epidemijo.

"Želim si, da bi kot predsednik republike po desetih mesecih vendarle spregovorili, se opredelili in obsodili takšno delovanje vlade ter pomagali premostiti krizo demokratične ureditve pri nas," je zapisal Luka Mesec (Levica). Foto: BoBo

"A je iz vašega vabila razvidno, da povsem spregledate, namerno izpustite, kakršno koli omembo krize ustavnega reda in demokracije v Sloveniji. Vaše vabilo namreč izhaja iz ugotovitve, da smo v treh desetletjih vzpostavili razmeroma trden demokratični politični sistem," je dodal Mesec in dodal, da demokratični sistem v Sloveniji nikakor ni trden, ampak je v "globoki krizi". Naštel je napade vlade na novinarje, sodnike, sodišča, kritike in protestnike ter spodkopavanje in podrejanje javnih institucij.

"Predsednik vlade s tleskom prstov odpira in zapira šole, smučišča in trgovine – ali pa kar prekliče vpis na fakultete, ker se mu zazdi, da je družboslovcev 'preveč'. Ne priznava izidov volitev v ZDA in nas potiska v druščino novih diktatorjev v Evropi, ob tem pa ne skriva, da poskuša pri nas ustvariti nedemokratičen red po zgledu Orbanove Madžarske ali Vučićeve Srbije," je še zapisal Mesec in Pahorja opozoril, da njegov molk še zdaleč ni nedolžen. "Nihče ni za zagotovitev varstva teh načel bolj odgovoren od vas, predsednika republike. Molka in nezavzemanja stališča v dani situaciji ne morem razumeti drugače kot podporo vladi in njenemu predsedniku," je sklenil koordinator Levice.

Srečanje predsednika Pahorja in nadškofa Zoreta

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Stanislav Zore je v sredo na ljubljanski nadškofiji na delovnem kosilu sprejel predsednika republike Boruta Pahorja. Kot so zapisali v SŠK-ju, sta izrazila podporo konstruktivnim odnosom med Katoliško cerkvijo in državo in nadaljevanju reševanja odprtih vprašanj.

Med drugim sta v okviru srečanja spregovorila o počastitvi spomina na žrtve epidemije covida-19, skupnem pokroviteljstvu festivala Stična mladih, ki letos praznuje 40-letnico, vabilu papežu Frančišku za obisk v Sloveniji in praznovanju 30-letnice samostojnosti Slovenije.

V predsednikovem uradu so pojasnili, da sta predsednik republike in nadškof Zore posebno pozornost namenila življenju v času, ko se ves svet spopada z novo koronavirusno boleznijo, prilagoditvami, ki jih ta zahteva, in njenimi posledicami. Posebej sta spregovorila o različnih stiskah, ki jih doživljajo ljudje. Soglašala sta, da je treba razmisliti o simbolnem in pietetnem poklonu umrlim, in izmenjala zamisli o načinih in možnostih za to.

Kot je povedal Pahor, sta se z nadškofom tudi pogovarjala, "da bi morali izkoristiti 30. obletnico razglasitve države in njene obrambe kot trenutek, kjer bi vsaj za praznični dan pozabili na razlike med nami in razumeli, da je veliko več tistega, kar nas povezuje, in bili ponosni na prehojeno pot".