KUL za vložitev nezaupnice ne glede na število podpisov pod predlogom. Foto: BoBo
KUL za vložitev nezaupnice ne glede na število podpisov pod predlogom. Foto: BoBo
Karl Erjavec je novo nezaupnico napovedal za naslednji teden. Foto: BoBo
Karl Erjavec je novo nezaupnico napovedal za naslednji teden. Foto: BoBo

Mandatarski kandidat Koalicije ustavnega loka Karl Erjavec pričakuje, da bo nezaupnica vladi Janeza Janše uspešna in da bodo oblikovali novo vlado, obenem pa ga veseli, da "so poslanci stranke DeSUS-a enotni in da tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico". Natančen datum vložitve konstruktivne nezaupnice bodo po besedah Erjavca določili po srednem sestanku s Koalicijo ustavnega loka.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je v izjavi za medije po sestanku dodal, da Erjavec konstruktivne nezaupnice ne bo vlagal z 42 ali 46 podpisi, ampak z 10 podpisi, kolikor jih je za vložitev potrebnih po poslovniku. Med njimi bo tudi podpis katerega izmed poslancev DeSUS-a, je dejal.

Erjavec namreč ne vidi potrebe, da bi znova dokazovali, da ima ta koalicija najmanj 42 glasov. "Prepričan sem, da bo samo glasovanje pokazalo, da ima Koalicija ustavnega loka potrebno večino, da oblikuje novo vlado," je poudaril. Dodal je, da je aktualna vlada manjšinska in nima zadostne podpore.

Šarec je vesel Erjavčeve izjave, da bodo štirje poslanci DeSUS podprli konstruktivno nezaupnico. Foto: BoBo
Šarec je vesel Erjavčeve izjave, da bodo štirje poslanci DeSUS podprli konstruktivno nezaupnico. Foto: BoBo

Jurša: Erjavec ima štiri DeSUS-ove glasove

Če bi se zgodilo, da konstruktivna nezaupnica ne bi uspela, pa "se bomo pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo naša poslanska skupina oziroma naša stranka", je dodal Jurša. Je pa spomnil, da je sam že dejal, da stranke oz. poslanske skupine v ekstremni opoziciji ne vidi. Na vprašanje, ali lahko torej Erjavec na glasovanju o konstruktivni nezaupnici pričakuje glasove štirih poslancev DeSUS-a, pa je Jurša odgovoril, da so se danes tako dogovorili.

KUL za vložitev nezaupnice ne glede na število podpisov

S koliki podpisi bo podprta konstruktivna nezaupnica, za LMŠ in SD ni tako zelo pomembno. Po mnenju poslanca Levice Luke Mesca pa bi bilo bolje imeti zagotovljenih čim več podpisov, a vložitve z 10 podpisi, kot napoveduje Erjavec, ne bodo zavirali. Predlog nezaupnice Janševi vladi bodo stranke KUL-a ponovno vložile predvidoma v sredo.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je vesel Erjavčeve izjave, da bodo štirje poslanci DeSUS podprli konstruktivno nezaupnico. Koliko podpisov bo pod predlogom in koliko jih bo kdo prispeval, po njegovih navedbah ni tako pomembno oz. je stvar dogovora. Že večkrat je dejal, da je nezaupnico treba vložiti zato, da se zadeve izčistijo in bo jasno, kdo je opozicija in kdo koalicija, predvsem pa, kdo podpira sedanjo smer in kdo normalizacijo države. Zagotovil je vseh 14 poslanskih glasov LMŠ za nezaupnico.

Luka Mesec je dejal, da bi bilo bolje, če bi bilo pod nezaupnico več kot 10 podpisov. Foto: BoBo
Luka Mesec je dejal, da bi bilo bolje, če bi bilo pod nezaupnico več kot 10 podpisov. Foto: BoBo

Šarec verjame, da bodo v sredo na sestanku KUL-a glede tega enotni. Zanj je bistveno, kot pravi, da Erjavec dela tisto, kar je rekel: "Da bo stranko potegnil iz vlade, kar je naredil, in da bo naredil vse, kar je potrebno za to, da tudi svoje poslance prepriča. Vsaj meni ni nikoli rekel, da bo šlo vse gladko in da so zadeve že popolnoma dogovorjene." S tem je odgovoril na vprašanje, ali verjame, da ima Erjavec to pot dejansko zagotovljene štiri glasove poslancev DeSUS.

Predsednica SD Tanja Fajon se zanese na Erjavčeve besede in je vesela, "da je očitno tudi poziv SD v zadnjih dneh, da morajo proces konstruktivne nezaupnice čim prej izpeljati, padel na plodna tla". Informacije so po njenih navedbah spodbudne. Kot je dejala, ni pomembno, ali bo predlog nezaupnice vladi Janeza Janše vložen z 10 ali 43 podpisi, saj bodo šteli glasovi na glasovanju. Kdo bo koliko podpisov prispeval, se bodo dogovorili v sredo. Vsekakor pričakuje tudi podpis katerega od poslancev DeSUS-a. "Če se bo izkazalo, da ne bo zadostne podpore v DZ-ju za nezaupnico, pa so prava pot naprej volitve," ocenjuje Fajonova.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je dejala, da ima opozicija v parlamentu več glasov od vlade. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednica SD-ja Tanja Fajon je dejala, da ima opozicija v parlamentu več glasov od vlade. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Koordinator Levice Luka Mesec je v današnji izjavi v DZ ponovil svoje stališče, ki ga je izrekel v ponedeljkovi oddaji Studio City, da bi bi bilo za konstruktivno nezaupnico bolje imeti vnaprej zagotovljenih čim več podpisov poslancev, zato, da "vemo, kje smo". "A če očitno ni druge možnosti, kot da gremo z 10 podpisi, bomo pač šli z 10," je dodal. Napovedal je, da bodo podrobnosti razkrili po sredinem sestanku KUL-a.

Sorodna novica Interpelacija proti šolski ministrici Simoni Kustec bo vložena jutri, proti Simonitiju v petek

Fajon: Opozicija ima več glasov kot vlada

Opozicija sicer na vlado pritiska tudi z interpelacijami. Interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja so že vložili, v sredo bodo vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec, v petek pa ministra za kulturo Vaska Simonitija, je povedala Fajonova. Napovedala je nadaljnje stopnjevanje pritiska na vlado.

Na vprašanje, ali je opozicija v procesu vlaganja konstruktivne nezaupnice kredibilna, pa je Fajonova odgovorila z oceno, da je bistveno bolj verodostojna kot vlada, ki je že izgubila eno stranko. Opozicija ima tudi ta hip v DZ-ju več glasov kot vlada, je dodala.

Premier Janša čaka DeSUS-ove poslance, da mu sporočijo, kje so. Foto: BoBo
Premier Janša čaka DeSUS-ove poslance, da mu sporočijo, kje so. Foto: BoBo

Janša čaka DeSUS-ove poslance

Premier Janez Janša je pred dnevi dejal, da njihov odgovor o tem, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija "brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo", pričakuje do srede, ko se bo sestala koalicija. V vladi sicer za zdaj še vedno dela minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a Jože Podgoršek.

Vodja poslancev DeSUS-a Jurša je v petkovi izjavi pojasnil, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji. Po mnenju poslanca Branka Simonoviča pa bi, potem ko je Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade in se je postopek konstruktivne nezaupnice ustavil, poslancem DeSUS-a kazalo iti v konstruktivno opozicijo.

Prvo nezaupnico ustavila epidemija

Prvič so poslanci LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in del poslancev DeSUS-a konstruktivno nezaupnico vložili 15. januarja, in sicer z 42 podpisi, a je Erjavec soglasje h kandidaturi za predsednika vlade nato umaknil. Kot razlog je navedel, da se nekateri poslanci izredne seje zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije takrat ne bi mogli udeležiti.

Erjavec napovedal novo nezaupnico vladi