Sojenje v aferi Patria nekateri označujejo za sodni proces desetletja. O tem so razpravljali gostje v novi oddaji Odkrito. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje v aferi Patria nekateri označujejo za sodni proces desetletja. O tem so razpravljali gostje v novi oddaji Odkrito. Foto: MMC RTV SLO

Sojenje mora biti absolutno javno.

Gregor Strojin, vrhovno sodišče
Odkrito
Voditelji se bodo v oddaji, ki bo dolga 50 minut in bo potekala v živo, s poznavalci odkrito pogovarjali o aktualnih vprašanjih in temah, ki zadevajo in zanimajo kar najširši krog gledalcev. Foto: RTV SLO

Ugotovili smo, da gre za pomembno zadevo, veliko je zanimanje javnosti, dajmo ohraniti integriteto sodišča.

Vesna Pavlič Pivk, predsednica okrajnega sodišča v Ljubljani

Sojenje v aferi Patria nekateri označujejo za sodni proces desetletja. Ali bo politično razvpita afera vplivala tudi na pravno obravnavo? Odgovori so gostje z voditeljico Tanjo Gobec iskali v novi oddaji Odkrito.

V oddaji so gostovali predsednica okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk, predsednik Društva kriminalistov Slovenije Jakob Demšar, odvetnik Janeza Janše Franci Matoz, odvetnik Milana Švajgerja Stojan Zdolšek in Gregor Strojin z Vrhovnega sodišča.

Iz vrst tožilstva so sodelovanje v oddaji zavrnili, saj do konca sojenja zadeve ne komentirajo.

Težava na sojenju: prostorska stiska
"Zadeva se obravnava kot vsaka druga zadeva," je uvodoma dejala Pavlič Pivkova, ki je prepričana, da je bila obravnava v ponedeljek izpeljana dobro, saj do izgredov ni prišlo. Težava je nastal le pri pomanjkanju stolov, ki pa so jo rešili. Janšev odvetnik Matoz pa je dejal, da bi moralo sodišče predvideti, da je število odvetnikov lahko večje.

Zdolšek je prepričan, da je težava širša, kot se zdi. "Dogodek, ki se je zgodil na sojenju, ko ni bilo dovolj stolov, odraža odnos države do pravosodja, ki je bilo ves čas deprivilegirano," je prepričan odvetnik.

Zdolšek sicer tudi meni, da novi tožilec Ferlinc ni imel dovolj časa, da se pripravi na primer. Demšar pa je poudaril, da pritiski na tožilko Blanko Zobec Hrastar, zaradi katerih je tožilka odstopila oz. nekako obupala, kažejo na to, da bi morala ta imeti podporo, saj v tem primeru do odstopa ne bi prišlo.

Matoz: Če je tožilka delala zakonito, ni bojazni
"Imamo enega najeminentnejših politikov in ta si privošči napad na pravno državo, to je nepojmljivo," je dejal Zdolšek, čemur je ugovarjal Matoz, saj se tožilka Zobec Hrastarjeva naj ne bi "ničesar bala, če je delala zakonito". Pavlič Pivkova je dodala, da Janšev zagovornik kot "mantro ponavlja isto in s tem zadevo prenaša pred kamero in s tem škoduje postopku".

"Stvar obtožnega predloga je, ali je bilo komu kaj obljubljeno, ne pa kaj dano," je poudaril Matoz, ki je sicer posebej izpostavil, da se je v javnosti ustvaril drugačen vtis. Dodal je še, da v spisih med drugim piše tudi, da so bili posli dogovorjeni že prej, v času vlade Toneta Ropa.

Zakaj je proces drugačen kot drugi?
V ponedeljek je na zatožno klop namreč sedlo več obtoženih prejemanja, dajanja, obljubljanja in posredovanja podkupnin za nakup oklepnikov od finskega podjetja Patria, med njimi tudi prvak opozicije in nekdanji premier Janez Janša.

Afera je izbruhnila pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ima pa tudi mednarodne razsežnosti. Na Finskem naj bi preiskovalci zaključevali svoje poročilo, sodni mlini so začeli mleti tudi v Avstriji. Pri nas se je prva obravnava hitro končala, pojavili so se tudi prvi zapleti.

Oddaja Odkrito, ki nastaja pod okriljem Informativnega programa, bo na sporedu ob torkih zvečer ob 20. uri v živo, z izjemo zadnjega torka v mesecu, ko je na programu oddaja Tarča.

Odpiranje aktualnih tem, iskanje novih vidikov
Vsak torek bodo namreč voditelji in novinarji Informativnega programa TV Slovenija, skupaj z urednico oddaje Natašo Rijavec Bartha, odpirali nove aktualne teme in iskali odgovore na pereča vprašanja. S sogovorniki bodo govorili o politiki v ožjem pomenu besede, o zdravstvu, šolstvu, gospodarstvu, ekologiji in še čem.

Sojenje mora biti absolutno javno.

Gregor Strojin, vrhovno sodišče

Ugotovili smo, da gre za pomembno zadevo, veliko je zanimanje javnosti, dajmo ohraniti integriteto sodišča.

Vesna Pavlič Pivk, predsednica okrajnega sodišča v Ljubljani