Gorenak se ni strinjal s Türkovimi besedami, da je Ertla odlikoval na pobudo članov Združenja Sever. Foto: MMC RTV SLO
Gorenak se ni strinjal s Türkovimi besedami, da je Ertla odlikoval na pobudo članov Združenja Sever. Foto: MMC RTV SLO
Združenje Sever
'Zveza Sever je predlagala Tomaža Ertla za odlikovanje, a izključno zaradi njegove vloge od februarja do decembra 1989,' je za MMC dejal predsednik združenja. Foto: MMC RTV SLO

Vse njihove visoko zveneče besede in programski dokumenti so postali ničvreden kup papirja.

SDS o SD-ju

Socialni demokrati ne potvarjamo zgodovine, temveč se iz naukov preteklosti učimo ustvarjati pozitivno prihodnost, ki povezuje in ne razdvaja.

SD o SDS-u

Sam je bil član združenja od vsega začetka, zato razume besede Danila Türka, kot da je nekdanjega republiškega sekretarja odlikoval tudi na njegovo pobudo. "To seveda ne drži," zatrjuje Gorenak.

Policistkam in policistom, ki so v tistem času delovali z njim - teh je bilo 350 ali 400 - želi poslanec sporočiti, da ceni njihovo delo, da pa se ne more strinjati z ravnanjem vodstva združenja. "Prepričan sem, da 5.000 ljudi nič ne ve o tem, ampak da ve za to zgolj vodstvo Združenja Sever," je poudaril. Po njegovih besedah je moralno zelo vprašljivo podati predlog za odlikovanje človeku, ki je vodil Službo državne varnosti in sekretariat za notranje zadeve.

"Nikoli nismo vsi razpravljali"
Pritrdil mu je tudi Milan Horvat, predsednik Združenja Sever, ki je za MMC dejal, da "vsi člani niso vedeli, saj nikoli ni vseh 6.400 članov razpravljalo o tem, koga bomo predlagali za odlikovanje. Že ves čas smo predlagali predsednikom kar nekaj naših članov za različna odlikovanja in nikoli nismo iskali privolitve vseh članov, saj ima vodstvo zveze določene pristojnosti".

Horvat je pojasnil tudi, da mu je žal, ker se v teh dneh ni več razpravljalo o tem, zakaj so predlagali Ertla za odlikovanje. Zatrjuje namreč, da so gledali le na njegove dejavnosti od februarja do konca leta 1989. Do zdaj po njegovih besedah, razen Gorenakovega odstopa, niso imeli nobenih drugih težav zaradi dogodkov zadnjih dni, verjetno pa ima kdo od članov drugačno mišljenje.

"Ertl ima sicer nekaj pozitivnih potez"
Gorenak ob tem dodaja, da se Ertlu sicer lahko pripiše nekaj pozitivnih potez, ki so bile predstavljene na proslavi, "vendar pa je to tudi vse". Ertl je namreč po njegovih besedah še leta 1989 izdal usmeritve, s katerimi je preganjal notranje sovražnike, poleg tega se ni strinjal z demokratično izvoljeno vlado. Služba državne varnosti pa je v temelju teptala človekove pravice "tudi na način, kakršnega smo videli v filmu o Angeli Vode".

Protest znanih imen
Kot je znano, je predsednik Türk za zasluge v času akcije Sever v ponedeljek s srebrnim redom za zasluge med drugim odlikoval Tomaža Ertla, ki je med pripravami na preprečitev t. i. mitinga resnice leta 1989 vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in akcijo Sever. Proti temu so v torek protestirali poslanci SDS-a, ki so v pismu predsednika republike pozvali, naj spremeni odločitev ali pa odstopi s funkcije. Protestu so se pridružili nekateri akterji dogodkov izpred dvajsetih let, med njimi Janez Janša, Igor Bavčar, David Tasič in Franci Zavrl.

Odlikovanje dokončno tudi na strankarskem parketu
Po SD-jevi sredini podpori predsedniku Türku pri odločitvi za odlikovanje Ertla je največja opozicijska stranka na račun kolegov v stranki premierja Pahorja med drugim zapisala: "Pretreseni ugotavljamo, da vodilna stranka koalicije in naslednica Zveze komunistov Slovenije, ki si je nadela Evropi všečno ime »Socialni demokrati«, v času gospodarske in socialne krize išče izhod v obujanju totalitarnih vzorcev. Z izjavo Socialnih demokratov ob podelitvi visokega državnega odlikovanja nekdanjemu vodji Službe državne varnosti in republiškemu sekretarju za notranje zadeve Tomažu Ertlu so potrdili, da so zgolj malikovalci zločinov Komunistične partije Slovenije. S stališčem, da brezpogojno podpirajo podelitev priznanja Tomažu Ertlu, so zabredli v kloako podpiranja kršenja osnovnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin."

Največja parlamentarna stranka v popoldanskem odgovoru ni ostala dolžna: "V stranki Socialnih demokratov nas veseli, da se opozicijska stranka SDS pod vodstvom Janeza Janše spominja "partijskih mogočnežev" - Josipa Broza - Tita, Edvarda Kardelja in Borisa Kidriča, nekdanjih vodij Zveze komunistov, katere član je bil tudi aktualni predsednik SDS-a Janez Janša in številni najvidnejši člani opozicijske SDS / ... / kar očitno kaže na dvoličnost tako predsednika kot opozicijske stranke SDS pri njihovem vrednostnem zagovarjanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin." Trdijo, da v SD-u v času krize pevzemajo odgovornost za lajšanje njenih posledic in izhod iz nje. "Medtem imajo v opozicijski stranki SDS očitno dovolj časa za umetno ustvarjanje novih razdvajanj v naši družbi, ki ne temeljijo na sedanjosti in prihodnosti, temveč na preteklosti, katere razlago pa si venomer predstavljajo kot svojo ekskluzivno pravico."

Vse njihove visoko zveneče besede in programski dokumenti so postali ničvreden kup papirja.

SDS o SD-ju

Socialni demokrati ne potvarjamo zgodovine, temveč se iz naukov preteklosti učimo ustvarjati pozitivno prihodnost, ki povezuje in ne razdvaja.

SD o SDS-u