Občani bodo lahko odpoklicali župana enkrat med mandatom, in to v obdobju po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata in najpozneje 12 mesecev pred potekom mandata, če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji glede števila volivcev v občini, ki podprejo pobudo, zahtevajo glasovanje o odpoklicu in se udeležijo glasovanja. Foto: BoBo
Občani bodo lahko odpoklicali župana enkrat med mandatom, in to v obdobju po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata in najpozneje 12 mesecev pred potekom mandata, če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji glede števila volivcev v občini, ki podprejo pobudo, zahtevajo glasovanje o odpoklicu in se udeležijo glasovanja. Foto: BoBo
Zemljevid občin
V Združenju občin Slovenije opozarjajo, da "je sistem odpoklica izredno težko oblikovati na način, da ta ne bi bil predmet političnih zlorab vsakokratne opozicije v občinskem svetu oziroma nezadovoljnih skupin občanov, ki jim niso po volji aktualne odločitve županov''. Foto: MMC RTV SLO
zapor
Sicer je bila novela zakona o lokalni samoupravi del volilnega svežnja šestih zakonov, s katerim bi iz politike tako na državni kot lokalni ravni izločili funkcionarje, ki bi bili pravnomočno obsojeni na nepogojno zaporno kazen, daljšo od pol leta. A na parlamentarnem odboru je preživela le novela zakona o lokalni samoupravi, ki prinaša možnost odpoklica župana med mandatom. Foto: BoBo

Predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki prinaša možnost odpoklica župana med mandatom, je državni zbor na današnji seji sprejel s 45 glasovi za in 19 proti.

Novela določa, da lahko občani odpokličejo župana enkrat med mandatom, in to v obdobju po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata in najpozneje 12 mesecev pred potekom mandata, če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji glede števila volivcev v občini, ki podprejo pobudo, zahtevajo glasovanje o odpoklicu in se udeležijo glasovanja.

Število podpisov podpore zahtevi za odpoklic župana je po predlogu novele odvisno od števila prebivalcev v občini tako, da odstotek volivcev, ki naj zahtevo podprejo, pada od 30 odstotkov v občini z do 5.000 prebivalci do deset odstotkov volivcev v občini z več kot 100.000 prebivalci.

Odločitev volivcev za odpoklic župana pa je po zakonskem predlogu sprejeta, če se glasovanja udeleži več kot 90 odstotkov števila volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, in če za odpoklic glasuje večina volivcev, ki so glasovali.

V razpravi so noveli, ki je v javnosti naletela na močan odziv, izrekli podporo poslanci SMC-ja, DeSUS-a in ZL-ja, proti pa so bili njihovi poslanski kolegi v SD-ju, SDS-u in NSi-ju.

Strah pred osebnimi interesi
V Skupnosti občin Slovenije sicer navajajo, da temu, da bi volivci imeli možnost odpoklicati župana, če z njegovim delom niso zadovoljni, v svojem bistvu ni mogoče nasprotovati, a dodajajo, da se v Sloveniji "še tako dobre rešitve izjalovijo".

"Ostaja namreč bojazen za možnosti zlorab zaradi osebnih interesov posameznikov ali interesnih skupin znotraj občine, vse do možnosti političnega obračunavanja," navajajo. Ob tem dodajajo, da je lokalna samouprava eden redkih dobro delujočih sistemov. "In predlog odpoklica župana ga lahko v osnovi zamaje, zato temu nasprotujemo," so zapisali v stališču, s katerim so seznanili tudi državni svet in državni zbor.

Podobno menijo v Združenju občin Slovenije, kjer opozarjajo, da "je sistem odpoklica izredno težko oblikovati na način, da ta ne bi bil predmet političnih zlorab vsakokratne opozicije v občinskem svetu oziroma nezadovoljnih skupin občanov, ki jim niso po volji aktualne odločitve županov, sploh v času obubožanih občinskih proračunov".

Kot so zapisali v pozivu poslancem, je edina varovalka, ki bi lahko preprečila zlorabe, ta, da se v primeru, ko je delo izvoljenih funkcionarjev absolutno pod pričakovanji ali celo nastaja škoda, omogoči predčasno razrešnico vseh funkcionarjev v občini, tudi članov občinskega sveta.

Verjetno bodo pozvali k vetu
Predsednik združenja, sicer pa župan Pivke Robert Smrdelj, je napovedal, da bodo o novi zakonodajni ureditvi spregovorili tudi na petkovi seji predsedstva združenja, sam pa pričakuje, da bodo oblikovali tudi poziv državnemu svetu, naj na novelo zakona vloži veto.

Da jim bo državni svet v tem sledil, je zelo verjetno, saj so svetniki ob njeni obravnavi sklenili, da novele ne podpirajo. Tudi državni svet namreč meni, da lahko z institutom odpoklica župana ogrozimo sistem lokalne samouprave.

Noveli nasprotujejo tudi v zunajparlamentarni stranki SLS, ki ima veliko število županov. Tako je predsednik stranke Marko Zidanšek že v torek napovedal, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo novele, če bo ta sprejeta.