Bogovič je pojasnil, da gre za dopolnjeno različico zahteve za presojo ustavnosti nepremičninskega davka Foto: BoBo
Bogovič je pojasnil, da gre za dopolnjeno različico zahteve za presojo ustavnosti nepremičninskega davka Foto: BoBo
Franc Bogovič
Predsednik SLS-a bo dopolnjeno zahtevo za ustavno presojo nepremičninskega zakona vložil s pomočjo Državnega sveta. Foto: BoBo
Nova nasprotovanja nepremičninskemu zakonu

Predsednik SLS-a Franc Bogovič, ki je bil tudi pobudnik peticije proti konec lanskega leta sprejetemu nepremičninskemu davku, je predstavil nove pravne podlage, s katerimi nasprotniki zakona dokazujejo njegovo neustavnost.

Bogovič je pojasnil, da gre za dopolnjeno različico zahteve za presojo ustavnosti nepremičninskega davka, ki jo je prejšnji teden ob podpori obrtne zbornice vložilo Združenje občin Slovenije, ki meni, da nepremičninski zakon posega v avtonomijo lokalnih skupnosti in bo povzročil velik izpad njihovih finančnih virov.

Presojo ustavnosti je Bogovič želel vložiti s pomočjo poslanskih podpisov, vendar mu ni uspelo zbrati dovolj podpisov, saj je največja opozicijska stranka SDS že vložila svojo zahtevo.

Zato se je zdaj obrnil na državni svet (DS), ki naj bi prav tako nameraval vložiti zahtevo za ustavno presojo, da bi pri svoji zahtevi predal tudi dopolnjeno pravno podlago. Kdaj bo DS to storil, še ni znano. Predsednik SLS-a pa je še pojasnil, da bo ustavno sodišče vse zahteve za presojo ustavnosti presojalo skupaj.

Sporna naj bi bila župnišča
Bogovič je pojasnil, da je tokratni dodatek omenjeni pravni podlagi posvečen objektom, kjer potekajo verske izobraževalne ali humanitarne dejavnosti, kot so, denimo, župnišča, ki so po novem nepremičninskem zakonu obdavčeni objekti.

"Kršeno bo načelo verske svobode," je opozorila predsednica NSi-ja Ljudmila Novakova, ki je povedal, da zahtevo za presojo ustavnosti podpira tudi najmanjša parlamentarna stranka.

Novakova je še povedala, da je NSi vseskozi opozarjal, da je zakon nedodelan in da bo prišlo do mnogih nepravilnosti. Lastniki slovenskih nepremičnin tako npr. niso enakovredni lastnikom delnic ali zlata.

Prav tako naj bi novi nepremičninski davek vodil v večjo socialno stisko. "Mnogi lastniki bodo morali nepremičnine prodati ali pa jim jih jo bo zaplenila država, ker ne bodo mogli plačevati davkov," je še razložila Novakova.

Nova nasprotovanja nepremičninskemu zakonu