Kmetijski minister je že pred časom dejal, da ne namerava odstopiti in da se bo na interpelacijo, ki sta jo vložila SLS in SDS, dobro pripravil. Foto: MMC RTV SLO
Kmetijski minister je že pred časom dejal, da ne namerava odstopiti in da se bo na interpelacijo, ki sta jo vložila SLS in SDS, dobro pripravil. Foto: MMC RTV SLO
Vida Čadonič Špelič
Bo prva dama Veterinarske uprave RS razrešena? Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal, Aleš Zalar
Prvak SNS-a Zmago Jelinčič je v zvezi z zadevo Baričevič naslovil poslanski vprašanji tudi na notranjo ministrico Katarino Kresal in pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Foto: MMC RTV SLO

V opozicijski stranki SLS, ki je skupaj z SDS-om vložila interpelacijo zoper ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milana Pogačnika, zaradi ravnanja v primeru vrnitve treh bulmastifov lastniku upajo, da bo minister "vendarle sam sprevidel svojo odgovornost pri ogrozitvi javnega interesa, ki se je žal končala s smrtjo človeka, čeprav je minister imel vse možnosti, da obvaruje človeško življenje". Po njihovem prepričanju bi tako državljani namreč še imeli "kanček upanja, da morda le niso pokopane vse etične in moralne norme v danem primeru in v slovenski družbi".

Psi po pravnih postopkih vrnjeni lastniku
Kot je znano, so bili trije bulmastifi, ki so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Sašo Baričeviča, leta 2006 pa v bližini hiše lastnika ranili mimoidočega Stanislava Megliča, takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v poznejših letih pa so v zvezi z njihovo usodo odločale tri izvedenske komisije. Pravni postopki so se nato iztekli z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, pri čemer naj bi se pri postopkih odločanja o vračanju psov dogajale napake. Poleg tega opozicijska SLS in SDS v interpelaciji ministru očitata tudi objektivno odgovornost zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

SLS Pahorju: Upoštevati je treba vse očitke
Poslanci SLS-a pa v zvezi s tem tudi pozivajo premierja Boruta Pahorja, naj ne gleda zgolj odgovora ministra (ta bo svoj odgovor na interpelacijo predstavil na četrtkovi seji vlade), temveč naj na interpelacijske in druge v javnosti podane očitke o kršitvi postopkov kmetijskega ministra pogleda celovito in z vso resno odgovornostjo.

"Premier naj za božjo voljo prisluhne tudi javnemu interesu in pogleda tudi, kje je pri zaščiti javnega interesa še zatajila vlada v konkretnem primeru vrnitve bulmastifov in zakaj ni vlada pravočasno hotela izdati posebnega pooblastila Državnemu pravobranilstvu RS za zastopanje javnega interesa," so še zapisali.

SNS zahteva razrešitev Čadonič Špeličeve
Prvak SNS-a Zmago Jelinčič pa je na kmetijskega ministra naslovil pisno poslansko pobudo, v kateri od ministra zahteva, da nemudoma sproži ustrezne postopke za razrešitev generalne direktorice Vursa Vide Čadonič Špelič iz krivdnih razlogov. Po besedah Jelinčiča je namreč veterinarski inšpektor v skladu z javnim interesom varovanja življenja ljudi kar trikrat odredil usmrtitev bulmastifov v lasti Saše Baričeviča. "Vendar pa je ministrstvo za kmetijstvo vseeno junija 2009 njegovo odločbo razveljavilo in odločilo, da se psi lahko vrnejo k lastniku", poudarja Jelinčič.

"Od direktorice Vursa bi pričakovali, da bo v imenu stroke, zakonitosti in javnega interesa vztrajala, da se izrek odločbe izvrši, ali pa zaradi napak v odločbi takoj suspendirala uradnega veterinarja, ki jo je izdal. Direktorica Špeličeva pa ni naredila ne enega ne drugega in s svojo pasivnostjo posredno pripomogla, da je sploh prišlo do trenutne situacije," poudarja prvi mož SNS-a in dodaja, da je imela Čadonič Špeličeva v svojih rokah vse instrumente za zagotovitev spoštovanja tako načela zakonitosti kot tudi javnega interesa.

"Implicitno kriv tudi Pogačnik"
Ker tega ni storila, Jelinčič od ministra zahteva, da jo razreši, in dodaja, da je tudi minister, ker je natančno poznal primer in je neposredno odgovoren za izvajanje zakonitosti vseh organov na ministrstvu za kmetijstvo, "implicitno kriv" za trenuten položaj.

Jelinčič poslal poslanski vprašanji tudi Kresalovi in Zalarju
V zvezi s primerom Baričevič pa je Jelinčič posredoval še dve poslanski vprašanji. Notranjo ministrico Katarino Kresal med drugim sprašuje, ali je sprožen kazenski postopek zoper neznane storilce zaradi suma povzročitve kaznivega dejanja mučenja živali. "Po izvedenih histoloških preiskavah so strokovnjaki namreč prišli do spoznanja, da so bili psi Baričeviča spolno zlorabljeni", je zapisal Jelinčič. Ministra za pravosodje Aleša Zalarja pa sprašuje, kakšne ukrepe namerava sprožiti "glede na očitno napačno izrečeno" sodbo Upravnega sodišča RS. "Številni pravniki so namreč po pregledu odločb upravnega sodišča v zadevi Baričevič ugotovili, da je upravno sodišče 10. marca 2008, ko je ugodilo pritožbi Saše Baričeviča in njegovega odvetnika glede usmrtitve psov, naredilo napako", še navaja Jelinčič.

Sicer pa je Vurs prejel dopis ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva, iz katerega je razvidno, da se zaradi interesov predkazenskega postopka podatkov v zadevi bulmastifov ne posreduje javnosti. Kot je znano, pa je tožilstvo, ki koordinira preiskavo v primeru Baričevič že v ponedeljek iz Vursa odneslo dokumente v zvezi z omenjenim primerom.