Dobil sem zagotovila od ministra Pogačnika, da v primeru Baričevič ni bilo prtiskov, ne na medije ne na ljudi, zagotavlja Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Dobil sem zagotovila od ministra Pogačnika, da v primeru Baričevič ni bilo prtiskov, ne na medije ne na ljudi, zagotavlja Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče
Breznik je na vprašanje, ali so pri odločitvi senata, da odločbo o usmrtitvi psov odpravi - senatu je takrat predsedovala Darinka Dekleva Marguč - kakršni koli elementi korupcije, dejal, da je prepričan, da ne. Tudi sodniki so zmotljivi in zato včasih pride do zmotne uporabe prava, je poudaril. Foto: MMC RTV SLO

Zame je bistveno, da interpelacija prepriča širšo strokovno in politično javnost. Stvari želim priti do konca.

Borut Pahor

Janez Breznik, predsednik upravnega sodišča, se je odzval na očitke, ki se pojavljajo glede odločitve sodnega senata upravnega sodišča, ki je odobrilo vrnitev treh bulmastifov zdravniku Sašu Baričeviču. Dejal je, da je sodni senat v tem primeru upošteval veljavno zakonodajo, lahko pa, da jo je napačno.

"Normalno je, da pride do posameznih napak"
Tudi sodniki so zmotljivi in zato včasih pride do zmotne uporabe prava, pojasnjuje Breznik. "Po zdaj znanem ne vidim nobene podlage za sprožitev kakršnih koli postopkov zoper sodni senat." Če se sodnik enkrat ali nekajkrat zmoti v sicer številnih primerih sojenja, zaradi takšnih primerov namreč ne odgovarja, če napake niso posledica arbitrarne uporabe prava ali površnega dela sodnika.

"Normalno je, da pride do posameznih napak, in s tem tudi računa sistem sodnih postopkov, vendar se te ne smejo prepogosto pojavljati", je dejal in dodal, da je nadzor sodniškega dela zelo strog. Zaradi napak sicer do zdaj noben sodnik ni bil razrešen pred parlamentom, je pa nekaj sodnikom zaradi napak prenehala sodna služba proti njihovi volji, nekateri pa so odstopili, še preden bi bil zoper njih morebiti uveden kakršen koli postopek.

Zakonodaja je bila jasna: pse bi morali usmrtiti
Spomnimo: sodni svet upravega sodišča v primeru vrnitve bulmastifov, ki so napadli mimoidočega in ga hudo poškodovali, ni upošteval veljavne zakonodaje, ampak je upošteval prejšnji zakon. V noveli takrat novega zakona o varstvu živali pa jasno piše, da se njegove določbe o nevarnih psih uporabljajo tudi za postopke, ki potekajo.

Po tej zakonodaji bi morali pse usmrtiti, je pred dnevi opozoril profesor upravnega prava na ljubljanski fakulteti Rajko Pirnat, ki tudi meni, da je sodišče pri odločitvi o vrnitvi psov Baričeviču naredilo napako. A kljub tej napaki ni nobene možnosti, da bi se odločitev sodišča spremenila. Pravnomočno odločbo je mogoče spodbijati le v izjemnih primerih, edini, ki bi lahko uporabil pravna sredstva, pa je pokojni Baričevič, ki pa mu je sodišče v svoji odločbi ustreglo. "Tudi napačne sodbe veljajo", še pravi Pirnat.

Vlada bo obravnavala "Pogačnikov zagovor"
Baričevič je tako pse dobil nazaj, pred tedni pa podlegel njihovim ugrizom. Tragični dogodek zdaj razkriva napake in vprašljiva dejanja pristojnih. Opozicijski stranki SLS in SDS tako ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku očitata pristranskost vodenja postopka vrnitve psov in sta zoper njega že vložili interpelacijo. Podporo imajo tudi v SNS-u.

Pogačnik bo odgovor na interpelacijo po besedah premierja Boruta Pahorja pripravil do prihodnjega tedna, vlada pa jo bo obravnavala na četrtkovi redni seji. Pahor sicer Pogačnika še vedno podpira, minister pa ima po premierjevih zagotovilih tudi podporo svojih kolagov in kolegic.

Pahor stvari ne želi pomesti po preprogo
"Opravil sem pogovor z ministrom Pogačnikom. Zagotovil mi je, da ni našel napak, pristranskosti ali drugačnih nepravilnosti v delu kmetijskega ministrstva, za katere bi moral biti subjektivno ali objektivno odgovoren," je pojasnil Pahor. Čeprav mu je Pogačnik ponudil, da zaradi političnega miru zapusti ministrstvo, pa je predsednik vlade po njegovih besedah raje kot politični mir izbral razjasnitev vseh okoliščin, "čeprav bom morda trpel manjše vprašanje kredibilnosti."

"Zdi se mi prav, da ravnam tako kot sicer v političnem življenju. Ne pometam stvari pod preprogo, zato da imam več miru in popularnosti, ampak želim, da se ugotovi, če je šlo kaj narobe." Zato se mu tudi zdi prav, da gre zadeva v državni zbor in se še tam stvari predebatirajo.

Zame je bistveno, da interpelacija prepriča širšo strokovno in politično javnost. Stvari želim priti do konca.

Borut Pahor