Vezjak je zapisal, da so seje programskega sveta velikokrat pravcati karneval demonstracije moči z iracionalnimi, absurdnimi vložki. Foto: Pedagoška fakulteta
Vezjak je zapisal, da so seje programskega sveta velikokrat pravcati karneval demonstracije moči z iracionalnimi, absurdnimi vložki. Foto: Pedagoška fakulteta

Kot je zapisal v kolumni za časopis Delo, je o odstopu razmišljal že velikokrat. Pojasnil je, da ne odstopa zaradi tega, ker bi bil javni zavod spolitiziran, "kajti to že vemo". Njegova odločitev temelji na spoznanju, da je kritična javnost skupaj z novinarji na to že tako navajena, da je začela takšno ravnanje zavoda šteti za naravno in samoumevno in ga tako tudi prikazovati.

Granda: Vezjakov odstop ni presenečenje
Na njegov odstop se je v izjavi za javnost odzval predsednik programskega sveta Stane Granda in dejal, da je Boris Vezjak v programskem svetu RTV Slovenija predstavnik LDS-a oziroma Zaresa in ravna v skladu z znanimi stališči obeh strank, zato njegovo ravnanje in odstop z mesta člana programskega sveta nista presenečenje.

Zapisal je, da mora ne glede na Vezjakovo veliko aktivnost "obžalovati, da pri svojem delovanju ni upošteval ne veljavne medijske zakonodaje ne internih pravnih aktov zavoda in sveta, katerega član je bil". "Kot je razvidno iz njegovega obširnega utemeljevanja svojega ravnanja, izhaja to še vedno iz teorije in prakse samoupravnega in delegatskega sistema, s katerim je Slovenija prelomila leta 1990," je zapisal Granda.

Programski svet lahko ocenjuje le delo in predloge vodstva in ni nikakršna komisija za delovna razmerja, še piše Granda in dodaja, da je "v demokraciji je odločilna volja večine, ki jo je treba spoštovati". "Enako velja tudi za zakonodajo in druge pravne predpise in akte. Nasprotje sta diktatura in totalitarizem. To bi moralo biti jasno tudi Borisu Vezjaku. Zato je njegovo etiketiranje drugače mislečih v programskem svetu RTVS civilizacijsko nesprejemljivo," je še zapisal Granda.

Vezjak: Na vodstvo RTV SLO sem naslovil 11 vprašanj, na katera bi moral prejeti odgovor, a ga še nisem
V dokaz svoje nemoči v programskem svetu je Vezjak opisal dogajanje na zadnji seji programskega sveta RTV SLO, na kateri je programski svet med drugim dal soglasje k imenovanju Uroša Urbanije za odgovornega urednika MMC-ja. Pojasnil je, da je v zvezi z delovanjem MMC-ja in imenovanjem novega odgovornega urednika na vodstvo RTV Slovenija pet dni pred sejo programskega sveta naslovil enajst vprašanj, na katera pa ni prejel odgovora, čeprav je vodstvo to po statutu dolžno storiti. Na seji programskega sveta pa mu je direktor TV Slovenija Jože Možina, tako pravi Vezjak, dejal, da bo odgovore prejel nekaj dni po seji, a jih še zdaj ni.

Vezjak v kolumni piše, da je vrsto podobnih vprašanj postavil tudi na seji programskega sveta, med drugim kdaj je bil končan zadnji razpis za odgovornega urednika MMC-ja in ali so bili kandidati o tem obveščeni, kolikšno podporo programskih delavcev je prejel kandidat za odgovornega urednika, ki ga je predlagalo vodstvo RTV SLO, zakaj v programsko-produkcijskem načrtu za leto 2010 ni MMC-ja, a na postavljena vprašanja ni dobil odgovora.

Vezjak je sicer predavatelj na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. V programski svet RTV SLO je bil imenovan na predlog LDS-a. Na tem mestu je nadomestil Vlada Miheljaka, ki je konec leta 2006 prav tako izstopil.