Robert Golob. Foto: Vlada flickr
Robert Golob. Foto: Vlada flickr

V postopku Komisije za preprečevanje korupcije zoper predsednika vlade Roberta Goloba, ki ga je komisija uvedla novembra lani po prijavi nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, se je znova ustavil. Golobov odvetnik zdaj zahteva, da o primeru ne odloča Simon Savski, član senata KPK-ja. Dokler upravno sodišče ne odloči o njegovi izločitvi, pa senat komisije z le enim članom - en član se je izločil sam - ne more delovati.

Postopek zoper premierja Roberta Goloba pred KPK-jem je začasno že prekinjen, ker odvetnik Stojan Zdolšek v imenu stranke ni mogel vpogledati v spis KPK-ja na to temo.

"Tožilstvo meni, da je vpogled v tem času zaradi predkazenskega postopka preuranjen," pravi Zdolšek. Dodaten razlog pa je zahteva odvetnika, da se iz odločanja KPK-ja izloči Simon Savski. "Savski se je vključil v debato na Facebooku o izbiri novega direktorja policije. Zelo negativno se je odzval in ker je bil tudi sam zaposlen pri policiji, je bilo jasno, da navija za Lindava," pojasnjuje Zdolšek.

Prav Lindav je jabolko spora med Tatjano Bobnar in Robertom Golobom. "Če to komentiraš na družbenih omrežjih, to otežuje delo komisije, kakor koli ne koristi, ne pritiče funkciji," pravi Robert Šumi iz KPK-ja.

Dodaja še, da tak zapis še ni razlog za izločitev Savskega, ki je o tem z Lapornikom odločal, čeprav je tudi sam izločen iz vsebinskega odločanja.

"Zadeva je ločeno, na eni strani jabolka, na drugi hruške, lahko na drugi strani odločam in nisem kontaminiran," zaključuje Šumi. David Lapornik pa zatrjuje, da Šumi ni imel nobenega vpogleda v dokumente in dodaja: "Jaz bi tudi zanikal okuženost." Odvetnik Zdolšek temu nasprotuje in zatrjuje, da je ves postopek okužen, tudi z izjavami Šumija in aktualne predsednice republike, kjer je zdaj zaposlena Bobnar.

Na vprašanje, ali ne gre za zavlačevanje postopka, premier Golob je namreč napovedal, da bo čim prej pred preiskovalno komisijo in KPK-jem pojasnil zadevo, odvetnik odgovarja: niti slučajno. Stranki le omogočam temeljne pravice.

Nov zastoj v postopku KPK-ja zoper premierja Roberta Goloba