Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 74 glasov Ocenite to novico!
Trgovina
Oglas slovenskega trgovca bo presojalo oglaševalsko razsodišče. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

Dodaj v

Oglas slovenskega trgovca, ki je dvignil veliko prahu, pred oglaševalskim razsodiščem

Javnost in strokovnjaki razdeljeni
31. marec 2017 ob 08:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Gre pri poudarjanju, da je hrano pridelal Slovenec, ne pa na primer Španec ali Kitajec, zgolj za promoviranje pomena domače pridelane hrane ali pa je s tem domača trgovska veriga prestopila mejo?

Oglaševalci vedno hodijo po robu, na ljudeh pa je, da presodijo, do kod dovoliti mejo. "Kot vidimo iz odzivov in odmevov, je bila to verjetno ponesrečena poteza, kar se tiče okusa. Kar se tiče učinka, da se govori o Tušu, pa je seveda dosežen," je povedal agrarni ekonomist Aleš Kuhar.

"Na tak način, kot je izpostavljeno, torej da je vse, kar je pridelal Janez, boljše od drugega. Kar pa seveda ne more biti res, kajti nekatere stvari pridela bolje Janez, nekatere Jože, nekatere pa Juan. Smo raznoliki in vsak zna narediti nekaj bolje kot kdo drug. Mislim, da moramo to jemati kot nacionalistični oglas. Nacionalizma pa imamo tako ali tako preveč že v politiki," o negativnem sporočilu razmišlja strokovnjak za marketing Miro Kline.

Prijava na oglaševalsko razsodišče
Ničesar spornega pa v tem oglasu ne vidi kulturni antropolog Rajko Muršič. Če res želijo prodajati domačnost izdelkov, naj bodo pri tem dosledni. "Nekdo, ki govori, da bo prodajal samo slovenske proizvode, in so to proizvodi, ki so zgolj prepakirani v Sloveniji, nam laže in nam mora nekdo tudi povedati, da je to laž. Tukaj vidim problem. Če pa gre za ta namen, da spodbujamo domače pridelovalce, pa res ne vidim prav nobenega problema," je pojasnil Muršič. Tu morajo svojo vlogo pri zagotavljanju slovenskih proizvodov odigrati tudi inšpekcijske službe, dodaja.

Za konkreten primer je bila podana prijava. Ali je skladen z oglaševalskim kodeksom, bo presojalo oglaševalsko razsodišče. O morebitni višini globe se bo nato izrekel tržni inšpektorat. S Tuša sporočajo, da so z izpostavljanjem ponudb slovenskih dobaviteljev želeli poudariti svežino hrane, ki je neposredno povezana z bližino pridelave.

Sa. J., Tina Lamovšek/Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Joker
# 31.03.2017 ob 09:08
Vse kar je pridelal Janez je nedvomno prepotovalo manj kilometrov od tistega kar je pridelal Juan in to je treba čim večkrat poudariti.
Raznim "strokovnjakom" za marketing trend promoviranja in kupovanja domačih proizvodov seveda ni všeč, ker pač Janez s par hektari njivice ne mora plačati toliko kot Juan ali John s tisoči km2 zemljišča za nekaj glupih reklam, ki jih tako ali tako nihče ne gleda.
Je pa trebe poostriti nadzor, da bo tisto kar se deklarira kot proizvedeno v Sloveniji res to
luckylucke
# 31.03.2017 ob 09:33
Kako ste mi dvignili pritisk!!!

RES?! Ob vseh lažnivih reklamah, ki jih moramo gledat, se vam ta zdi sporna?!

Pa to ne moreš verjet!
Ribiič
# 31.03.2017 ob 09:33
Meni je oglas "Pridelal Janez. Ne Juan ali XIn Chao" všeč in ne vem kaj je tu nacionalističnega, ksenofobnega in ne vem kaj še, Kline je pač Kline in v vsaki kranjski klobasi vidi zametek ksenofobije.
lamesa
# 31.03.2017 ob 09:33
Bravo Tuš za tako reklamo!!

V nos je šla pa trgovcu, ki je prisoten na slovenskem trgu in prodaja 3tje razredno, prazno in strupeno hrano, od drugod!
levanda
# 31.03.2017 ob 09:22
Meni pa se zdijo te reklame precej posrečene, ker nagovorijo, da je hrana pridelana v Sloveniji ne pa v tujini. To pa je cel point zdravega prehranjevanja, da kupuješ lokalno oz. tisto kar je bolj sveže in ni prepotovalo pol sveta, da je prišlo v mojo košarico.
mmeeddoo
# 31.03.2017 ob 09:15
G. Kline ... kateri stric je že tebe postavil za dosmrtno sveto kravo vseznanja oglaševanja? Samo toliko, da vem komu kimat in se ne zamerit.
slorest
# 31.03.2017 ob 09:27
Meni je to genialna reklama. Ne zaradi vsebine. Ampak nekomu je uspelo, da se zaradi povsem preproste vsebine oglas pojavlja v nacionalnem mediu, na prvi strani. Še enkrat, genialno! Če je ta reklama sporna, se sprašujem, ali bo kasneje tudi sporno, če bi pisalo. "To zelenjavo je pridelal Jože in ne Janez". Ampak potem bo težava, da je Janez bolj slovensko ime kot Jože ...Nič, kar na razsodišče!
Park
# 31.03.2017 ob 09:20
Zadnjič gledam v Mercatorju nek jogurt, proizveden na Hrvaškem, ampak iz slovenkega mleka?! Možno. Ampak v Mercatorju so hrvaški izdelki veliko ceneje na račun slovenskih podraženih!

Kakorkoli: berite deklaracijo!!

In... Ja, Gorenje, made in China. Hvala lepa!
STRIKE
# 31.03.2017 ob 09:38
Kar je pridelal Janez je lokalno in s tem podpiramo lokalno gospodarstvo!

Ne vem koga je sedaj to zmotilo, ko pa imamo mnogo hujše oglaševalske trike!

Večina reklam je prenapihnjenih in olepšanih do skrajnosti! Z drugimi besedami so laž!
zamudnik
# 31.03.2017 ob 09:31
Joj, užalili smo Kitajce in Špance! Zdaj bo pa hudir! V znak neizmernega kesanja jim dajmo v trajno last preostale samostojne slovenske kmete!

Bolj papeški od papeža press
Kekec99
# 31.03.2017 ob 09:36
Gre pri poudarjanju, da je hrano pridelal Slovenec, ne pa na primer Španec ali Kitajec, ...
----------------------------------------------------
Zakaj pa ne, če je res?
ForwardThinking
# 31.03.2017 ob 09:28
Kupuj lokalno!
Vedno kupujem pri lokalnih kmetih in lokalnih pridelovalcih (kar se da), sicer pa izključno slovenske izdelke, včasih seveda tudi kaj tujega, ampak domače ima prednost, ne glede na ceno. Ker spoštujem domače, saj je bolj kvalitetno in podpiram domačo ekonomijo! Pa ne ker bi bil rasist (@Valuk bolj blesave izjave ne bi mogel napisati), ampak pač ker če hočeš, da stvari uspevajo in rastejo doma, pač moraš podpirati lokalno, ne pa globalno!

Modrijani so naša etno glasba in jo spoštujem! Seveda! Sranje, ki ga producira ProPlus gledajo pa samo trailer trash-erji, to nima nobene veze z narodno zavednostjo.
lamesa
# 31.03.2017 ob 09:37
luckylucke# 31.03.2017 ob 09:33
RES?! Ob vseh lažnivih reklamah, ki jih moramo gledat, se vam ta zdi sporna?!


Imaš prav!! :)

zamudnik# 31.03.2017 ob 09:31
Joj, užalili smo Kitajce in Špance! Zdaj bo pa hudir!


Pa me gane! LOL! Tudi druge države imajo podobne reklame, še bolj agresivne. Ampak pogled socialističnih slovenskih birokratov ne seže dlje kot pa do vhodnih vrat svojega revnega stanovanja!

Sramota pa, da se obregnejo ob tako reklamo, ki promovira slovensko! Obregnil se je tako ali tako nekdo, ki ni S od Slovenca!
brain2k
# 31.03.2017 ob 09:23
zopet strpni "liberalci" in "aktivisti" ??? ccc
sirus
# 31.03.2017 ob 09:25
Bolj kot od kod, je potrebno pogledat koliko sladkorja so not natrosili.
patriot44x2
# 31.03.2017 ob 09:35
In kaj je s tem narobe če se promovira naše izdelke. Naredilili ste iz Slovencev 2 milijona hlapcev ki poklekne ob prvemu ki pride mimo. Poudarjanje patriotizmna in Slovenskih načel je za vas zgrešeno in obsojanja vredno. Pa sram vas je lahko s takimi članki.
gabl136
# 31.03.2017 ob 10:42
Pri lokalno pridelani hrani ne gre samo zato, da je prepotovalo manj kilometrov (pa je tudi to pomemben podatek, da ne bo pomote), ampak gre tudi zato, da se denar vrača nazaj v lokalno gospodarstvo.

In ne, to nas ne naredi ksenofobe, nacionaliste in še ne vem kaj... To je zaščita domačega trga. Vse gospodarsko uspešne države to počnejo. Iz lastnih izkušenj vem, da na vsakem izdelku ki se ga porabi na "pravem Nemškem gradbišču" piše made in Germany.

In zakaj nam je to nekaterim pomembno?

Zato, ker razumemo da mora "Janez" ki nekaj proizvaja toliko zaslužit, da mu ostane še nekaj denarja, da lahko konec meseca kupi izdelek, ki ga pridela Jože ali Polde. In tako denar kroži na lokalni ravni in ne odteka ven iz države.

Če pa s hrano, ki jo jemo Janezi, Jožice in Poldete zasluži Juan, to pomedi da bo Juan ta denar potrošil v Španiji ali južni ameriki, Janezi in Jožeti pa od tega potem nič nimamo in nam zato pada standard. Pa to seveda ne pomeni da imam kaj proti Juanu, ampak Janezi in Jožice moramo najprej poskrbeti za Janeze in Jožice.

Če pa kdo misli, da smo zaradi tega Janezi in Jožice ksenofobi, nacionalisti in še ne vem kaj, si lahko svojo regresivno demagogijo nekam porine. Priporočam mu tudi naj si prebere kakšno knjigo v stilu "ekonomija za telebane".
rokjarc
# 31.03.2017 ob 09:55
Malce izven konteksta: ampak a lahko potem kdo prijavi oglas, kjer krpo za pomivanje oken (res, da je na palici) razglašajo za največji izum tretjega tisočletja?
zamudnik
# 31.03.2017 ob 10:00
Drugace pa raje kupim od Juana ki jo je pridelal na naraven nacin kot pa od Janeza ki jo zaliva s tisoci pesticidi dnevno

To, kar je Juan pridelal na naraven način, ziher pristane v slovenskih trgovinah. :-)
smeško 562
# 31.03.2017 ob 09:51
Izvrstna reklama, kapo dol. Boljše reklame še nisem videl. Tisti ki se je to spomnil mora dobiti nagrado. Vidim pa da levičarski pametnjakoviči ala Kline že kritizirajo
lamesa
# 31.03.2017 ob 10:02
ZalifMulafa# 31.03.2017 ob 09:42
/.../Ampak očitno živimo v času, ko ljudje to nasmejani in z veseljem prebirajo, saj je rasizem v Sloveniji vse manj potuhnjen in vedno bolj priljubljen med rajo, ki se v svoji bedi počuti dobro, kadar se jim predoči nekoga 'slabšega'.
Očitno res drži tisti prežvečeni pregovor, ki pravi, da nas zgodovina nič ne nauči. Tudi tokrat bo narod najprej moral okusiti šibo, preden se bo zavedel, da ni dobro poniževati drugih ljudi.


Če hvališ in daješ prednost domačemu ni noben rasizem ali poniževanje drugih ipd nebuloze, ampak samo spoštovanje bolj zdrave, sveže in domače hrane! Koga boš pa podpiral, če ne lastno ekonomijo!

Kar praviš je bedarija. To je isto, kot če jaz rečem, da nikoli ne bi spala z Azijcem, ker mi niso všeč, pa me bo kdo ofrcal za rasistko. Bolano! Potem si tudi ti rasist in nacionalist, ker miniraš slovenske reklame in izdelke!

Mulafa umiri se malo! Nihče ti ne brani kupovati halal živil.
Dragoon
# 31.03.2017 ob 10:00
rokjarc
Malce izven konteksta: ampak a lahko potem kdo prijavi oglas, kjer krpo za pomivanje oken (res, da je na palici) razglašajo za največji izum tretjega tisočletja?


Oglasi za razna čistila in kozmetiko so nasploh 100× bolj zavajajoči in neresnični od teh za hrano, pa se v to nihče ne vtakne.
rezator
# 31.03.2017 ob 10:28
In medtem je še približno 70 dni, da postopek zoper Bavčarja zastara. Seveda ima "postopek Tuš" večje posledice za Slovenijo.
Dragoon
# 31.03.2017 ob 09:49
mmeeddoo
Ko bo imel Tuš poleg cen tudi enake plače, enak % domačih dobavljiteljev, enake delovne pogoje in delovni čas, kot v Avstriji, bom hodil samo še v Tuš.
Do takrat pa lahko še toliko denarja opere preko agencij in sponzorira še bolj glupe oglase, mene ne vidi tam.


Do takrat kupuješ pa v Avstriji, ker tudi ostali naši trgovci ne dajejo avstrijskih plač in ne ponujajo le slovenskih izdelkov? Pa praktično sploh ne hodim v Tuš, ker ni nobenega v moji bližini, le ta argument s plačami se mi je zdel smešen :).

Oglas pa ... oglas kot vsak drug. Tudi ostali trgovci so že imeli oglase, da prodajajo slovenske izdelke, celo linije takšnih izdelkov imajo. Tudi jaz raje kupim nekaj, kar ni prepotovalo tisoče kilometrov, še raje kar direktno od kmeta.

Bolj vidim problem v preverjanju izvora vseh teh izdelkov, ker nekako dvomim, da se to redno preverja oz. tudi če se, je večino izdelkov verjetno enostavno prepakirati, v naše institucije pa ne zaupam ravno preveč - zadnjič so npr. dokazale, da imamo enako kakovostne izdelke kot zahod, ker so enake sestavine na deklaraciji, medtem ko so jih Madžari testirali in ugotovili razlike.
zniranc
# 31.03.2017 ob 09:42
@Valuk_ ce res verjames v to kar si napisal, si nemudoma zamenjaj nick, da se ne bo kaksen migrant pocutil uzaljenega ali ogrozenega. Sicer pa si napisal bedastoco na kvadrat. Le malo cez mejo skoci, pa bos taksnih in podobnih reklam videl veliko vec in se tam zaradi tega nihce ne sekira. Ce ze kdo, si omejen ti v svojem razmisljanju... ;-)
Robiland
# 31.03.2017 ob 09:45
Na Linhartovi je ta jumbo plakat, prvic doslej sem se ustavil ob plakatu, naredil selfie in delil z par prijatelji, odlicna reklama. Nisem se videl tako posrecenega, neposrednega sporocila v nasi politicno korektni neoliberalni greznici.

Bravo Tus.
simonc27
# 31.03.2017 ob 11:16
Miro Kline: Mislim, da moramo to jemati kot nacionalistični oglas. Nacionalizma pa imamo tako ali tako preveč že v politiki,

Lepo vas prosim!

"Miselna policija" iz FDV-ja na delu
G.Bruno
# 31.03.2017 ob 10:34
Glede spoštovanja domačega - v kometarju je dovoljena beseda "šit", "drek" pa ne. LOL
vitohoce
# 31.03.2017 ob 10:18
VALUK, spremeni ime, če sploh veš, kaj to pomeni...Sicer pa, če pri nas nekdo reklamira slovenstvo, je takoj narobe. Super reklama za Slovenstvo in Slovence, pa v tem ne vidim nobenega nacionalizma, živimo v prekrasni deželi, s prekrasnimi ljudmi,(izvzel bi politike in tajkune)...in to premalo poudarjamo, oziroma se zavedamo...
tocco
# 31.03.2017 ob 10:04
Pa to kar je juan pridelal na naraven nacin ziher pristane v slovenskih trgovinah sicer bi moralo iti na kompostiranje ampak vseeno za nas je dobro. Sicer pa ce juan pridela na naraven nacin pa pripotuje toliko kilometrov moram takoj do juana da mi pove na kaksen nacin uravnava celicno dihanje da zelenjava on sadje ki vsebujeta dosti škroba in vode zdržita toliko kilometrov mislim kaksen epiderm mora imeti ta zelenjava
Zoro27
# 31.03.2017 ob 11:49
Miro Kline, Janez Novak se bo odločal, če bo jedel Juanovo ali od soimenjaka.
Če vi vidite v tem nacionalizem, izvolite k Kelmendiju na kebab, da vas ne razglasijo za nacionalista, ker ste šli k Janezu na kranjsko klobaso.
sanja25
# 31.03.2017 ob 10:59
Sussudio
Naredi enkrat preizkus v trgovini. Zaposli enkrat svoje druge čute in pojdi v trgovino, povohaj slovenske jabolke in hruške, potem pa pojdi povohati nizozemske, poljske in italijanske jabolke in povej katere imajo vonj in katere ga sploh nimajo. Tisto sadje ki ima vonj, je tudi bolj okusno. Ne verjameš? Probaj!
artoum
# 31.03.2017 ob 09:50
niti slučajno me ne zanimajo proizvodi sadja in zelenjave iz tujine. ok ananas in banane ipd res ne ne moreš vzgojiti v sloveniji. ampak razni paradižniki , solate , krompir z drugega konca sveta je pa ............. kaj to mora biti napipsan , da sploh pride do sem in da izgleda sveže?
Joker
# 31.03.2017 ob 10:39
Skippy,

takšne reklame so korak v pravo smer, če nas bo dovolj kupovalo zelenjavo pri Janezu, bo en brezposeln manj.
Skippy
# 31.03.2017 ob 10:24
Evo, takšne reklame so bistveni problem Slovenije. Pa koga brigajo 100.000 brezposelni ...
1984
# 31.03.2017 ob 13:14
Glede na odzive ljudi je jasno koga moti tak oglas , PREPRODAJALCE TUJE HRANE !!!!!!!
Lovec
# 31.03.2017 ob 12:28
To kar sem slišal pri osrednjih jutranjih poročilih je čista oslarija.
Zopet neka FDV akcija.

Radi Slovenija ima zmerja enak seznam pojasnevalcev raznih situacij, vmes stlačijo še kakšnega novega, da je vse pokrito. Kako plehko.

TUŠ je naredil odličen oglasni blok. Nacionalnost ni slaba, domoljubje prav tako ne.
obelix complicus
# 31.03.2017 ob 11:01
Valuk ... a nisi ravno ti najbolj navijal za nabavo slovenskih oklepnikov in proti fincem na temle portalu? (pa pustimo politiko ... gre samo za vzporednico) .... sedaj je pa kar naenkrat Janez sporen? ... opala ...
... dokler je tvoja r.t v igri kupujmo domače ... ko pa gre za kmečkega Janeza, je pa domače nacionalizem, rasizem ... ... ?
Altknight
# 31.03.2017 ob 10:42
SJW sneznike lahko kupujejo od Juana. Jaz raje kupim od Janeza.
Črnibog
# 31.03.2017 ob 10:06
Ja, je hud problem, če se poudarja domače oz. slovensko. Ta narod si ne zasluži, da bi bil poimenovan, nobenega ponosa, nobene zavesti, nezmožnost vodenja lastne države, itd., ob tem, da je vse kar je tuje, veliko boljše kot naše. Že to, da je to skropucalo pristalo na RTV Ljubljana, je sramota brez primere.
A kaj bi drugega pričakoval od SJW, ki so na nivoju amebe?!
gabl136
# 31.03.2017 ob 16:39
@Sussudio:
Smešno je ko hoče nekdo iz povsem teoretičnega stališča učit nekoga ki je nekaj probal v praksi. Dnevno sem kupoval v Aldiju, Lidlu in raznih Nemških trgovinah. Koliko živil imamo pri nas v hladilniku pri njih so pa lepo na policah, huh? Pa ne mi pametovat da imajo to preštudirano. Gnila jajca sem v Sloveniji v zadnjih 20iz letih fasal mogoče 3x, v Nemčiji v samo nekaj mesecih tolikokrat da sem nehal štet. Pokvarjene salame ali paštete pri nas nise mupil nikoli, tam pa tolikokrat da sem začel nosit nazaj ker se mi je že precej blesavo zdelo. Mleko sploh nima okusa po mleku, jajca so katastrofalne kvalitete (kar tudi na holesterol grozno slabo vpliva), jabolka in hruške pa sploh niso jabolka in hruške, samo videt so še tako, kar pa seveda ni čudno, če leto ali dve prestojijo v nizozemskem skladišču. Če hočeš pa kupit nekaj dejansko svežega pa bankrotiraš.

Zapelji se gor, živi tam nekaj časa, potem se pa spet javi in poročaj.

In ne, ne jebe me jugo nacionalizem, pri Bosancih ali Hrvatih raje kupim zato, ker so v istem dreku kot smo mi. Države prvega sveta (beri Nemčija, Francija, Avstrija...) nam v državah drugega sveta diktirajo kako se moramo it lastno gospodarstvo (razprodaja in deregulacija praktično vsega kar se lahko spomniš) medtem ko oni pametno in pridno ščitijo lastne gospodarske interese in furajo gospodarski protekcionizem. Namesto da bi si pomagale tiste države v katerih imamo slabši standard zato ker se pustimo jebat Briseljskim birokratom raje v rit tlačimo ravno tistim, ki so nas do te situacije pripeljali (beri prisilili).

Bom še malo razširil. Zato vedno kupim Slovensko, potem Hrvaško, Bosansko, Srbsko, nato Evropshko in šele na koncu kitajsko, Vietnamsko ali Ameriško.

Nekatere vas enostavno jebe manjvrednostni kompleks, ker je jasno da nekaj kar so naredile slovenske roke kakopak ne mora biti enako vredno kot nekaj kar je naredil Nemec, ane?

Za samopreživetje gre in za zaščito lastnih interesov...mmmmkej?!
pepar
# 31.03.2017 ob 11:33
Oprostite,toda jaz HOČEM vedeti kaj je pridelal Janez in kaj je bilo v Sloveniji le par dni pa je že slovensko poreklo.
Bravo Tuš,priznam da nisem prav pogosta stranka pri vas,tole bo zagotovo povečalo moj procent obiskov v vaši trgovini.
Se bom vsaj prepričal če reklame držijo resnico,ali so pač samo mešanje dreka kot vse ostale.
zenga.zenga
# 31.03.2017 ob 11:27
Še danes me je sram , ko smo v osemdesetih namesto fruktalovih sokov , ki si jih moral pred uporabo dobro pretresti da je sploh stekel iz steklenice šli v esterajh po njihovo ,,obarvano vodo ,, .
Kako more biti človek tako neumen - in mi smo bili - kazen prihaja ....
zenga.zenga
# 31.03.2017 ob 11:16
Ne razumem , vsak ki je vsaj približno normalen bo ščitil svoje sosede , svoje proizvajalce in svoj način življenja - razen slovencev seveda , ki smo tako prokleto prodanodušni , da bi se prodali za drobiž in za ,,dobro mnenje ,, . Kaj mislite o sloveniji pa to .... Mi slovenceljni smo izjema za razliko od avstrijcev in nemcev , ki dobro vedo kar je v njihovo korist in kaj v škodo ...
zenga.zenga
# 31.03.2017 ob 11:11
Smo raznoliki in vsak zna narediti nekaj bolje kot kdo drug. Mislim, da moramo to jemati kot nacionalistični oglas. ..
--------------------
vse lepo in prav ampak tisti ,, nekdp drug ,, ne bo plačeval davkov pri nas in vplačeval v pokojninsko blagajno . Butalski slovenci pač ne razumemo svojega interesa ampak bomo vedno ostali dunajski konjušarji in bolj papeški od papeža ...
jo-jo
# 31.03.2017 ob 11:11
@kobajagi7:
tudi tista TUŠEVA,,, kjer se Dva KUŠEJETA Z JEZIKOMA...JE NEKOLIKO neprimerna....še kakih 10 let bojo pa v reklamah že v živo fukal...

Veliko bolj primerna kot pa tvoje izrazoslovje.
gabl136
# 31.03.2017 ob 10:44
PS: zato v trgovini vedno pogledam kje je proizveden izdelek, in če res ni prevelike razlike v ceni vedno kupim Slovenskega, če pa ne Slovenskega pa vsaj Hrvaškega ali Bosanskega.
Altknight
# 31.03.2017 ob 10:22
Tale Kline je pa ze mal dementen.
dolfek1
# 31.03.2017 ob 10:10
Kar je naše, je vedno boljše od uvoženega. Če ne zaradi kaj drugega, da se spodbuja domača proizvodnja hrane. To, kar se prodaja od Juana, Jima, Cina, ..., je pa samo aquaponika, kjer so vsa hraniva, škropiva(pesticidi lol), dodani v vodo, v kateri pol vse skupaj raste. Nekdo je napisal pravilno skladiščenje. Res. Skladiščenje v hladilnici blizu nakupovalnih centrov je čisto nekaj drugega, kot pri Juanu, Cinu, ..., obrano zeleno, poškropljeno z kemikalijami, transportirano en teden, pa vseeno izgleda sveže.
PS
Pol se pa zgodi, da ti solata, čez noč, v hladilniku zraste. Izgovor: oprostite, pozabili smo tableto stran vzet.
Joker
# 31.03.2017 ob 10:09
Zamudnik,

če Juan kaj pridela na naraven način, to poje njegova družina, še bolj verjetno pa zelenjavo zase kupuje pri Pedru, ki ima ekološko kmetijo.
Kazalo