Šolanje bo prvič začelo tudi več kot 20.000 prvošolcev. Foto: BoBo
Šolanje bo prvič začelo tudi več kot 20.000 prvošolcev. Foto: BoBo
Ogulinova se sprašuje, zakaj je potrebno vsako leto izdati nove učbenike. Foto: BoBo

Naj razbremenijo hrbtenico. Zakaj ne gredo raje v naravo utrjevat procese, ali pa se učiti matematičnih formul, kjer bodo razumeli, zakaj jih uporabljajo?

Anita Ogulin
Prvošolec
Prvošolce bodo v šolo prvič pospremili starši. Foto: BoBo
Znova se je oglasil šolski zvonec
Prvi šolski dan v Kopru

Vsako leto z začetkom šolskega leta poslušamo tudi glasno opozorila o naraščajočih stroških šolanja otrok, ki padejo na pleča staršev. In ti stroški so vse prej kot zanemarljivi, glasno in neposredno opozarja Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine.

"Od petega do devetega razreda osnovne šole samo učbeniki in delovni zvezki stanejo okoli 200 evrov na učenca. Dodajte še ostale šolske potrebščine in znesek je že 300 evrov. Prištejte še ostale dajatve, kot so malica, kosilo, uporaba telovadnice, čistilke …, kar znese med 100 in 150 evrov ter pomnožite z devet. V srednji šoli pa so ti stroški še enkrat večji, saj v prvem letniku dijaki recimo nimajo na voljo učbeniškega sklada," Ogulinova navaja neprijetne številke.
Čedalje manj jih je, ki zmorejo
Hkrati pa potrdi "strahovit naval pred začetkom šolskega leta" s strani prosečih staršev, ki ne morejo svojim otrokom zagotoviti vseh zahtevanih šolskih potrebščin. "Ampak mi ne moremo plačevati delovnih zvezkov. Iz meseca v mesec je več tistih, ki tudi z državno pomočjo ali ki delajo, ne zmorejo več. Šola postaja privilegij," opozarja.

Tudi iz leta v leto naraščajoče število učbenikov se ji zdi zgrešeno, čeprav izdajatelje razume, da morajo nekaj zaslužiti. Ob pripombi pisca vrstic, da 20 let nazaj ni bilo nikakršnih težav pri ponovni uporabi istih učbenikov, beril, vodenk, barvic ipd. je odvrnila, da bi se šole morale ozreti nazaj v zgodovino in naj imajo otroci samo to, kar potrebujejo. "Naj razbremenijo hrbtenico. Zakaj ne gredo raje v naravo utrjevat procese, ali pa se učiti matematičnih formul, kjer bodo razumeli, zakaj jih uporabljajo?" se je še vprašala.

Novo šolsko leto, nove tegobe
Vrata je danes znova odprlo 500 osnovnih šol z več kot 300 podružnicami in 151 srednjih šol. Letos bo 1.155 prvošolcev več kot lani, medtem ko število srednješolcev upada. Letos bo srednje šole obiskovalo 1.300 dijakov manj kot v preteklem šolskem letu. Med spremembami, ki čakajo predvsem osnovnošolce, je ukinitev opisnih ocen v tretjem razredu devetletke, poleg tega pa so šole na zahtevo ministrstva zmanjšale število ur podaljšanega bivanja in ur za učne skupine.

Zmanjševanje je posledica varčevanja, saj je ministrstvo za šolstvo zahtevalo, da šole čez poletje zmanjšajo število zaposlenih za odstotek, kar so naredile z omenjenim krčenjem števila ur, poleg tega pa niso nadomeščale učiteljev, že zaposlenim pa naložile dodatne pedagoške ure, je poročal Radio Slovenija.

Prijeten in nepozaben prvi šolski dan je vsem šolarjem, še posebej pa prvošolcem, v poslanici zaželel tudi šolski minister Jernej Pikalo. "Spočiti in polni pričakovanj znova, ali prvič, sedate v šolske klopi ter se podajate novim znanjem naproti," je zapisal minister in učiteljem zagotovil, da si bo tudi v prihodnje prizadeval, da bo delo, ki ga opravljajo, spoštovano, razumljeno in ustrezno vrednoteno.

"Več boste znali, bolj boste to prihodnost lahko oblikovali po svoji podobi. Šola je točno to, kar potrebujete za to," pa je šolarjem sporočil predsednik države Borut Pahor in jim zaželel, da bi se v šoli dobro počutili, se imeli lepo in se zabavali, našli nove prijatelje in se morda celo zaljubili.

Šolske poti naj bodo varne
Da je pomembno, da bo prvi šolski dan ob vsem lepem tudi varen, pa je spomnil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Za varnost na šolskih poteh bodo tako skrbeli policisti, redarji in prostovoljci, pa tudi nekateri znani športniki. Za varnost otrok je treba skrbeti tako kot za lastno varnost, je poudaril Omerzel.

Ministri in premierka na obisku osnovnih šol
Pikalo je na prvi šolski dan obiskal Srednjo in poklicno strokovno šolo Bežigrad ter v Domu krajanov v Šenčurju še učence tamkajšnje osnovne šole, premierka Alenka Bratušek pa je obiskala osnovno šolo v Žalcu. Notranji minister Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger in vrhunski športnik, zaposlen v policiji, Mitja Petkovšek so obiskali OŠ Dob. Omerzel se je v družbi v. d. direktorja agencije za varnost prometa Igorja Velova odpravil v novomeško OŠ Grm, kjer sta v bližini šole "popazila" na otroke in pozdravila prostovoljce, ki izvajajo varovanje otrok na šolskih poteh.

Naj razbremenijo hrbtenico. Zakaj ne gredo raje v naravo utrjevat procese, ali pa se učiti matematičnih formul, kjer bodo razumeli, zakaj jih uporabljajo?

Anita Ogulin
Znova se je oglasil šolski zvonec
Prvi šolski dan v Kopru