Vodje strank aktualne koalicije na današnji predstavitvi nove strategije sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Foto: BoBo
Vodje strank aktualne koalicije na današnji predstavitvi nove strategije sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Foto: BoBo

Ob predstavitvi spremenjenega načrta sproščanja ukrepov so trije predsedniki strank, ki sestavljajo vladajočo koalicijo, komentirali tudi napoved Koalicije ustavnega loka (KUL), da 15. januarja vloži konstruktivno nezaupnico vladi.

Predsednik stranke DeSUS in morebitni mandatar za novo vlado Karl Erjavec je na začetku tedna medijem naznanil, da bodo nezaupnico vložili ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo. Hkrati pa pričakuje, da bodo na tajnem glasovanju dosegli 46 potrebnih glasov za izvolitev novega predsednika vlade.

Sorodna novica Erjavec: Nezaupnica vladi 15. januarja; Podgoršek: Državotvorno bom deloval tudi v prihodnje

"Še nobenega postopka ni, ta se začne, ko nekdo v skladu z ustavo, zakonom in poslovnikom to tudi dejansko vloži. Če se bo to res zgodilo 15. januarja z napovedjo, da bo seja potem teden pozneje, moram reči, da stranke opozicije, ki se s tem ukvarjajo, natančneje spremljajo potek epidemije, kot bi to kazalo iz predlogov, ki jih dajejo za njeno zaustavitev," je povedal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da se prav v času načrtovane razprave o konstruktivni nezaupnici v parlamentu napoveduje vrh epidemičnega vala.

"Če naslednji teden krivulje ne bodo obvladane, bo jasno, da bo vrh epidemije ravno v času, ko nekateri računajo na razpravo o konstruktivni nezaupnici, epidemija se uporablja za politične namene," je prepričan Janša, ki ne oporeka legitimnosti samega postopka. "Kar se tiče moralne podlage in ozadja, pa si sami ustvarite svoje mnenje."

"Zaustavili bomo epidemijo in uspešno zaključili mandat"

Sorodna novica Tonin: Nezaupnica ne bo uspela, vlado podpirajo tudi nekateri poslanci DeSUS-a

Če ne bi bilo epidemije, bi se razprave v parlamentu veselil, je dodal. Novo vlado želijo po njegovem mnenju sestaviti tisti, ki so jo že imeli, torej isti stranke, posamezniki, predsedniki strank, "ki niso bili izvoljeni v parlament, pa nam pridigajo o demokraciji in ustavnosti". "Zelo zanimivo je to, da pravijo, da bodo v preostanku mandata v letu in pol naredili vse tisto v času epidemije, česar jim na začetku mandata ni uspelo narediti v letu in pol brez epidemije. Kdor temu verjame, lahko verjame, absolutno, samo iz te moke pač ne bo kruha, tudi če bo peka dana v peč," je poudaril vodja vladajočega SDS-a, ki je prepričan, da bo aktualna vlada pod njegovim vodstvom delala naprej tudi po 15. ali 21. januarju.

Prvak NSi-ja Matej Tonin, ki je aktualne politične razmere komentiral že na posebni novinarski konferenci ta teden, pa je danes glede napovedane namere KUL-a vnovič ponovil, da so "številke jasne". "Če bi imeli večinsko podporo, bi jo tudi izpričali s podpisi. Se mi zdi, da bo to izgubljen čas, ampak postopki so postopki in temu se bomo prilagodili ter tudi to oddelali. Verjamem pa, da bo ta vlada svoj mandat oddelala do konca," je poudaril.

Sorodna novica Počivalšek ponovil: Stranka SMC je enotna, da Erjavca ne bomo podprli

Da sta za stranko SMC trenutno prioriteti stabilnost in zanesljivost tako v stranki kot v vladi, pa je, tako kot smo lahko slišali že v preteklih dneh, dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je prepričan, da je treba "strniti vrste v spopadu z epidemijo in gospodarsko krizo".

Kot je poudaril, v SMC-ju vodijo postopek programske prenove in strateškega premisleka o prihodnjih korakih, še vedno pa je zanje pomemben projekt povezovanja političnega centra. "To je za nas nujno za ravnotežje v kateri koli od prihodnjih vlad, saj ta razpršenost, več manjših strank, slabi liberalni center," je dodal.