Omerzi je le uspelo dobiti dostop do zahtevanih gradiv. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Omerzi je le uspelo dobiti dostop do zahtevanih gradiv. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Igor Omerza
Omerza bo celoten dokument predvidoma dobil jutri. Foto: BoBo

"Dokument sem dobil, ampak sem prosil, če ga lahko natisnejo, ker je tako veliko lažje delati, kot če je na mikrofilmu. To bodo storili jutri," je Omerza povedal za MMC ob izhodu iz državnega arhiva. Kot je rekel, so mu v arhivu obljubili, da bo kmalu dobil tudi vse druge zahtevane dokumente.
"Nevarnih" podatkov "očitno ni več"
Ali so v njih podatki, ki bi lahko ogrožali nacionalno varnost, Omerza ne ve. "To bomo še pogledali," je dejal. Obstaja tudi komisija arhiva, ki bo te dokumente pregledala. Če bo komisija takšne podatke našla, jih Omerza ne bo objavil. A glede na to, da so dokumenti zdaj na voljo, tudi takšnih podatkov v dokumentih "očitno ni več", je komentiral.
Sova je namreč umaknila oznako tajnosti z zahtevanega dokumenta. Kot je pred odhodom v arhiv pojasnil Omerza, pa bo - če bo šlo tako naprej - na vse dokumente čakal 15 let. Sova je namreč v arhiv prenesla le en dokument, na kopico drugih pa čaka že od lanskega avgusta. Če je Sova mogoče dokument, shranjen na mikrofilmu, na kakršen koli način okrnila, bo to takoj razvidno, je zatrdil.
Omerza: Vem kaj je nacionalni interes glede politične policije
Zahtevani dokument je izdala Sovina analitična uprava za postopek proti Vidmarju in Blajevi leta 1979 o bombi v Velikovcu. Na besede ministrice Majde Širca, z odstopom katere se bo danes seznanil državni zbor, da bo z izdajo dokumenta ogrožena državna varnost, pa je Omerza odgovoril: "Kaj je nacionalni interes glede politične policije, pa vem jaz najbolje, boljše kot Širca. Pa čeprav je tudi njo spremljala politična policija."

Spomnimo. Omerza je za dostop do gradiva zaprosil že avgusta lani. Njegova prošnja za vpogled v arhiv SDV-ja je bila povod za spreminjanje zakona o arhivskih gradivih, saj so na Slovenski varnostni in obveščevalni agenciji (Sova) in v vladi prepričani, da bi z odprtjem določenih datotek lahko škodili nekaterim nekdanjim sodelavcem Službe državne varnosti (SDV).
Te spremembe pa so volivci na referendumu na začetku junija gladko zavrnili, kar pomeni, da še zmeraj velja zdajšnji zakon, po katerem je gradivo splošno dostopno.
Širca se ni sprijaznila z voljo ljudstva
A zdaj že skoraj nekdanja kulturna ministrica Majda Širca se z voljo ljudstva ni sprijaznila. Vladi naj bi tako kmalu po referendumu predlagala, naj o zaprtju arhivov odloči še ustavno sodišče. Ker pa so arhivi po volji ljudstva zdaj odprti, je Igor Omerza 8. junija v državni arhiv znova oddal vlogo za dostop do zaprtih arhivov.
Kakšni podatki so v nedostopnem gradivu?
Direktor Arhiva RS Dragan Matić je sredi junija zatrdil, da postopek poteka in da je rok po zakonu o upravnem postopku 30 dni. Sova ni navdušena nad morebitnim vpogledom, torej so v gradivu očitno podatki, ki so za nekatere nesprejemljivi, je junija dejal Omerza.