Ana Žličar je v svoji predstavitvi poudarila pomen ustreznih razmer za delo. Foto: MMC RTV SLO
Ana Žličar je v svoji predstavitvi poudarila pomen ustreznih razmer za delo. Foto: MMC RTV SLO
Onkološki inštitut ima direktorico

Da bo njeno imenovanje uradno, jo mora potrditi še vlada. Novi predsednik sveta zavoda - direktor direktorata za zdravstveno varstvo pri ministrstvu za zdravje Janez Remškar - je ob izvolitvi poudaril, da bo Žličarjeva imela vso podporo sveta.

Žličarjeva je po izvolitvi dejala, da si bo predvsem prizadevala za to, da inštitut "ostane na poti, na kakršni je". "Morda najpomembnejše sporočilo za naše bolnike: To je dobra hiša z vrhunsko medicino in rada bi, da se tako počutijo vsi, ki pridejo k nam."

"Mislim, da ne bom začenjala, ampak nadaljevala, kar sem delala že kot vršilka dolžnosti, saj sem imela polna pooblastila za ukrepanje," je po koncu seje dejala Žličarjeva. Izrazila je prepričanje, da se bodo stvari v hiši uredile in umirile ter da bodo lahko na OI-ju normalno delali.

Predstavnik zaposlenih v svetu zavoda, kirurg Erik Brecelj, je dejal, da od direktorice zdaj pričakuje zelo veliko. "Prej je bil izgovor, da je vršilka dolžnosti in nima vseh pooblastil. Zdaj ta pooblastila ima in upam, da jih bo izkoristila," je dejal Brecelj. Dodal je, da bi Žličarjeva odslej lahko delala bolje, kot je. "To je bila izbira med kandidati na voljo. Mnenje med zaposlenimi ni bilo enotno, temveč večinsko in tudi vladni predstavniki so sledili odločitvi zaposlenih," je še pojasnil Brecelj.

Najpomembnejše so normalne delovne razmere
Ana Žličar je v svoji predstavitvi kandidature izpostavila pomen normalnih razmer za delo - človeških in prostorskih zmogljivosti ter opreme, kar pa "ne gre brez sredstev". "Kdor koli vodi OI, mora imeti pred očmi njegovo poslanstvo. Temeljno vodilo je poslovanje OI-ja kot vseobsegajočega onkološkega centra, od katerega državljani pričakujejo visoko kakovost storitev," je poudarila.

Kot je dejala, je treba imeti pri vodenju OI-ja vedno v mislih, da si vse dejavnosti OI-ja zaslužijo enakopravno obravnavo in ocenjevanje njihovih potreb. Med drugim je navedla, da je bila "pravkar podpisana pogodba za gradnjo TRT-objekta" in opozorila, da se bo radioterapevtska dejavnost do dokončanja tega projekta znašla v določeni zagati.

Najprej bo pregledala urnike
Napovedala je, da se bo v primeru imenovanja takoj lotila pregledovanja vseh urnikov, kjer prihaja do prekrivanja izmenskega dela in njihove usklajenosti z delovnimi procesi, da se ne izgublja časa. "Pogledati je treba delovni čas ambulant, ali je optimalno, da se začne delati zjutraj in se dela, dokler je delo, ali pa je bolje organizirati izmensko delo - tako za bolnike kot za zaposlene."

T. K.

Onkološki inštitut ima direktorico