Foto: Matija Sušnik/DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Zaplet v DZ-ju se je zgodil pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo, glasovanje pa so nato poslanci čez dva dni ponovili.

Poleg internega poročila o delovanju glasovalnih naprav med 14. redno sejo DZ-ja, ki je bilo javnosti predstavljeno prejšnji teden, je bil sklep kolegija predsednice DZ-ja, da se vključi še poročilo zunanjega izvajalca. "Šele ko bi dobili tudi drugi del, je mogoča razprava na kolegiju, preden seveda o tem razpravlja javnost," je na seji dejal Zvone Černač, ki je na kolegiju predsednice DZ-ja nadomeščal vodjo poslanske skupine stranke SDS-a Jelko Godec.

Sorodna novica Preobrat v DZ-ju: Koalicija v ponovnem glasovanju soglasno potrdila dopolnilo opozicije

Poročilo je zato po njegovem mnenju nepopolno in ga ni mogoče obravnavati. V poročilu DZ-ja namreč niso dobili odgovora na vprašanje, ali so glasovalne naprave delovale. Iz internega poročila pa izhaja, da "zmede ni povzročila opozicija", ampak poslanci koalicije, ki so vstavljali in umikali glasovalne kartice med glasovanjem, je dejal.

Temu po njegovem mnenju pritrjuje tudi dejstvo, da so poslanci koalicije dva dni pozneje opozicijsko dopolnilo o polni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo sprejeli. Meni, da je bil pritisk javnosti tako velik, da so morali popustiti. "In ker vam to s strani vašega vodstva ni bilo dovoljeno narediti, ste pač zlorabili ta sistem na ta način, da očitno ni pravočasno zabeležil rezultatov, ki bi jih moral," je dejal. Kot "zanimivo" pa je navedel, da se je problem v delovanju glasovalnih naprav pojavil le pri poslancih koalicije, ne pa tudi pri poslancih opozicije.

Tudi v drugi opozicijski stranki NSi bodo počakali na poročilo proizvajalca glasovalnih naprav. Menijo, da je prav, da se zadeve razjasnijo tudi zaradi nadaljnjih glasovanj, je dejala Iva Dimic, ki je nadomeščala vodjo poslanske skupine NSi-ja Janeza Ciglerja Kralja. Slabo luč na DZ pa je po njenem mnenju vrglo tudi opravičevanje določenih poslancev javnosti po prvem glasovanju.

V koaliciji menijo, da je poročilo jasno

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da bodo odgovor podjetja Bosch, ki je proizvajalec naprav, dobili čez nekaj tednov ali mesecev, ugotovili pa bodo, "da je njihov del zgodbe najbrž deloval ustrezno". Rezultat glasovanja je bil po njegovem mnenju jasen, tehnična napaka pa se je pojavila pri izpisu glasovanja. "Nihče od poslancev Svobode se kartice med glasovanjem ni dotaknil," je zatrdil.

Sorodna novica Poslanci z umikanjem kartic povzročili motnje v delovanju glasovalnega sistema DZ-ja

Da se zadeva konča, si želi tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, saj gre po njenem mnenju za "nepotrebno politiziranje". Meni, da je bilo v poročilu dovolj jasno zapisano, da je šlo za tehnično napako in da glasovalne naprave niso pravilno delovale.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je dejal, da iz poročila jasno izhaja, da je prišlo do dogodkov na štirih mestih, ki so povezane v nekakšne klastre in vplivajo na vse preostale glasovalne naprave, ki so na istih linijah. Meni tudi, da je poročilo korektno, pod poročilo pa so podpisani štirje predstavniki institucij, pripravljal ga je tudi zunanji izvajalec.

Tudi generalna sekretarka DZ-ja Uršula Zore Tavčar je poudarila, da je poročilo jasno. "Morda si lahko tudi predstavljamo, kako prihaja do takih stvari. Če vzamemo računalnik, USB-ključek, prenašamo podatke, potem pa malo ključek vtikamo in iztikamo – verjetno se tudi vsi podatki ne prenesejo ustrezno," je ponazorila.

Kartice naj bi med glasovanjem iz naprav umikali poslanci Levice

Tudi zakonodajnopravna služba DZ-ja je potrdila, da informacijski sistem pri konkretnem glasovanju ni deloval pravilno, ker sta bila prikazana dva različna rezultata glasovanja, kar je razvidno tudi iz poročila. S tem je nastala pravna situacija, ko je bilo treba glasovanje ponoviti.

Po analizah je bilo namreč med spornim glasovanjem v DZ-ju zaznanih več sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema. Člani poslanskih skupin strank Svoboda in SD med glasovanjem kartic niso umikali, so sporočili iz DZ-ja. Po informacijah STA-ja so to počeli poslanci Levice.