Komisija želi raziskati nepravilnosti, ki naj bi jih storil šolski minister. Foto: MMC RTV SLO
Komisija želi raziskati nepravilnosti, ki naj bi jih storil šolski minister. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko
Jože Tanko je prepričan, da je Golobič zamolčal še marsikaj. Foto: MMC RTV SLO
Opozicija s preiskavo nad Golobiča

Kot je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, bo preiskovalna komisija tudi ugotavljala Golobičevo politično odgovornost zaradi izogibanja plačevanja davkov Sloveniji ob njegovem "aktivnem sodelovanju pri zviševanju davčnih bremen slovenskim državljanom".

Tanko je še dodal, da bo komisija preiskovala sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev slabo zavarovanih posojil, odobrenih pri NLB-ju.

To pa še ni vse. Komisija se bo lotila tudi pridobitve znanih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra, v zvezi s čimer vodja poslanske skupine SDS omenja elektronizacijo študentske prehrane in "nekatere posle z Mestno občino Ljubljana".

Tanko: Ima Golobič delež res le v Ultri?
Kot še navaja Tanko, obstaja tudi utemeljen sum, da celo podatki, ki jih je Golobič prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, niso pravi. Prvi mož Zaresa naj bi imel namreč po njegovih ugotovitvah tudi deleže v podjetjih, ki jih ni prijavil. Tanka je pri tem zmotilo tudi ravnanje Draga Kosa, saj naj ta ne bi bila v skladu z vlogo organa, ki ga vodi.

Glede zahteve za ustanovitev komisije je Tanko pojasnil še, da bo imel Golobič status preiskovanca, zahtevo pa je po njegovih besedah podpisalo 33 poslancev iz vseh treh opozicijskih strank. Kdo naj bi komisijo vodil, še ni znano, ustanovljena pa bi bila lahko že na julijski seji parlamenta. Tanko poleg tega meni, da je ta pot ustreznejša od interpelacije, katere izid je predvidljiv, saj se je državni vrh "enotno postavil v bran" Golobiču.

Golobič: Gre za čarovniški proces
Na njegove besede se je že odzval sam Golobič, ki pravi, da je zahtevo pričakoval. Kot je dejal, pobuda SDS-a ni prinesla nič novega, zgolj njihov podpis pod anonimke izpred nekaj tednov. Dodal je, da je vesel, da bo imel priložnost odgovoriti na neresnične obtožbe iz leta 2004, ki jih pobuda za parlamentarno preiskavo tudi vsebuje.

Kot je dejal, sta namreč Andrej Vizjak in Janez Janša na eni od sej odbora za nadzor javnih financ napovedala kazenske ovadbe, a jih nista vložila; po njegovih besedah zato, ker vesta, da je kriva ovadba kaznivo dejanje. Kot še meni, skušata s politično zlorabo parlamenta in manipulacijo nadaljevati "čarovniški proces".

Pripombe koalicije
Zahtevo za preiskavo je že komentiral vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic, ki meni, da gre sicer za eno mogočih sredstev, ki jih opozicija lahko zahteva, vendar pa imamo ta trenutek v Sloveniji precej pomembnejših nalog od te. Kot je dodal, je o Golobiču povedano tako rekoč že vse, zato bi bilo bolje, da ministri opravljajo svoje delo, namesto da se ukvarjajo s politikantskimi vprašanji.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa meni, da zahteva za parlamentarno preiskavo ni nobeno presenečenje, pri čemer je preiskovalna skupina po njegovem instrument za opozicijo, da lahko zadevo obravnava v politične namene.

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem pa meni, da gre pri stvari za politični pamflet, obenem pa naj bi imela zahteva tudi kar nekaj "poslovniških težav", saj se morajo po zakonu o parlamentarni preiskavi ugotavljati zlorabo javne funkcije, obtožbe opozicije pa se nanašajo na obdobje, ko Golobič ni bil nosilec javne funkcije.

Bojan Kontič, vodja poslanske skupine SD, pa je opozoril, da gre pri ustanovitvi komisije morda tudi za zbiranje podatkov, ki jih bo opozicija uporabila za poznejšo interpelacijo, ki v tem trenutku ne bi bila uspešna. Kot dodaja, dozdajšnje izkušnje kažejo, da take komisije ne prinesejo ravno želenih učinkov.

Opozicija s preiskavo nad Golobiča