Predstavniki opozicije so zbrali dovolj podpisov za zahtevo po referendumu. Foto: RTV SLO
Predstavniki opozicije so zbrali dovolj podpisov za zahtevo po referendumu. Foto: RTV SLO
RTV Slovenija
Kot kaže, bo ljudstvo odločilo, ali je zakon o RTV-ju dovolj dober za sprejetje. Foto: RTV SLO

Pavel Gantar iz LDS-a je pojasnil, da bodo državljani na referendumu odločali predvsem o vprašanju, ali želijo imeti državno radiotelevizijo, ki bo pod neposrednim nadzorom vladajoče politike, ali RTV, kjer bo vpliv vladajoče koalicije omejen z interesi civilne družbe. Pod pobudo se je prvi podpisal predsednik LDS-a Anton Rop.


Referendumsko vprašanje naj bi se glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je na predlog Vlade Republike Slovenije sprejel Državni zbor RS 22. junija 2005?"

Branko Grims (SDS), eden od tvorcev zakona, je referendum označil kot pomemben, saj opozicija ne skriva namena, da bo njegov izid interpretirala kot zaupnico ali nezaupnico vladi. Sam sicer zaupa v odločitev ljudstva.

Predsednik DZ-ja France Cukjati je že napovedal, da bo seja na to temo predvidoma prihodnji četrtek ali petek, referendum pa naj bi bil najverjetneje sredi septembra.

O referendumu in o vsem, kar vas zanima o dogajanju v DZ-ju, boste lahko v torek, 19. 7. ob 11. uri, klepetali s predsednikon DZ-ja Francetom Cukjatijem.
Običajen postopek po vložitvi zahteve za referendum je tak, da mora predsednik DZ-ja v sedmih dneh razpisati referendum. Če meni, da je referendumsko vprašanje neustavno, ga lahko da v presojo ustavnemu sodišču. Ta mora svojo odločitev posredovati v 30 dneh. Referendum ne sme biti izveden prej kot v 30 in kasneje kot v 45 dneh od dneva vložitve zahteve.