Foto: BoBo
Foto: BoBo

V sredo naj bi vodje opozicijskih strank, skupaj s skupino nepovezanih poslancev oblikovali scenarij, kako naprej po nedeljskem referendumu. Strinjajo se, da bi po takšnem rezultatu moral odstopiti vsaj pristojni minister, a se to, kot kaže, ne bo zgodilo. Zato je ena od možnosti vložitev interpelacije, druga, o kateri so nekateri govorili takoj po objavi nedeljskih izidov, pa ponovna vložitev konstruktivne nezaupnice.

"Če bo DeSUS glasoval proti na obeh glasovanjih, proti ministru in zakonu o nalezljivih boleznih, bo to mogočo jemati kot signal za začetek pogovorov. Če bodo znova podprli vse tako kot do zdaj, sicer s takimi in drugačnimi manevri, pa nima smisla," je povedal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

V vsakem primeru bodo ključni glasovi treh poslancev DeSUS-a, ki pa v tem mandatu večkrat glasujejo v nasprotju s sklepi organov svoje stranke. In prav o tem so danes govorili na njihovem sestanku z novim predsednikom DeSUS-a Ljubom Jasničem, ki ga je zanimalo predvsem to, kako bodo glasovali na dveh glasovanjih v tem tednu – o demografskem skladu in zakonu o nalezljivih boleznih. DeSUS se sicer v tem trenutku ne bo povezoval z nikomer, zagotavlja Jasnič.

"Vse je zdaj najprej odvisno od tega, kako se bodo odločili poslanci glede glasovanja, na tej osnovi pa bodo drugi teden zasedali organi stranke in se odločili, kako naprej," je dejal Jasnič.

Poudarja sicer, da so poslanci samostojni, a vseeno je treba najti neko zdravo razmerje med interesi stranke in poslanske skupine: "A če nikoli ne upoštevajo stranke, potem je nekaj zelo narobe, ali s stranko ali pa s poslanci."

"Odločitev, ki je pred njimi, je zelo težka. Povedal sem jim, da bo tega mandata enkrat konec in se bo treba vrniti domov," je dodal.

Kako bodo sicer ravnali poslanci, nam ni uspelo izvedeti, Franc Jurša ni želel komentirati.

Nov poskus konstruktivne nezaupnice?