Policija. Foto: BoBo
Policija. Foto: BoBo

Dva vodilna policista PU-ja Ljubljana sta dobila opozorilo zaradi ravnanja policistov na protestih 25. junija, ko je policija odstranila t. i. rumene jopiče, eden pa zaradi ravnanja ob napadih na poslance pred državnim zborom, je za Televizijo Slovenija poročala Metka Majer. Po poročanju medijev gre za direktorja Policijske uprave Ljubljana, vodjo sektorja za uniformirano policijo in vodjo oddelka za javni red in mir na ljubljanski policijski upravi.

Generalni direktor policije Anton Olaj je konec junija in v juliju odredil dva strokovna nadzora, in sicer strokovni nadzor na PU-ju Ljubljana v povezavi z varovanjem neorganiziranega javnega shoda 25. junija in strokovni nadzor nad delom policistov PU-ja Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito v primeru kršitev javnega reda in miru pred državnim zborom med 5. in 7. julijem letos, so v pisnem pojasnilu za STA navedli na Generalni policijski upravi.

Dodali so, da je z ugotovitvami obeh nadzorov policija javnost že seznanila in napovedala, da se ugotavlja morebitna odgovornost vpletenih. Glede tega je Olaj odločil, da zoper tri javne uslužbence na PU-ju Ljubljana, v dveh različnih primerih, izda pisno opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi.

Policija je že 26. julija sporočila, da je strokovni nadzor nad delom PU-ja Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito po tistem, ko je policija med 5. in 7. julijem obravnavala več prijav zaradi ponižujočih ravnanj in groženj v škodo nekaterih poslancev, pri delu policistov pokazal določene nepravilnosti.

Sindikalist Mlekuž: Gre za zelo nevaren precedens

"Tudi za opozorilo pred odpovedjo morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, ki pa po našem mnenju niso. Ocenjujemo, da gre za zelo nevaren precedens, za zelo nevaren pritisk na operativno delo policije. Ta ukrep pomeni tako ogrožanje javnega reda in miru in celo nacionalne varnosti," je prepričan Kristjan Mlekuž iz Sindikata policistov Slovenije (SPS).

V sindikatu so v pozivu članom, ki so ga objavili na svojem profilu na Facebooku, takšno ravnanje vodstva policije označili za nezakonito in poseg v pravice iz delovnega razmerja.

Mlekuž je za TV Slovenija pojasnil, da se nanje že obračajo številni policisti: "Seveda so dobesedno zgroženi nad tem odnosom in bojim se, da bo to pripeljalo do položaja, ko bodo tudi zaposleni pokazali, da se s tem ne strinjajo." V sindikatu so sicer vse zaposlene, ki bi prejeli kakršno koli pisanje delodajalca v povezavi z navedenimi dogodki, pozvali, naj se obrnejo nanj. Mlekuž je zagotovil, da jim bo sindikat zagotovil brezplačno pravno pomoč, ne glede na članstvo.

Tudi v drugem policijskem sindikatu bodo zadevo skrbno proučili. Tudi zato, pravijo, da policisti ne postanejo žrtve političnih interesov, in enako poudarjajo, da bi to lahko ogrozilo varnost državljanov Slovenije.

GPU: Postopki so bili opravljeni enako kot v preteklosti

Na GPU-ju so še pojasnili, da je namen nadzora ugotavljanje skladnosti dela s predpisi in odpravljanje napak zaradi zagotavljanja strokovnosti in zakonitosti dela, če so ugotovljene, ter ugotavljanje odgovornosti zanje. "Gre za postopke, ki so bili opravljeni enako kot v vseh preostalih primerih v preteklosti," so navedli.

Letos je bilo uslužbencem policije izdanih 24 delovnopravnih ukrepov – opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Lani je bilo izdanih 34 opozoril pred redno odpovedjo, v letu 2019 48 in v letu 2018 42 opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, so ob tem pojasnili na GPU-ju.

Ob tem so na GPU-ju zapisali, da kategorično zavračajo zatrjevanja, ki jih je mogoče zaslediti v javnosti in se povezujejo z nadzori in izvedenimi ukrepi, ki namigujejo na politizacijo policije.

Trije policisti pred odpovedjo