S petkovega shoda. Foto: MMC RTV SLO/MIha Zavrtanik
S petkovega shoda. Foto: MMC RTV SLO/MIha Zavrtanik

Na spletu se širi posnetek s petkovega shoda "Brez strahu. Proti koaliciji sovraštva", na katerem neznanec vzklika "Ubi Janšo". "Organizatorji shoda smo zaradi varnosti ljudi in pričakovanih provokacij pred shodom vse udeležence po spletu in z letaki na samem shodu pozvali k dostojnemu in mirnemu protestu ter nenasedanju provokacijam," so organizatorji petkovega shoda proti koaliciji sovraštva zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še pojasnili, so se redarji na shodu ob vzklikih "Ubi Janšo" odzvali in o provokacijah posameznika s psom tudi obvestili policijo, ki je storilca obravnavala.

"Od sovražnih pozivov smo se ogradili že med samim shodom: na Twitterju smo v času protesta poobjavili opozorilo enega od udeležencev, da nekdo vzklika "Ubi Janšo". Ravnanje neznanca razumemo kot sovražni govor po 297. členu Kazenskega zakonika, zato smo včeraj, v soboto, 29. 2. 2020, na PP Ljubljana center zoper neznanega storilca podali naznanilo suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti," so še navedli.

Ovaden tudi Zvonko Černač

Ovadba neznanca s psom pa ni bila edina, ki so jo podali organizatorji shoda. Ovadili so tudi poslanca SDS-a in domnevnega kandidata za ministra za notranje zadeve v morebitni tretji vladi Janeza Janše Zvonka Černača.

Černač je namreč dan pred protestom na Twitterju poobjavil grožnjo profila Lucid, da bodo protestnike počakali na ulici, ker je minilo kar nekaj časa, odkar je koga dobro nalomil.

"S poobjavo izjave in dodatnim odgovorom na opozorilo o njeni nesprejemljivosti je Zvonko Černač potrdil strinjanje z grožnjo. Zato smo zoper imetnika neznanega profila Lucid kot tudi zoper Zvoneta Černača podali naznanilo suma kaznivega dejanja grožnje po 135. členu Kazenskega zakonika ter preprečitev ali oviranje javnega shoda po 145. členu Kazenskega zakonika," so pojasnili razlog za kazensko ovadbo poslanca SDS-a.

Policijsko preverjanje

S policije so sporočili, da v zvezi s shodom preverjajo razloge za sum, da so bila na njem storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti, za kar so tudi prejeli prijavo. Obravnavali so tudi kršitev posameznika zaradi motenja shoda, kjer obvestila še zbirajo.

Prav tako zbirajo obvestila zaradi sumov prekrška, da shod ni potekal skladno s programom. Ker je bil dogodek prijavljen prepozno, so organizatorju že izrekli opozorilo, so sporočili.

Vzrok za ovadbo Zvonka Černača. Foto: Brez strahu
Vzrok za ovadbo Zvonka Černača. Foto: Brez strahu