Slovenija je bila o redukcijah dobave zemeljskega plina iz Rusije obveščena v torek zjutraj. Foto: EPA
Slovenija je bila o redukcijah dobave zemeljskega plina iz Rusije obveščena v torek zjutraj. Foto: EPA
Kdaj bo ruski plin pri nas?

Generalni direktor Geoplina Alojz Stana je izrazil optimizem glede normalizacije razmer v prihodnjem tednu, saj se je rusko-ukrajinski plinski spor ob posredovanju Evropske unije začel reševati.

Plin iz avstrijskega in hrvaškega skladišča
Kot je danes dejal Stana, so razmere v dobavi zemeljskega plina slovenskim odjemalcem stabilne. "Iz skladišč v Avstriji trenutno dobavljamo približno 60 odstotkov plina, ki ga potrebuje slovenski trg. Preostanek zagotavljamo prek nabavnih poti iz Alžirije in EU-ja," je pojasnil.

Hkrati v Geoplinu pravijo, da obstaja možnost zagotavljanja zemeljskega plina iz hrvaškega skladišča, vendar še ni izkoriščena.

Geoplin je imel ob nastopu redukcije v skladiščih v Avstriji približno sto milijonov kubičnih metrov plina, kar zadošča za nekaj več kot mesec porabe.

Geoplin aktiviral vse nabavne vire
Koordinacijska skupina za plin, ki se je v petek sestala v Bruslju, je Slovenijo uvrstila med države, ki jih je prekinitev dobav ruskega plina resno prizadela. Vendar so v Geoplinu, ki slovenskim odjemalcem zagotavlja približno 95 odstotkov zemeljskega plina, polno aktivirali preostale nabavne vire in uspeli zagotoviti nemoteno oskrbo s plinom.

B. R.

Kdaj bo ruski plin pri nas?