Vozniki naj bodo še posebej previdni v okolici šol, pravi Mateja Markl iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Foto: MMC RTV SLO
Vozniki naj bodo še posebej previdni v okolici šol, pravi Mateja Markl iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Foto: MMC RTV SLO
Otroci
Otroci do sedmega leta bi morali imeti v prometu spremstvo odraslih. Foto: MMC RTV SLO
Rutke
Letos bo v šolske klopi prvič sedlo 18.142 otrok. Foto: MMC RTV SLO

Jutri bo šolski prag prvič prestopilo 18.142 otrok, ki jih morajo do šole pospremiti starši. "V prvih 14 dneh in še posebej jutri pa bo kot vsako leto organizirano tudi varovanje drugih otrok na najnevarnejših cestnih odsekih. To poteka s pomočjo prostovoljcev na lokalni ravni," je za MMC pojasnila Marklova in poudarila, da previdnost voznikov v bližini šol kljub temu ni odveč tako na prvi šolski dan kot tudi skozi celo leto.

Za informacije o morebitnih spremembah prometnega režima ob prvem šolskem dnevu so pristojne občine.

Šole morajo z načrti varnih šolskih poti seznaniti starše
V okviru preventivne akcije Začetek šolskega leta (ta se je začela že 23. avgusta in bo trajala do 10. septembra) poleg spremljanja otrok na poti v šolo potekajo tudi številne druge dejavnosti. Te v okviru nacionalnega programa varnosti cestnega prometa v RS usklajuje ministrstvo za šolstvo in šport, ki med drugim poziva šole, da pred začetkom šolskega leta uskladijo urnike organiziranih šolskih prevozov, prenovijo načrte varnih šolskih poti in z njimi seznanijo starše in otroke.

Otroci so nepredvidljivi in do sedmega leta bi morali imeti spremstvo odraslih
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je kot vsako leto poskrbel za različna gradiva, ki se uporabljajo za izvajanje dejavnosti na lokalni ravni. Tako so letos izdali prenovljeno knjižico za starše prvošolcev Prvi koraki v svetu promet. Po besedah Marklove knjižica opisuje ključna ravnanja v prometu, s katerimi morajo biti prvošolčki seznanjeni. V knjižici je tudi predstavljeno, zakaj je pomemebno, da ima otrok do sedmega leta spremstvo odraslih. "Otroci niso pomanjšani odstrasli, ampak dojemajo svet drugače in zato lahko naredijo nepredvidljive stvari," opozarja Marklova iz Sveta, kjer so izdali tudi letake in plakate Šolska pot.

Rumena rutica za prvo- in drugošolčke obvezna
Tako kot že vrsto let pa so v sodelovanju s zavarovalnicami poskrbeli, da bodo vsi prvošolčki dobili rumene rutice, ki so sicer zakonsko obvezne tudi za drugošolčke. Poskrbljeno pa je tudi za kresničke in odsevne trakove.

Otroke v šolo varno pospremi okoli 1.000 prostovoljcev
V prvih dneh šolskega leta za varno pot otrok do šole v celotni Sloveniji skrbi okoli 1.000 prostovoljcev, ki v večini prihajajo iz Zveze šoferjev in avtomehanikov Slovenije, Avto-moto društva Slovenije ter gasilskih in upokojenskih društev. V nekaterih šolah v Ljubljani in Mariboru pa v okviru t. i. šolske prometne službe varovanje otrok na poti v šolo in iz nje poteka skozi celo leto. Ob tem Marklova poziva tiste, ki bi želeli pomagati pri varovanju otrok, da se oglasijo ali v "krovni" organizaciji ali pa v občinskih svetih za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Kot pravi, bi si več prostovoljcev skozi vse leto želeli predvsem na nevarnih odsekih cest. "S tem bi tako starše kot otroke spodbudili, da bi v šolo pogosteje hodili peš, kar je pomembno tako zaradi zdravja kot varnosti. Kajti če posameznik ne sodeluje tudi kot pešec v prometu in ne dobi izušenj, potem težko samostojno sodeluje v tej vlogi tudi pozneje. Pa tudi kot voznik je v tem primeru težko strpen do šibkejših udeležencev v prometu," je sklenila Marklova za MMC.