Ovse je vlado pozval k spremembi kazenskega zakonika v zaščito novinarjem. Foto: BoBo
Ovse je vlado pozval k spremembi kazenskega zakonika v zaščito novinarjem. Foto: BoBo

Predstavnica za svobodo medijev pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Dunja Mijatović je opozorila, da je nujno treba zaščititi novinarje, ki poročajo o informacijah javnega interesa.

Dolg seznam preganjanih novinarjev
Izpostavila je primer Bojana Požarja, ki je prejel vabilo tožilstva zaradi suma, da je storil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika. Požar je v članku zapisal, da je obveščevalna služba Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2011 prisluškovala javnim osebnostim in politikom.

"To je najnovejši primer, ko novinarjem grozi pregon zaradi poročanja o vprašanjih javnega interesa. Primeri, kot je ta, ne bi smeli postati trend in novinarji bi morali svobodno opravljati svoje delo," je opozorila Mijatovićeva.

Poleg Požarjevega primera pa je v preteklem času opozorila še na vrsto primerov, ko so bili novinarji tarča sodnih mlinov. Šlo je za Primoža Cirmana, Tomaža Modica, Petra Lovšina in Meto Roglič z Dnevnika in Anuško Delić z Dela.

Pismo ministra Erjavca
Predstavnica za svobodo medijev pri Ovse-ju je prejela pismo ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, v katerem jo je minister obvestil o nameri spremembe kazenskega zakonika v delu, ki se nanaša na razkrivanje tajnih podatkov. Načrtovana je namreč izločitev primera razkritja informacij, ko je to v nespornem javnem interesu.