Serijske tožbe proti nevšečnim novinarjem in neposlušnim urednikom,  diskreditacije,  poskusi vplivanja na programsko politiko, novinarska vprašanja brez  pravih odgovorov, tožarjenje  koprskega  dopisništva vrhu RTV Slovenija, poskusi preprečitve objave prispevkov, zahteva sodišču po izločitvi novinarja iz poročanja …  Take ukrepe do koprskega dopisništva TV Slovenija že nekaj časa uporabljata rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič in njegova služba za stike z javnostmi. Foto: BoBo
Serijske tožbe proti nevšečnim novinarjem in neposlušnim urednikom, diskreditacije, poskusi vplivanja na programsko politiko, novinarska vprašanja brez pravih odgovorov, tožarjenje koprskega dopisništva vrhu RTV Slovenija, poskusi preprečitve objave prispevkov, zahteva sodišču po izločitvi novinarja iz poročanja … Take ukrepe do koprskega dopisništva TV Slovenija že nekaj časa uporabljata rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič in njegova služba za stike z javnostmi. Foto: BoBo
Univerza na Primorskem
Na neprijetna in konkretna vprašanja se univerza praviloma ne odziva ali pa pošilja vsebinsko prazne odgovore. Foto: BoBo
Boris Pahor
Pahor pravi, da je bil že na tem, da prekliče častni doktorat, vendar so ga prepričali, naj tega ne stori. "Če pa bo tako stanje na univerzi še trajalo, nočem več biti njen častni član." Foto: BoBo


Take ukrepe do koprskega dopisništva TV Slovenija že nekaj časa uporabljata rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič in njegova služba za odnose z javnostmi.
Ne kupimo, kar nam prodajajo
Rektor Dragan Marušič na koprsko dopisništvo TV Slovenija strelja z vsemi topovi zato, ker ne sprejemamo in ne varujemo podobe univerze, ki bi nam jo rad vsilil preko svoje službe za stike z javnostmi, in smo namesto tega do nekaterih dejanj vodstva javne univerze kritični, na zastavljena vprašanja pa terjamo jasne in konkretne odgovore. V nemilost smo začeli strmo padati, ko smo kritično večkrat poročali o anonimki, ki je razkrila domnevno sporno in nezakonito dogajanje v vrhu univerze in z argumenti ter dokumenti razkrili ozadja zgodb.
Najprej molči, nato skoči v zrak
Na neprijetna in konkretna vprašanja se univerza praviloma ne odziva ali pa nam pošilja vsebinsko prazne odgovore. Kaj šele, da bi rektor stopil pred kamero in mikrofon. Zato pa so toliko bolj glasni po objavi prispevkov. Ali tik pred njimi. Tako se dogaja, da služba za stike z javnostmi poskuša preprečiti objavo, naredi telefonsko turnejo od urednika do urednika, pošilja urednikom grozilne SMS-e, za povrh pa se rektor odpelje še do generalnega direktorja RTV SLO na toženje koprskega dopisništva. Ker mu tu pač ne dovolimo, da bi soustvarjal uredniško politiko in prišel v studio takrat, ko to želi on. Na temo, ki bi jo izbral sam. Pri tem velja omeniti, da na rektorjeva druženja z novinarji naše uredništvo ni vabljeno.
Tožbe kot po tekočem traku
Rektor Marušič ne samo blokira naše delo, utišal bi nas rad tudi s tožbami. V dobrem mesecu je vložil več odškodninskih tožb zoper dva novinarja ter odgovorni urednici TV Slovenija in TV Koper. Ker nista objavili popravka. Objavila pa ga nista, ker popravljati ni bilo kaj. V tožbah poleg odškodnine zahteva tudi, da se novinarki trajno prepove govoriti o univerzi in rektorju Marušiču. V P. S.-dodatku brezpredmetnih zahtevkov za popravke pa Marušičev odvetnik še jasno pove, kaj si misli o novinarju. Opis je čista diskreditacija.
Komentar koprskega dopisništva TV Slovenija
Absolutno ne bomo dovolili nikakršnega pritiska na naše delo in novinarje. Prav tako ne bomo nikoli dopustili »zunanjih popravkov« naše uredniške politike. Še naprej bomo od javne univerze terjali jasne in nedvoumne odgovore in zahtevali dokumente. In vsak molk, ki bo prihajal s Titovega trga 4, ažurno prijavljali informacijski pooblaščenki. Če nas rektor ne bo vabil na čajanke za izbrance ali se odzival na naše prošnje za izjave in konkretna pojasnila, tudi prav. Naj pa ne pričakuje, da zato o univerzi ne bomo poročali. In poročali bomo še naprej kritično, pa če rektor nad nas pošlje celo četo svojih odvetnikov. Z rektorjem in njegovimi piarovci se ne bomo sestajali zasebno. Naj bo jasno: ne podlegamo manipulacijam. In ko bodo pogojevali ali grozili, bomo to vsakokrat na glas povedali.

Tudi nekaj predlogov imamo za rektorja: namesto da se toliko ukvarjate z nami, se posvetite univerzi. V kotlu vam vre in grozi, da bo odneslo lonec. Delujte demokratično, resnicoljubno in transparentno. Povrnite mladi univerzi ugled. In medtem ko javno tožite, da ni za plače profesorjem, nikar hkrati ne polnite žepa svojemu hišnemu odvetniku. Hrbet vam obračajo ugledni ljudje, častni doktorji. Spoštujte javnost. Tudi preko novinarjev. Svoboda medijev je ena največjih vrednot evropske demokracije. Tudi zamahovanje s pravom vašega (skrajno dobro plačanega) odvetnika je ne bo premaknilo! To bi moralo biti nekomu, ki naj bi utelešal vrh in duh akademskega okolja, več kot jasno.
Boris Pahor: Če se razmere na UP-ju ne popravijo, bom vrnil častni doktorat
Do zdajšnjih razmer na Univerzi na Primorskem je kritičen tudi pisatelj in častni doktor UP-ja Boris Pahor. "Univerza bi morala biti prostor odprtega dialoga, opažam pa prevlado rektorja. Tudi pretoka informacij ni, te ne pridejo niti do profesorskega zbora. Če so zaposleni blokirani, nadzorovani, tak način ne sodi na univerzo, to je nezaslišano. Tudi javnost ima pravico izvedeti, kaj se dogaja s to javno ustanovo." Pahor pravi, da je bil že na tem, da prekliče častni doktorat, vendar so ga prepričali, naj tega ne stori. "Če pa bo tako stanje na univerzi še trajalo, nočem več biti njen častni član," je odločen Pahor.
DNS: UP zlorablja tožbe za omejevanje svobode govora
Društvo novinarjev Slovenije meni, da so pritiski Univerze na Primorskem na posamezne novinarje in uredništvo Slovenskega programa TV Koper neprimerni in nedopustni. "Svojo vlogo pri zaščiti uredniške neodvisnosti morajo odigrati odgovorni uredniki in uredništva ter novinarje pred sistematičnimi pritiski zaščititi. Univerza je javna ustanova, ki jo njen status zavezuje k javnemu in transparentnemu delovanju." Prav tako označujejo za neprimerno, da Univerza na Primorskem za omejevanje svobode govora zlorablja sicer legitimno sodno varstvo.

Odnos vodstva UP-ja do novinarjev obsoja tudi predsednik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamič: "Gre za javno ustanovo, ki jo plačujemo davkoplačevalci. Novinarji imajo zato pravico in dolžnost, da poročajo o delovanju univerze, saj gre za javni interes. Močno bode v oči tudi sodni pregon proti posameznim novinarjem, saj je to oblika pritiska na novinarje in medije, ki spremljajo njeno delo." UP pozivajo, naj opusti sodni pregon in novinarjem omogoči neoviran dostop do listin in informacij.
SNS: "Gre za manipulacije, pogojevanja, grožnje, podtikanje, diskreditacijo."
V Sindikatu novinarjev ugotavljajo, da neuradni in nedopustni posegi v delo uredništev v kombinaciji s tožbami izpostavljenih novinarjev in urednikov že dlje časa lahko pomenijo tudi zlorabo pravnih institutov in nevaren instrument omejevanja novinarske svobode. "V več primerih sodne prakse je namreč zaslediti stališče sodišč, da je novinarski poklic edini, v katerem je novinar neposredno izpostavljen odškodninski in drugi odgovornosti zaradi narave samega poklica, to je diskriminiran, ker namen napisati članek že vsebuje tudi naklep povzročanja škode, ne da bi je bilo treba posebej dokazati. Zato pa prihaja do absurdov, ko novinarji sistematično uživajo manj svobode izražanja, kot je ustavno zagotovljena".

Ne delamo si utvar, da bo ta zapis vodstvu UP-ja pomagal odpreti oči. Verjetno se bo cinično nasmehnilo in nam počilo novo tožbo za blatenje ugleda in dobrega imena. Morda pa jih le streznijo akademske veličine, ki se ob zadnjih dogajanjih očitno samo še križajo. In če vam hrbet obrnejo še študentje, komu boste potem vladali, gospod rektor?!
Eugenija Carl, TV Slovenija, dopisništvo Koper