Skupina uglednih pravnih strokovnjakov je dokončala ustavnopravno analizo predlogov za spremembo protikorupcijske zakonodaje, Pahor pa bo imenoval vse tri člane senata komisije hkrati. Foto: BoBo
Skupina uglednih pravnih strokovnjakov je dokončala ustavnopravno analizo predlogov za spremembo protikorupcijske zakonodaje, Pahor pa bo imenoval vse tri člane senata komisije hkrati. Foto: BoBo

Iz urada predsednika republike sporočajo, da je uspešno nadaljnje delo protikorupcijske komisije ob hkratnem oblikovanju predlogov sprememb za ustreznejši pravni okvir preprečevanja in kaznovanja korupcije bistvenega pomena za krepitev pravne države in zaupanja v njeno učinkovitost, zato Pahor tudi želi imenovati vse tri nove člane senata hkrati, da bodo lahko čim prej prevzeli svoje naloge in s polnimi pooblastili opravljali svoje pomembno delo.

Predsednik Pahor se je danes sešel s člani izbirne komisije za izbiro predsednika in namestnikov Komisije za preprečevanje korupcije, ki je na začetku februarja končala svoje delo in mu predala seznam kandidatov za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), postopek izbire predsednika komisije pa bodo morali ponoviti, saj izbirna komisija v imenovanje ni predlagala nobenega kandidata.

Imena kandidatov za namestnika sicer že znana
Vse kandidatke in kandidate, ki so se v prvem pozivu prijavili za položaj predsednika KPK-ja, je namreč izbirna komisija ocenila za neprimerne, predsednik republike pa je zato objavil nov javni poziv, po katerem zbiranje kandidatur poteka do 21. februarja.

Je pa izbirna komisija za položaj namestnika predsednika KPK-ja predlagala šest kandidatk in kandidatov, in sicer Jurija Fermeta, Jožefa Kovača, Uroša Novaka, Darka Stareta, Jožico Vavpotič Srakar in Almo Maruško Sedlar.

Analiza strokovnjakov je končana
Pahor je danes dobil tudi ustavnopravno analizo predlogov za spremembo protikorupcijske zakonodaje, ki jo je pripravila skupina uglednih pravnih strokovnjakov. Analiza bo podlaga za posredovanje izhodišč potrebnih zakonodajnih sprememb vladi in DZ-ju, v skladu z zavezo predsednika republike na zadnjem srečanju z voditelji parlamentarnih strank decembra lanskega leta, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Ob tem so ponovili, da bo zdajšnje vodstvo KPK-ja s predsednikom Goranom Klemenčičem na čelu do imenovanja novega vodstva v celoti in z vsemi pooblastili opravljalo svoje delo.