Pahor lahko pri izbiri namestnikov predsednika KPK-ja izbira le med kandidati, ki jih predlaga izbirna komisija. Foto: BoBo
Pahor lahko pri izbiri namestnikov predsednika KPK-ja izbira le med kandidati, ki jih predlaga izbirna komisija. Foto: BoBo


Izbirna komisija, sestavljali so jo Goran Forbici, Milan Petek, Mojca Prelesnik, Janez Stare in Helena Kamnar, je preverila izpolnjevanje pogojev in ocenila primernost kandidatov za oba namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Vodja komisije Kamnarjeva je Pahorju tako danes že predala zaključno poročilo.

Kakšen je predlog izbirne komisije predsedniku, v Pahorjevem uradu niso navedli, se je pa za obe mesti namestnikov prijavilo 23 kandidatk in kandidatov. Predsednik republike lahko izbira le med kandidati, ki jih je kot primerne ocenila izbirna komisija, lahko pa razpis tudi ponovi. Nov postopek izbire kandidatov za oba namestnika je bilo treba izvesti, saj sta se pred kratkim imenovana namestnika Jurij Ferme in Darko Stare odpovedala funkciji, še preden sta jo nastopila.

Pahor lahko predlaga tudi svojega kandidata
Na javni poziv za zbiranje kandidatur oziroma predlogov mogočih kandidatov za informacijskega pooblaščenca pa je prispelo osem kandidatur, vse so vložili posamezniki, so še pojasnili na uradu predsednika republike. Pahor lahko DZ-ju predlaga enega izmed prijavljenih kandidatov, ali pa v imenovanje predlaga tudi drugega kandidata.

Zdajšnji informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar bo mandat prenehal 15. julija. Pirc Musarjeva je bila sicer aprila že izvoljena za generalno direktorico Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in naj bi mandat nastopila 26. maja, a se pri nastopu njene nove funkcije zapleta. Zato je že prosila Pahorja, naj začasno zadrži postopek za njeno predčasno razrešitev.