Predsednik republike je izrazil svoje stališče. Foto: BoBo
Predsednik republike je izrazil svoje stališče. Foto: BoBo
Juncker po krivdi takorekoč izenačil Slovenijo in Hrvaško
Pahor na pogovor poklical predstavnika Evropske komisije


Predsednik republike Borut Pahor se je odzval na v torek objavljeno širitveno strategijo Evropske komisije (EK) na Zahodni Balkan. Prav zaradi tega je povabil na pogovor predstavnika EK-ja v Sloveniji Zorana Stančiča. Zaprosil ga je, da predsedniku EK-ja Jean-Claudu Junckerju prenese pričakovanje Slovenije, da Evropska komisija še naprej meni, da je meja med Slovenijo in Hrvaško s sodbo arbitražnega sodišča določena.

"Tako Slovenija razume njegov včerajšnji poziv obema državama, da sta odgovorni za ta problem in ga morata rešiti: torej problem implementacije in ne problem določitve meje," so še pojasnili v uradu predsednika republike.

Stančič: Meja je določena
Stančič je predsedniku republike zagotovil, da ostaja mnenje Evropske komisije nespremenjeno, torej, da je meja določena; ostaja pa težava njene implementacije. Pahor je to stališče ocenil kot zelo pomembno, saj odpravlja morebitne nesporazume o pogledih Evropske komisije na vprašanje njenega odnosa do narave spora med Slovenijo in Hrvaško. Prav zaradi tega je Stančiču dejal, da mora Evropska komisija glede strategije širitve na Zahodni Balkan natančneje opredeliti, kako razume rešitev vprašanj o meji držav kandidatk, so še sporočili iz urada republike.

V strategiji širitve, ki kot časovni okvir za morebiten sprejem prvih novih držav Zahodnega Balkana navaja leto 2025, Evropska komisija tudi navaja, da bo v prihodnje od držav kandidatk tudi zahtevala, da še pred vstopom v EU rešijo mejna vprašanja.

"Tako stališče je imela tudi Slovenija glede vstopa Hrvaške. Zato sta tedaj Slovenija in Hrvaška ob sodelovanju Evropske unije z arbitražnim sporazumom dogovorili način določitve njune meje na kopnem in na morju," so še zapisali v uradu predsednika republike.

Cerar po izjavi Junckerja ne vidi spremembe stališča Bruslja do arbitraže
Premier Miro Cerar je poudaril, da kakršenkoli nastop predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja ne spremeni dejstva, da je Evropska komisija kot celota sprejela zelo jasno stališče in ga večkrat javno ponovila, da podpira implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško in da je pri tem tudi pripravljena pomagati.

Na novinarsko vprašanje ob robu delovnega posveta o potencialu blockchain tehnologije za Slovenijo je Cerar glede Junckerjevega torkovega govora v Evropskem parlamentu dejal, da so zanj pomembna dejstva, "da imamo arbitražno odločbo, ki je mednarodno pravno zavezujoča in tudi povezana z evropskim pravnim redom, tako da jo morata Hrvaška in Slovenija implementirati".

Juncker po krivdi takorekoč izenačil Slovenijo in Hrvaško
Pahor na pogovor poklical predstavnika Evropske komisije