20. redna seja Državnega zbora obsega 41. točk in se bo nadaljevala jutri, 21.9.2010. Foto: DZ
20. redna seja Državnega zbora obsega 41. točk in se bo nadaljevala jutri, 21.9.2010. Foto: DZ

Pridejo zgodovinska obdobja, ko mora nekdo narediti tisto, kar meni, da je prav, in ne tisto, kar bi nekdo ocenil za všečno. To zgodovinsko obdobje je zdaj.

Predsednik vlade Borut Pahor
Alojz Posedel
Alojz Posedel bo po novem namesto bivšega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, v parlamentu zastopal stališča stranke Zares. Foto: Državni zbor

Diplomatov, ki so sposobni, se ne da pobarvati kot velikonočnih jajc, prav tako ne podjetij.

Zvonko Černač (SDS)
Zvonko Černač
Poslanec SDS-a Zvonko Černač je od Pahorja želel "drobni tisk" poslov z Libijo. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci sprašujejo Pahorja

Na današnji 20. redni seji Državnega zbora je Alojz Posedel iz Zaresa v poslanskih klopeh nadomestil nekdanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, ki mu je funkcija potekla 16. junija. Z imenovanjem nove ministrice Darje Radić je Lahovnik postal poslanec, Alojzu Posedelu, ki je Lahovnika nadomestil v poslanskih klopeh že v času njegovega ministrovanja, pa je prenehal mandat. Ker pa se Lahovnik ni odločil za vrnitev na funkcijo poslanca, so v DZ-ju kot nadomestnega poslanca ponovno potrdili Alojza Posedela.
Rop v Banko, Magajna v DZ
Do sprememb je prišlo tudi v vrstah poslancev Socialnih demokratov, potem ko je Anton Rop 8. avgusta nastopil položaj podpredsednika in člana upravnega odbora Evropske investicijske banke. Naslednji od kandidatov za poslance SD po številu glasov je bil Andrej Magajna, ki je doslej že opravljal funkcijo nadomestnega poslanca namesto ministra za finance Franca Križaniča. Po Ropovem odhodu bo tako Magajna prevzel njegovo mesto, pravica do mesta nadomestnega poslanca namesto Križaniča pa pripada Janezu Kiklju.
Vse tri spremembe funkcij so bile sprejete soglasno, brez glasov proti ali vzdržanih.
Že pred začetkom glasovanja o nadomestnih poslancih je Jože Tanko (SDS) podal proceduralni predlog, da bi se na današnji seji odločalo o izločitvi poslancev SDS-a iz parlamentarne komisije, ki preiskuje delo in financiranje brezplačnikov Express in Slovenski tednik. Predlog so zavrnili.
Strukturne reforme in dialog
Franc Bogovič iz SLS-a je je predsednika vlade vprašal, zakaj se ne drži več "pregovorne pripravljenosti na dialog" z ostalimi političnimi opcijami in socialnimi partnerji, saj se spričo tega lahko vse prepotrebne reforme "sesujejo v prah". Pahor mu je odgovoril, da se za socialni dialog trudi do te mere, kolikor še prispeva h kvaliteti reform, njegova prva odgovornost pa je reforme pripeljati pred Državni zbor, kar počne "po tekočem traku".
Pahor: Najboljše diplomate smo prihranili
SNS-ov poslanec Bogdan Barovič je bil kritičen do 29-ih imenovanj v visoke položaje evropske diplomatske službe, kamor ni bilo imenovanega niti enega slovenskega predstavnika. Pahorja je vprašal, kdaj bo proti temu protestiral pri zunanji politični predstavnici Evropske unije Catherine Ashton in kdaj se po prenehala "hlapčevska politika do Evropske unije". Pahor je zagotovil, da bo Slovenija v drugem krogu imenovanj dobila svoje predstavnike, dejal pa je še, da Slovenija že zdaj ima svoje predstavnike v evropski diplomaciji. Za prvi krog imenovanj, je dejal, so najboljše, najdragocenejše kadre zadržali za slovensko diplomacijo, v drugem krogu pa "imamo zagotovila" za imenovanje slovenskega predstavnika.

Libijski posli
Ali je slovensko gospodarstvo možno rešiti iz krize s tujimi investicijami in posli s tujino - ne glede na izvor denarja, je Pahorja vprašal Zvonko Černač iz SDS-a. Zanimala so ga zanimala pahorjeva pogajanja z libijskim diktatorjem Gadafijem glede sklenitve posla za SCT.

Premier je na to odgovoril: "Da, priznam, da storim vse za to, da dobimo posle s tujimi vladami za slovenska podjetja. Moramo priti na tržišča, kjer nismo prisotni. Moja naloga je bila odpravljanje nesporazumov med SCT-jem in libijsko vlado. Pomagal bom vsakemu, ki bo prišel k meni po pomoč, vsakemu bom pomagal priti do poslov v tujini, to delajo tudi drugi predsedniki vlad. Naša velika naloga in odgovornost je priti na tuja tržišča." Premier je še zatrdil, da si vedno prizadeva, da slovenska podjetja podjetja dobijo delo, bodisi na Kitajskem, bodisi v Libiji, ne glede na koristi ali kritike do njegove vlade ali države.

DeSUS: Zamrznitev pokojnin ob gospodarski rasti neupravičena
Poslanec DeSUS-a Joško Godec je spričo napovedane zamrznitve pokojnin premierja vprašal, kje je podlaga za ta korak. Kriza pojema, imamo gospodarsko rast, vlada pa sprejema interventne ukrepe, je protestiral Godec. Pahor je pojasnil, da Slovenija še ni izšla iz krize, za to da potrebuje še nekaj "neljubih korakov", in tudi upokojenci bodo morali nositi svoj del bremena.

Pridejo zgodovinska obdobja, ko mora nekdo narediti tisto, kar meni, da je prav, in ne tisto, kar bi nekdo ocenil za všečno. To zgodovinsko obdobje je zdaj.

Predsednik vlade Borut Pahor

Diplomatov, ki so sposobni, se ne da pobarvati kot velikonočnih jajc, prav tako ne podjetij.

Zvonko Černač (SDS)
Poslanci sprašujejo Pahorja