Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se mudi na delovnem obisku v Sloveniji. Foto: BoBo
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se mudi na delovnem obisku v Sloveniji. Foto: BoBo
sergej lavrov ruski zunanji minister alenka bratušek karel erjavec
Ruskega zunanjega ministra je sprejela tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, zunanji minister Karel Erjevec pa ga je kasneje gostil na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Delovni obisk ruskega zunanjega ministra

Ruski zunanji minister se mudi na delovnem obisku v Sloveniji. V pogovoru z Borutom Pahorjem sta se zavzela za nadaljevanje prijateljskih odnosov med državama na vseh ravneh, tako na področju gospodarstva, kulture, znanosti in športa kot tudi na področju dvo- in večstranskih političnih odnosov, predvsem v okviru EU-ja.

Slovenija in Rusija sta po navedbah urada predsednika države v zadnjih nekaj letih dvignili vsesplošno raven sodelovanja s sklenitvijo številnih sporazumov in mednarodnih aktov. Sergej Lavrov je tako kot enega ključnih skupnih energetsko-infrastrukturnih projektov izpostavil Južni tok.

Lavrov je tudi izrazil veliko podporo Forumu slovanskih kultur, ki sta ga ustanovili prav Slovenija in Rusija, ter obljubil, da bo Rusija tudi v prihodnje dejavno sodelovala in podpirala nadaljnji razvoj foruma.

Putin naj bi Slovenijo obiskal ob 100. letnici Ruske kapelice
Ob tem je poudaril pomen, ki ga ima v ruski javnosti Ruska kapelica pod Vršičem. Rusija si po navedbah Lavrova želi, da bi stoto obletnico njene postavitve leta 2016 posebej zaznamovali. Pahor je zato povabil Putina, da v okviru te velike obletnice obišče Slovenijo.

Slovenski predsednik in ruski zunanji minister sta razpravljala tudi o drugih žgočih mednarodnih temah. Posebno pozornost sta namenila razmeram na zahodnem Balkanu in se zavzela za nadaljnjo krepitev političnega dialoga in dejavnosti, ki bodo omogočile reševanje preostalih odprtih dvostranskih in regionalnih vprašanj na območju.

Slovenija bo storila vse za Južni tok
Podoben pogovor kot s Pahorjem je Lavrov imel tudi na Brdu pri Kranju, kjer ga je gostil slovenski zunanji minister Karel Erjavec. Zunanja ministra Slovenije in Rusije sta namreč izrazila zadovoljstvo nad odličnimi dvostranskimi odnosi.

"Rusija je strateški partner Slovenije v vseh pogledih, na političnem, gospodarskem, kulturnem in drugih področjih," je povedal Erjavec in dodal, da je sodelovanje med državama na "izjemno" visoki ravni. Lavrov pa je poudaril veliko zanimanje ruskih in slovenskih regij za vzpostavljanje neposrednih povezav za izpeljavo investicijskih projektov.

Erjavec je ob tem izpostavil projekt Južni tok kot enega najpomembnejših za Slovenijo, saj naj bi njegova vrednost znašala okoli milijardo evrov. Slovenija pa se je po njegovih besedah znova "zavezala, da bo storila vse, kar bo potrebno, da bo ta projekt realiziran".

Lavrov je odvrnil, da Rusija ceni naklonjenost slovenske vlade projektu Južni tok. Slovenijo pa je pozval, naj ta projekt dobi status prednostnega nacionalnega projekta.

Erjavec je Lavrova tudi spomnil, da bo Slovenija v kratkem začela privatizacijo nekaterih podjetij in bank, zato je povabil ruske vlagatelje, naj sodelujejo pri tem projektu. Vendar mu je Lavrov je razložil, da v imenu poslovnežev sicer ne more govoriti.

"Sem pa prepričan, da bodo izkazali zanimanje za to, in upam na poglobitev investicijskega sodelovanja," je dejal Lavrov in spomnil, da Slovenija Rusijo pri obsegu medsebojnih naložb presega vsaj za dvakrat, tako da je še veliko prostora za napredek.

Delovni obisk ruskega zunanjega ministra