Predsednik vlade Borut Pahor bo v prihodnjih dneh predstavil imena ministrskih kandidatov. Foto: BoBo
Predsednik vlade Borut Pahor bo v prihodnjih dneh predstavil imena ministrskih kandidatov. Foto: BoBo
Novi ministri naj ne bi bili presenečenje

Predsednik vlade Borut Pahor bo, kot je napovedal, do srede predstavil listo kandidatov za pet praznih ministrskih mest, na katero bo vezal zaupnico vladi.

V javnosti se je omenjalo nekaj imen, vendar bodo, kot napoveduje premier Pahor, nekatera imena presenečenje.

Sicer pa bo nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal predala posle pravosodnemu ministru Alešu Zalarju, ki bo začasno vodil še notranji resor, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Imena bodo znana v prihodnjih dneh
Predsednik vlade Borut Pahor naj bi listo ministrskih kandidatov razkril v prihodnjih dneh, prvi naslednji korak po predstavitvi pa bo obravnava in potrditev ministrskih kandidatov na organih koalicijskih SD in LDS, kar naj bi se prav tako zgodilo še ta teden.

Premier Pahor kljub napovedi, da bo to storil, ministrskih kandidatov ni želel predstaviti prejšnji teden, ker - kot je dejal - tega ne bi storil noben predsednik vlade dan pred odločanjem o novem predsedniku državnega zbora. Državni zbor je v petek svojo nalogo opravil in potrdil Ljuba Germiča za novega predsednika državnega zbora in tako bo lahko v prihajajočih dneh svojo nalogo opravil tudi premier.

Državni zbor o kandidatih/predčasnih volitvah konec meseca
Poslanke in poslanci naj bi se po napovedih do ministrskih kandidatov in s tem do Pahorjeve manjšinske vlade opredelili konec meseca. Lista ministrskih kandidatov in na predlog vezana zaupnica vladi je ključno dejanje manjšinske vlade predsednika Boruta Pahorja.

Ne glede na predstavljena imena se bo konec meseca v državnem zboru odločalo o tem, ali bodo stranke odšle v volilni boj in volivci na volišča. Razmerje med nasprotniki in zagovorniki Pahorjeve vlade je tesno, manjšinska vlada pa za preživetje potrebuje navadno večino, zato bodo odločilni glasovi oziroma neglasovi tistih poslancev, ki jih med glasovanjem o zaupnici vladi ne bo v dvorani. Poznavalci politike sicer ocenjujejo, da obstaja verjetnost, da Pahorjeva vlada preživi parlamentarno odločanje.

Novi ministri naj ne bi bili presenečenje