Pavel Gantar je odstopil s položaja predsednika DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Pavel Gantar je odstopil s položaja predsednika DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Gantar uresničil napoved in odstopil

Na kolegiju predsednika DZ-ja je bil sprejet sklep, da se izredna seja DZ-ja skliče v petek ob 10.00. Na seji se bodo poslanci seznanili z Gantarjavim odstopom, hkrati pa bodo že opravili volitve novega predsednika DZ-ja. Kandidat za ta položaj je poslanec LDS-a Ljubo Germič, ki sta ga soglasno predlagali edini ostali koalicijski stranki SD in LDS.

V petek tudi o ustavni presoji referenduma
DZ se bo prav tako seznanil z obvestilom predsednika vlade Boruta Pahorja, da bo po odstopu ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal naloge ministra za notranje zadeve začasno opravljal pravosodni minister Aleš Zalar.

Po sklepu kolegija bodo poslanci na omenjeni seji v prvi točki obravnavali predlog sklepa o zahtevi DZ-ja, da ustavno sodišče presodi, ali bi z odložitvijo družinskega zakonika ali zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice, druga točka pa je pogojno namenjena noveli zakona o vinu, ki bo obravnavan po skrajšanem postopku.

Da kolegij na izredno sejo uvrsti tudi omenjeno novelo je predlagal Jože Tanko (SDS), saj jo je po njegovih besedah treba sprejeti čimprej, kajti v primeru, da bodo vinogradniki pred njenim sprejetjem opravili trgatev, ne bo imela željenih učinkov. S Tankom so se strinjali tudi ostali vodje poslanskih skupin. Točka je sicer na sejo uvrščena pogojno, kar pomeni, da jo bo obravnavana le, če se bo pred tem o njej izrekel matični odbor.

Nepovezani poslanci - del opozicije ali koalicije?
Kolegij je polek tega zavrnil predlog, da DZ zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah obravnava po nujnem postopku, je pa potrdil predlog, da po nujnem postopku obravnava novelo zakona o interventnih ukrepih.

Franc Žnidaršič, vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev, je protestiral, da njihova poslanska skupina do zdaj še ni imela priložnosti, da bi postavila poslansko vprašanje predsedniku vlade. Gantar pa mu je pojasnil, da bodo to priložnost dobili takoj, ko se bodo opredelili ali so del opozicije ali koalicije.

Gantar odstop napovedal že julija
"Evidentno je, da je to moj zadnji kolegij. Hvala za pozornost in sodelovanje. Če sem koga užalil se opravičujem, tudi če sem storil kakšno napako, vendar se v tem trenutku ne spomnim nobene. Novemu predsedniku pa želimo obilo uspešnega dela," so bile besede, s katerimi se je poslovil Gantar.

Gantar je odstop napovedal že na julijski redni seji državnega zbora po seznanitvi in uradni potrditvi odstopa Zaresovih ministric Majde Širca, Irme Pavlinič Krebs in Darje Radić. Odstop je sicer napovedal za 1. september, vendar je odstopil že dan prej. Kot je dejal, je z odstopom počakal, ker je želel, da delo do naslednje redne seje oz. do njegovega imenovanja naslednika poteka nemoteno.

Gantar uresničil napoved in odstopil