Germič je postal novi predsednik DZ-ja. Foto: BoBo
Germič je postal novi predsednik DZ-ja. Foto: BoBo

Za urin, ki ga je prinesla, so ljudje govorili, da so v njem odkrili vnetje prostate.

Zmago Jelinčič (SNS) o Katarini Kresal
Jože Tanko
Tanko je prepričan, da Germič zagovarja isti koncept delovanja kot Kresalova. Foto: MMC RTV SLO

Verjamemo, da je Ljubo Germič prava izbira, da bo državni zbor dobil dobrega predsednika, ki bo dobro vodil državni zbor in bo tudi dober gospodar procedur in postopkov.

Dušan Kumer (SD)
Franco Juri
Franco Juri je napovedal podporo Ljubu Germiču. Foto: MMC RTV SLO
Germič novi predsednik državnega zbora

"Zahvaljujem se za izvolitev. Tiste, ki jih nisem prepričal, prosim za priložnost, da bomo kljub razlikam v dobro države korektno sodelovali," je ob izvolitvi dejal Germič. Dodal je, da si želi, da bi raznolikost poslancev, ki prihajajo iz različnih delov Slovenije, državni zbor obogatila in da bi ta postal zgled strpnosti, dialoga in konstruktivnih odločitev.

Skoraj dvotretjinska podpora, ki jo je prejel, je po njegovih besedah velika odgovornost, podpore na glasovanju pa ni želel povezati z zaupnico vladi, češ da bo rezultat glasovanja o zaupnici in novih ministrih pokazala razprava.

Dosedanji predsednik DZ-ja Pavel Gantar je v sredo podal odstopno izjavo, s katero so se na seji DZ-ja seznanili tudi poslanci. S tem je Gantarju funkcija prenehala, zato so morali izvoliti novega predsednika. Na to funkcijo sta koalicijska SD in LDS predlagala Ljuba Germiča. Ta je za izvolitev na tajnem glasovanju potreboval 46 poslanskih glasov.

Tanko: Germič zagovarja isti koncept kot Kresalova
Poslanec SDS-a Jože Tanko je v razpravi o Germičevi kandidaturi dejal, da dejstvo, da je tudi on glasoval za zaupnico Katarini Kresal na svetu stranke LDS, kaže, da zagovarja isti koncept kot Kresalova, ki je pred tem zaradi afere NPU odstopila s položaja ministrice za notranje zadeve. Poudaril je, da Germiča ne bodo podprli, saj lahko DZ do konca mandata vodijo tudi podpredsedniki.

"Koalicija po videzu nedolžnih, lepih in pametnih razpada. Maske se razpirajo in obrazi so vedno bolj vidni, vendar ti niso tako angelski," je še dejal Tanko.

"Obstaja tudi manj vidna in bolj subtilna stran politične zrelosti, ki presega vsakodnevne politične igre. In ta plat ima bistveno večje in dolgoročnejše pozitivne razsežnosti za ves politični in družbeni prostor. Katero možnost bo kdo izbral, se bo pokazalo prav danes," je izpostavil Dušan Kumer (SD) in napovedal podporo Germiču. "Državljanom in državljankam moramo pokazati, da je slovenski parlamentarizem zrel in odgovoren," je še dodal.

"Izpolnjuje vse formalno-pravne pogoje, ki so zahtevani in potrebni za izpolnjevanje tega delovnega mesta. Moram reči, da ga kolegi, ki z njim skupaj sedimo v poslanskem klubu, poznamo še po nečem drugem. Poleg strokovno-formalnih ima namreč prav vse človeške lastnosti, ki mu bodo pomagale, da bo uspešen, dober predsednik vseh in to v življenju velikokrat veliko šteje," pa je izpostavil Borut Sajovic (LDS).

Franco Juri (Zares) je napovedal podporo stranke kandidatu in mu že v naprej zaželel veliko uspeha pri delu. "Germiča bomo podprli, ker menimo, da je optimalna rešitev. Čeprav vemo, da ga čaka kratko obdobje, bo to kljub vsemu zelo intenzivno obdobje," je napovedal.

Jakob Presečnik (SLS) je dejal, da je Germič sicer korekten in dober kandidat, vendar so v stranki kljub vsemu odločeni, da ga "ob taki krizi in agoniji" ne bodo podprli.

SNS bo podprl Germiča
Zmago Ječinčič
(SNS) je najprej spomnil na vse afere, v katere je bila vpletena predsednica LDS-a Katarina Kresal. "Odklonitev testiranja na droge je tudi čuden indikator. Za urin, ki ga je prinesla, so ljudje govorili, da so v njem odkrili vnetje prostate," je povedal med drugim. Vendar pa, kot je dejal Jelinčič, se za Germiča zdi, kot da sploh ni iz stranke LDS, saj je človek, ki mu ne moremo nič očitati, zato ga bodo v stranki SNS z veseljem podprli.

"Poslanska skupina nepovezanih poslancev je v primeru predloga za izvolitev novega predsednika državnega zbora dosegla popolno enotnost in kandidata podpira. Moram povedati, da smo ocenili, da je nujno, da takoj izvolimo predsednika državnega zbora, saj le tako lahko državni zbor navznoter in navzven opravlja celovito svojo funkcijo," je izpostavil Franc Žnidaršič.

V imenu poslanske skupine DeSUS-a pa je Anton Urh povedal: "Prepričani smo, da je predlagani kandidat, gospod Ljubo Germič, pravi mož za to mesto in da bo delo zakonodajnega telesa pod njegovim okriljem potekalo korektno. Zato vam, gospod Ljubo Germič, v imenu vseh poslancev poslanske skupine DeSUS izražam absolutno podporo."

Gantar: Hvala za prijetne in manj prijetne trenutke
"Želim se zahvaliti vsem za sodelovanje. Kar se moje strani tiče, sem predsedoval dobremu zboru. Veseli me, da sem lahko sodeloval z vami. Če sem koga prizadel ali užalil, naj mi oprosti, to ni bil moj namen. Ob predlogu da prevzamem funckijo sem okleval, vendar sem jo nato opravljal z vseseljem. Pozoren sem bil na to, da svoje osebe ne enačim s funkcijo, ki jo opravljam, zato mi ni bilo težko odstopiti," je ob slovesu s položaja dejal Gantar.

Dodal je še: "Hvala za prijetne in manj prijetne trenutke, vseh se bom spominjal z veseljem."

Zalar nadomestil Kresalovo
Poslanci so se seznanili še z eno kadrovsko menjavo, in sicer jih je predsednik vlade Borut Pahor obvestil, da je začasno na čelo ministrstva za notranje zadeve imenoval pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Pred tedni je namreč zaradi mnenja protikorupcijske komisije, da je pri najemu stavbe za NPU zaznati sume korupcije, odstopila Katarina Kresal. Zalar naj bi ministrstvo vodil do morebitne potrditve svežnja novih ministrov.

Kresalova je z odstopom z ministrskega položaja ponovno postala poslanka DZ-ja, kar pomeni, da je Tone Anderlič prenehal opravljati funkcijo poslanca. Ker pa je Kresalova DZ obvestila, da odstopa s položaja poslanke, bo mandatno-volilna komisija predlagala novega nadomestnega poslanca, ki bo skoraj zagotovo ponovno Anderlič.

Za urin, ki ga je prinesla, so ljudje govorili, da so v njem odkrili vnetje prostate.

Zmago Jelinčič (SNS) o Katarini Kresal

Verjamemo, da je Ljubo Germič prava izbira, da bo državni zbor dobil dobrega predsednika, ki bo dobro vodil državni zbor in bo tudi dober gospodar procedur in postopkov.

Dušan Kumer (SD)
Germič novi predsednik državnega zbora