Borut Pahor je prepričan, da je izvajanje reform ravnanje, vredno zaupanja, ki so ga dobili leta 2008. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor je prepričan, da je izvajanje reform ravnanje, vredno zaupanja, ki so ga dobili leta 2008. Foto: MMC RTV SLO

ravnanje, vredno zaupanja.

Opozicija in oblast imata po Pahorjevih besedah različne odgovornosti, pravice in privilegije, pri čemer sta pravica in privilegij opozicije, da lahko vselej razmišlja o tem, kako bi zamenjala tiste na oblasti. "In jaz jim pri tem ne zamerim nič," je v Lizboni dejal premier.

"Sebi pa bi neskončno zameril in si ne bi nikoli v življenju odpustil, če bi razmišljal, kako na oblasti ostati, namesto da bi, in to počnem, razmišljal o tem, kaj z mandatom, ki sem ga dobil na volitvah leta 2008, narediti dobrega za Slovenijo," je dejal premier.

Največ reform v kratkem času
Narediti nekaj dobrega za Slovenijo pa v tem hipu po Pahorjevih besedah pomeni izvesti nekaj nepriljubljenih, a neizogibnih reform. "Zaradi tega utegnemo tudi izgubiti oblast, ampak to je ravnanje, vredno zaupanja, ki smo ga dobili 2008," je poudaril in dodal, da se bomo z nekaj zgodovinske distance tega mandata, v katerem upa, da mu bo dovoljeno voditi vlado do konca leta 2012, spominjali kot "obdobja, ko smo v najbolj zgoščenem času izvedli največ najzahtevnejših reform".

Janša: Pahor ni kos gospodarski krizi
Kot smo že poročali, je predsednik največje opozicijske stranke SDS, Janez Janša, po dveh letih Pahorjeve vlade prepričan, da je to izgubljen čas za Slovenijo. Kot pravi Janša, premier gospodarski krizi ni kos, pri tem pa naj bi govoril o reformah več kot vsi njegovi predhodniki, "izvedel pa ni niti ene".

Prvak SDS-a zato predlaga, da se v državi sproži široka družbena razprava, "ki je do zdaj izostala" in ki bi na podlagi konsenza pripeljala do sprememb oz. predčasnih volitev, kar bi izvoljeni vladi prineslo novo legitimnost, "če ne želimo, da bi bila Slovenija čez dve leti v brezizhodni situaciji".