Katarina Kresal in njena ekipa so dali premierju čas do ponedeljka. Foto: LDS
Katarina Kresal in njena ekipa so dali premierju čas do ponedeljka. Foto: LDS

LDS je danes pokazala, da ni pripravljena politično trgovati s pravno državo.

Aleš Zalar, minister za pravosodje, ob dveh zjutraj na Twitterju

Na takšni osnovi smo šli skupaj v vlado in samo na tej osnovi lahko skupaj v njej sodelujemo do konca.

Katarina Kresal pravi, da o pogojih v LDS-u ne mislijo razpravljati.
Katarina Kresal in Aleš Zalar
Ali je minister Zalar morda že ponudil odstop, ni znano. Večina članov stranke sicer pravi, da je Zalar preveč dober minister, da bi ga žrtvovali, zato bodo ali ostali z njim v vladi ali pa skupaj z njim odšli. Kresalova pa zagotavlja, da LDS v vlado ni prišel le po ministrske stolčke. Foto: LDS
LDS
V LDS-u so bili v četrtek presenečeni nad Pahorjevimi besedami o Zalarju. Foto: MMC RTV SLO

Če se misli Pahor še naprej posvetovati z Janšo, mora vedeti, kaj to pomeni; da Janša čaka primeren trenutek, da mu bo zaril nož v hrbet.

Slavko Ziherl, podpredsednik LDS-a

O zaupanju premierju pa nekaj povedo tudi javnomnenjske raziskave.

Borut Sajovic, vodja poslanske skupine LDS-a
Aleš Zalar
Zalarjeva usoda za zdaj ostaja v zraku. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša in Borut Pahor
"Predsednik vlade je zelo suveren v svojih izjavah, žal pa se ta suverenost celotne vladne koalicije neha, ko gre za dejanja. Tudi to, da se nihče doslej ni srečal z dalajlamo ob obisku v Sloveniji, veliko pove o njihovi suverenosti," pravi Janša. Foto: RTV SLO
Volitve
Predčasne volitve bi po mnenju vodje opozicije lahko bile skupaj z lokalnimi. Foto: MMC RTV SLO
LDS: Odločanje o prihodnosti v koaliciji
Analitika o situaciji v koaliciji

Po 12-urnem zasedanju izvršnega odbora in sveta LDS-a je njegova predsednica Katarina Kresal še pojasnila, da od predsednika vlade Boruta Pahorja med drugim zahtevajo, da javno podpre ugotovitve pravosodnega ministra Aleša Zalarja o kršitvah vodstvenih dolžnosti generalne državne tožilke Barbare Brezigar; da z magnetograma svojega sestanka z Zalarjem, Brezigarjevo in višjo tožilko Branko Zobec Hrastar umakne oznako zaupno; da javno podpre izpeljavo nadaljnjih reform vodenja, organizacije in delovanja državnega tožilstva z novim zakonom o državnem tožilstvu, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje, ter da zagotovi odkrit in korekten partnerski odnos.

Kresal: Če pogoji ne bodo izpolnjeni, bo LDS koalicijo zapustil brez nadaljnje razprave
Glavni pogoj za obstanek LDS-a v koaliciji naj bilo razkritje magnetograma sestanka javnosti, zato velja spomniti, da so se Pahor, Zalar, Brezigarjeva in Zobec Hrastarjeva srečali, potem ko je generalna državna tožilka opravila telefonski klic policista mimo višje tožilke, vodje specializiranega oddelka na tožilstvu Zobec Hrastarjeve, ki je bila klicanemu neposredno nadrejena. Zalar že ves čas trdi, da je bilo to dejanje Brezigarjeve nezakonito in neustavno, Zobec Hrastarjeva pa je zaradi tega zapustila specializirani oddelek.

Če Pahor zahtev LDS-a ne bo izpolnil do zastavljenega roka, bo stranka iz koalicije odšla brez nadaljnje razprave, je še zatrdia Kresalova. "Na takšni osnovi smo šli skupaj v vlado in samo na tej osnovi lahko skupaj v njej sodelujemo do konca," je dodala.

Kresal: LDS ni prišel po stolčke, temveč narediti kaj dobrega za državo
Prva dama LDS-a Katarina Kresal naj sicer v svojem nagovoru zbranih na svetu stranke izrecno ne bi podprla nobene poti - ne odhoda v koalicije ne vztrajanja LDS-a v njej.

Člani LDS-a so za zaprtimi vrati (najprej na izvršnem odboru, nato pa v svetu stranke) na Brdu pri Kranju razpravljali o poti, ki naj jo stranka ubere v prihodnje. Mnenja o tem, ali bi moral LDS po zadnjih dogodkih in nesoglasjih s premierjem zapustiti koalicijske vrste, so bila deljena, je za TV Slovenija poročala novinarka Tanja Gobec.

S svojih ministrskih mest naj bi bila pripravljena odstopiti tako minister za pravosodje Zalar kot tudi notranja ministrica Kresalova, če bi bila takšna želja stranke. Kresalova je namreč poudarila, da se z Zalarjem ne bojita za stolčke, da lahko tudi odideta, če se bo stranka tako odločila. LDS po njenih besedah ni prišel po stolčke, temveč da bi naredili kaj dobrega za državo.

Opozarjajo, da je vse več težav pri delu
Na izvršnem odboru, predvsem pa v svetu stranke, je bilo po besedah novinarke Tanje Gobec veliko govora o tem, kateri del koalicijske pogodbe bo sploh mogoče uresničiti, saj se pojavljajo težave tako pri družinskem zakoniku kot tudi pri zdravstvenih in pokojninskih reformah. Prav zato je bilo mogoče slišati izjave, da če misli LDS kdaj izstopiti iz vlade, naj to stori zdaj. Proti odhodu so sicer predvsem ljudje iz stranke, ki so v tem času na ministrstvih in drugih državnih uradih začeli kakšne projekte.

V najmanjši koalicijski stranki so torej razdeljeni, polovica članstva naj bi bila za to, da ostanejo v koaliciji, druga polovica pa se nagiba k odhodu v opozicijo. Čeprav Kresalova ni izrecno podprla nobene odločitve, naj bi se kljub temu bolj nagibala k odhodu iz vlade.

"Zgodi se lahko kar koli"
Da se na vrhu LDS-a lahko zgodi kar koli, je pred začetkom izvršnega odbora in sveta stranke dejal podpredsednik LDS-a Slavko Ziherl. Na sejah so zbrani najprej razpravljali o morebitnem odstopu ministra Zalarja, nato pa predvsem o obstanku v koaliciji.

Kot je znano, je stranko razburila predvsem izjava premierja Boruta Pahorja po četrtkovi seji vlade, ko je napovedal, da Barbara Brezigar ostaja na položaju generalne državne tožilke, in dodal, da ga Zalarjevi argumenti, da naj bi Brezigarjeva kršila zakon in ustavo, niso prepričali.

Je od zaupanja Pahorju še kaj ostalo?
Evropski poslanec LDS-a Jelko Kacin je napovedal, da bo stranka na sejah kolektivno razmišljala o vseh posledicah trenutnega načina vladanja, "kjer sončni kralj vsak dan preseneti slovensko in evropsko javnost z neko novo misijonarsko potezo". Tudi Kacin je zato napovedal "vse možne izide", premierju Pahorju pa, kot je dejal, že dolgo ne zaupa več. Prepričan je, da da se mora LDS končno opredeliti do tega, "ali bo končno povedala, da je cesar nag ali pa še ne."

Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic se je neposrednemu odgovoru o zaupanju premierju izognil in dejal, da stranka zaupa svojima ministroma, "o zaupanju premierju pa nekaj povedo tudi javnomnenjske raziskave".

Ziherl: Janša bo Pahorju zaril nož v hrbet
Pahorjevo obnašanje moti tudi podpredsednika stranke Slavka Ziherla, ki je spomnil na dobro leto staro javno pismo, v katerem ga je prosil, naj se obnaša kot vodja ekipe in se posvetuje s svojimi ministri, in ne s tistimi, ki njegovim ministrom nasprotujejo, s čimer je Ziherl namignil na Pahorjevo posvetovanje z Janezom Janšo.

Ostra je bila tudi Zdenka Cerar, podpredsednica stranke, ki je menila, da je morebiten izstop iz koalicije stvar diskusije in težke odločitve. Nekoliko milejše je bilo pred vrhom stališče Aleša Guliča. Glede položaja LDS-a v koaliciji je namreč dejal, da položaj "ravno dober ni, se pa da zdržati".

Vlada ustavila postopek razrešitve Brezigarjeve
Spomnimo: vlada je v četrtek sklenila, da bo zakon o državnem tožilstvu poslala v presojo ustavnemu sodišču, saj naj bi 41. člen zakona dopuščal vsaj štiri poti, kako se lahko razreši generalnega državnega tožilca. Odločitev vlade seveda pomeni tudi, da je postopek za razrešitev Brezigarjeve za zdaj ustavljen, premier Pahor pa je v četrtek tudi zatrdil, da se o razrešitvi Barbare Brezigar niso nikoli odločali.

Dodal je, da ga Zalar ni prepričal z argumenti o neustavnem ravnanju generalne državne tožilke. Pahor je svoje besede o Zalarju pozneje omilil, saj je dejal, da mu ne izreka nezaupnice oziroma da njegovega odstopa ne pričakuje.

Kontič: Ne vidim razloga, da bi LDS izstopil
Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je v zvezi z aktualnim dogajanjem dejal, da je "vsaka napoved morebitnega izstopa iz koalicije napoved morebitnih težav, ker zmanjka glasov, potrebnih za večino v DZ-ju".

V tem primeru po njegovih besedah sicer ne gre za grožnjo ali za izsiljevanje LDS-a, ampak za pravico stranke, da se dogovorijo o vseh vprašanjih, tudi o tem, ali sodelovati v koaliciji ali ne. Nismo v času, ko bi se lahko ukvarjali s koalicijsko krizo, še manj s krizo v DZ-ju, zato pričakujem odločitev, ki bo morda pomenila potrebo po dodatnih pogovorih oziroma morebiti tudi o vrhu koalicije, ne pa zaključek poti na pol poti, ki smo si jo zastavili, je poudaril.

Na vprašanje, ali bi bil izstop LDS-a iz koalicije neodgovorno dejanje, je Kontič odgovoril, da ne vidi pravih razlogov, da bi koalicijska stranka zapustila koalicijo. Odgovorno ali neodgovorno, to je odvisno od tega, kdo to neodgovornost ocenjuje. Gledano z očmi državljanov in državljank, ki si želijo izhod iz krize, in to čim prej, je vsakršno majanje trdnosti koalicije lahko sporno, je poudaril.

Janša: Pogovorov o veliki koaliciji ni bilo
Dogajanje je komentiral tudi predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, ki pravi, da je "vseeno, ali bo LDS ostala v tej koaliciji ali ne. Tudi če izstopijo iz nje, to razmerja sil v državnem zboru ne bo bistveno spremenilo. Namesto o sporih med njimi in največjo vladno stranko bomo brali o sporih med največjo vladno stranko in kakšno drugo stranko v koaliciji. Rešitev ni niti velika koalicija, saj takšnih pogovorov med nami in SD ni bilo. Takšna opcija v tem mandatu ne pride v poštev, je pa naša stranka po vsakih volitvah pripravljena sodelovati z vsemi strankami."

V trenutnih razmerah se mu sicer zdi najboljše, da sedanja koalicija ostane vsaj še nekaj mesecev, nato pa jeseni razpišemo predčasne volitve, ki bi jih izpeljali skupaj z lokalnimi volitvami. To po njegovem ne bi nič stalo, predvolilna kampanja pa bo prav tako v vsakem primeru potekala. "Po volitvah pa bi dobili neke nove razmere in prepričan sem, da tudi boljšo sestavo državnega zbora in svežo ekipo," je dejal.

LDS je danes pokazala, da ni pripravljena politično trgovati s pravno državo.

Aleš Zalar, minister za pravosodje, ob dveh zjutraj na Twitterju

Na takšni osnovi smo šli skupaj v vlado in samo na tej osnovi lahko skupaj v njej sodelujemo do konca.

Katarina Kresal pravi, da o pogojih v LDS-u ne mislijo razpravljati.

Če se misli Pahor še naprej posvetovati z Janšo, mora vedeti, kaj to pomeni; da Janša čaka primeren trenutek, da mu bo zaril nož v hrbet.

Slavko Ziherl, podpredsednik LDS-a

O zaupanju premierju pa nekaj povedo tudi javnomnenjske raziskave.

Borut Sajovic, vodja poslanske skupine LDS-a
LDS: Odločanje o prihodnosti v koaliciji
Analitika o situaciji v koaliciji