Pahor bo poskušal prek pogovorov s političnimi predstavniki doseči spremembe na področju boja proti korupciji. Foto: BoBo
Pahor bo poskušal prek pogovorov s političnimi predstavniki doseči spremembe na področju boja proti korupciji. Foto: BoBo

Pahor je danes v Murski Soboti v izjavi medijem pred ponedeljkovim sestankom s predsedniki parlamentarnih strank povedal, da mora najprej imenovati nov senat protikorupcijske komisije (KPK).

V pogovoru s predsedniki in predsednicama parlamentarnih strank pa bo Pahor nato izpostavil skupno dolžnost, "da vsaj poskušamo po svojih najboljših močeh, čeprav ne v celoti, storiti vse, da bi slišali opozorilo komisije ob odstopu, da institucije pravne države, sam sistem pravne države, omogoča preveliko ovir za to, da bi taka komisija lahko uspešno delovala v boju proti korupciji".

Pahor si bo tako prizadeval, da bi obravnavali in morda tudi sprejeli katerega izmed predlaganih ukrepov, ki ga je podal KPK zato, da bi naslednji senat te komisije lažje in bolje opravljal svoje delo. Po njegovih besedah bi lahko Slovenija dobila novo komisijo za preprečevanje korupcije že spomladi.

Prihodnji teden bo dal javni poziv, da se v 30 dneh prijavijo vsi tisti, ki se čutijo kompetentne, da kandidirajo za članstvo v senatu komisije. Glede dvomov SLS-a, da želi koalicija doseči kakšen konsenz, je odgovoril, da ima v težkih razmerah le dve možnosti: "ali obupamo ali pa se borimo".