Vrhovno sodišče skrbijo ciljani napadi na institucije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vrhovno sodišče skrbijo ciljani napadi na institucije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Simona Habič iz Društva Integriteta opozarja na odgovornost politike. Foto: BoBo

To je zelo jasno sporočilo politiki, da se neha zafrkavati z vsemi nami in z javnim denarjem.

Simona Habič, Društvo Integriteta
Erik Brecelj
Položaj postaja nemogoč, opozarja Brecelj. Foto: BoBo
Zelo različni odzivi na odhod Klemenčiča
Nepreklicni odstop senata KPK-ja
KPK ostal brez vodstva

"Ciljno usmerjeni napadi na nadzorne in druge državne institucije dobivajo že takšne razsežnosti, da terjajo resen in takojšen razmislek o primernosti prevlade političnega nad strokovnim diskurzom v vseh segmentih družbe in o tem, kaj kot država sploh želimo," je v kratkem odzivu sporočil tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča Gregor Strojin.

Tudi v policiji so z obžalovanjem sprejeli današnjo odločitev vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o odstopu. "V zadnjih letih je KPK predstavljal vodilno institucijo v boju zoper korupcijo in opozoril na številne težave v državi ter tudi nakazal rešitve zanje," so opozorili v policiji in dodali, da je bilo sodelovanje s KPK-jem odlično.

Izrazili so tudi solidarnost s člani KPK-ja in razumevanje do razlogov, ki so jih privedli do odstopa. "Iskreno upamo, da bodo vodilne strukture v državi razumele pomen razlogov za odstop in tudi one odločneje stopile v boj proti korupciji," so poudarili v sporočilu za javnost.

Najprej minister, zdaj še KPK
"Na začetku tedna minister za zdravje, zdaj KPK. Če vrhovi institucij ne zmorejo, kaj naj storijo navadni ljudje? Postaja nemogoče,"
se je za MMC odzval kirurg Erik Brecelj, ki že mnogo let javno opozarja na korupcijo v zdravstvu. "Podirajo se domine. Prišli smo do roba," je dejal.

Na odstop se je za MMC odzvala tudi Simona Habič iz Društva Integriteta. "To je zelo jasno sporočilo politiki, da se neha zafrkavati z vsemi nami in z javnim denarjem," je dejala.

Simona Habič meni, da je čas, da se začne politika zavedati, da nosi sama največjo odgovornost pri vprašanju korupcije. "V Sloveniji pa se vedno pričakuje, da bodo nevladniki opozarjali na napake in da bodo neodvisne institucije, kot so KPK, Računsko sodišče, varuhinja človekovih pravic ali informacijska pooblaščenka, reševali težave v državi."

"Boj proti korupciji ni mogoč brez politične volje"
Te institucije zgolj opozarjajo na nepravilnosti in pomanjkljivosti, politika in odločevalci pa morajo to vrzel zapolniti z ustreznimi rešitvami, je dejala. "To pa se v Sloveniji ne dogaja." Preprečevanje korupcije brez politične volje ni mogoče. "Pa ne govorim samo o tem, da so zakoni napisani na papirju - mimogrede, na določenih področjih imamo odlično zakonodajo -, ampak o tem, da se ta zakonodaja ustrezno implementira v prakso. In tega ni," je dejala Simona Habič. Poudarila je, da v Sloveniji tudi nimamo zakonodajne sledi, torej "ne vemo, kdo je pisal zakon, koliko denarja je za to dobil, kdo je pisal amandmaje".

"Padati bodo morale začeti velike glave"
O tem, kaj bo potrebno za spremembe na področju korupcije, pa tole: "Politika naredi en korak naprej, pa deset nazaj. V začaranem krogu smo. Padati bodo morale začeti velike glave, da se bo nekaj spremenilo. Tudi politiki in poslanci so samo lutke, ki jih nekdo upravlja."

V stranki TRS pa menijo, da je odstop senata KPK-ja resen alarm vsem v državi. "Signal, ki sporoča, da bo Teš 6 nadaljeval uničevanje Slovenije, korupcija v zdravstvu uničevala zdravje ljudi, razprodaja še zadnjega v socializmu ustvarjenega premoženja pa nas bo dokončno spravila na beraško palico. In od samostojnosti Slovenije se bomo lahko dokončno poslovili!" so opozorili.

To je zelo jasno sporočilo politiki, da se neha zafrkavati z vsemi nami in z javnim denarjem.

Simona Habič, Društvo Integriteta
Zelo različni odzivi na odhod Klemenčiča
Nepreklicni odstop senata KPK-ja
KPK ostal brez vodstva