Predsednik republike Borut Pahor je na ljubljanskih Žalah položil venec k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91. Foto: Urad predsednika republike
Predsednik republike Borut Pahor je na ljubljanskih Žalah položil venec k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91. Foto: Urad predsednika republike
false
Predstavniki društva gluhoslepih Slovenije Dlan so pripravili kulturni program in razstavo izdelkov, ki so si jih obiskovalci lahko ogledali v veliki dvorani predsedniške palače. Foto: Urad predsednika republike
Borut Pahor na proslavi ob dnevu državnosti
Pahor je v govoru poudaril, da je bila ustanovitev slovenske države "spravno dejanje par excellence". Foto: BoBo

Pahorjev urad je odprl vrata obiskovalcem že ob 11. uri, urad pa bo mogoče obiskati tudi ob 14. uri. Pred predsedniško palačo pa je, kot velja ob državnih praznikih, postavljena častna straža Garde Slovenske vojske, ki bo postavljena do 21. ure. Odprtega dne so se udeležili predstavniki društva gluhoslepih Slovenije Dlan ter pripravili kulturni program in razstavo izdelkov, ki so si jih obiskovalci lahko ogledali v veliki dvorani predsedniške palače.

Predsednik Pahor se je tudi udeležil prireditve na vzletišču Podpeč, kjer je potekala tudi reševalna vaja. V nagovoru se je zahvalil gasilcem in pripadnikom civilne zaščite za njihovo prizadevnost. Poudaril je, da moramo njihovo spoštovati in ceniti in ga ne jemati za samoumevno. V izjavi za medije je Pahor izpostavil tudi pomen družabnih prireditev, ki povezujejo prijetno s koristnim.

Namen današnjega letalskega mitinga in prikaza reševalne vaje v organizaciji Slovenske vojske in prostovoljnega gasilskega društva Podpeč je bil zbrati sredstva za nakup novega gasilskega vozila. Osrednji del prireditve pa je bil prikaz vaje iz reševanja ob balonarski nesreči z demonstracijo gašenja iz zraka.

V večernih je predvidenih še nekaj slovesnosti. V Brežicah bo dan državnosti zaznamovalo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice, na Vranskem pa Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Na prireditvi v Škofji Loki bo zbrane nagovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman. Na Ptuju pa bo zvečer potekal koncert ob dnevu državnosti 160-letnici Pihalnega orkestra Ptuj.

24 let neodvisnosti
Ob dnevu državnosti, s katerim se spominjamo 25. junija 1991, ko je slovenska skupščina sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, temeljni osamosvojitveni pravni akt, potekajo številne prireditve. Eno izmed teh pripravljajo v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Njeni predstavniki se niso udeležili proslave na Kongresnem trgu, kot razlog pa so navedli nasprotovanje simboliki rdeče zvezde in nekdanjemu režimu na splošno.

Čestitke z vsega sveta
Iz Pahorjevega urada so tudi sporočili, da je predsednik republike ob dnevu državnosti prejel številne čestitke. Med drugimi so mu čestitali japonski cesar Akihito, švedski kralj Carl XVI. Gustav, predsednik Kube Raul Castro Ruz, saudski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, mehiški predsednik Enrique Peña Nieto, irski predsednik Michael D. Higgins, srbski predsednik Tomislav Nikolić, črnogorski predsednik Filip Vujanović, albanski predsednik Bujar Nishani in češki predsednik Miloš Zeman.

V imenu ameriških državljanov je predsedniku Pahorju voščil Barack Obama, ki je zapisal, da Združene države Amerike cenijo tesno sodelovanje s Slovenijo pri odzivanju na nenehno spreminjajoče se zahteve današnjega sveta. "Še zlasti cenimo trajna prizadevanja Slovenije pri uveljavljanju miru in demokracije na Balkanu in drugod. Cenimo vašo trdno podporo v boju proti Islamski državi in nasilnemu ekstremizmu. Slovenija ima kot članica Nata in Evropske unije ključno vlogo pri ohranjanju čezatlantske enotnosti v času svetovnih in regionalnih izzivov. Veselimo se skupnega iskanja načinov, kako še naprej spreminjati svet na bolje," je v čestitki zapisal ameriški predsednik in slovenskim državljanom zaželel vse najboljše in obema državama še naprej dobro sodelovanje.

Nemški predsednik Joachim Gauck pa je čestital za reformna prizadevanja, ki se jih je Slovenija v zadnjih letih lotila z veliko poguma in moči. "Slovenija je cenjen politični in gospodarski partner Nemčije. Skupaj se zavzemamo za medsebojno povezanost in krepitev Evropske unije. Zlasti v konfliktnih časih, kot so današnji, sem hvaležen za tesno in odgovorno sodelovanje naših držav kot partneric in prijateljic," je navedel Gauck in dodal, da želi slovenskemu narodu lepo prihodnost v miru, svobodi in blaginji.

Pahor odprl vrata predsedniške palače
25. junija 1991 je Slovenija postala neodvisna
Slovenija praznuje dan državnosti
Pahor pozval Slovence k sodelovanju
Slovenija praznuje Dan državnosti
Pahor odprl vrata predsedniške palače
25. junija 1991 je Slovenija postala neodvisna
Slovenija praznuje dan državnosti
Pahor pozval Slovence k sodelovanju
Slovenija praznuje Dan državnosti