Zakon o malem delu v nasprotju s pokojninsko reformo podpirajo vse koalicijske stranke. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Zakon o malem delu v nasprotju s pokojninsko reformo podpirajo vse koalicijske stranke. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Vodje koalicijskih strank so še zadnjič pozvali k podpori malemu delu. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Koalicija o malem delu

V Botaničnem vrtu v Ljubljani so predsedniki in predsednica koalicijskih strank Borut Pahor (SD), Gregor Golobič (Zares), Karl Erjavec (DeSUS) in Katarina Kresal (LDS) pozvali k udeležbi na nedeljskem referendumu o zakonu o malem delu.

"Dvomov ni več. Smo reformna koalicija"
"Če je bilo na začetku mandata še kaj dvomov, potem jih danes ni več. Sestavljamo reformno koalicijo, Slovenijo vodi reformna vlada. Ker je tako, smo leta 2011, ko je sicer recesija za nami, a se gospodarska kriza nadaljuje, na varni strani radarja, ko gre za vprašanje naše gospodarske in finančne stabilnosti," je zatrdil Pahor. Dodal je še, da je ponosen, ker je del te reformne vlade.

Glede deleža, ki ga bo Slovenija prevzela nase pri pomoči Portugalski, ki se je znašla v finančnih težavah, je dejal, da drugim pomagamo zato, ker sami nismo v težavah, ker smo v zadnjih treh letih vodili politiko, ki nas je iz teh težav izvlekla.

Pahor: Ne pravim, da je zakon o malem delu ključnega pomena
"Ne pravim, da je zakon o malem delu ključnega pomena. Mislim, da nam ni treba zavajati javnosti. Je pa sestavni del reformne politike, ki urejuje probleme na trgu malega dela. Urejuje jih tako, da v bistvu daje več pravic, zato toliko težje razumem, da del javnosti 'naseda' argumentom peščice, ki je imela v sedanjih neurejenih razmerah privilegije," pa je premier povedal o zakonu, o katerem bomo državljani v nedeljo odločali na referendumu.

Kresalova: Slišati je bilo veliko laži v zvezi z malim delom
Kresalova je poudarila, da je bilo med kampanjo mogoče slišati veliko neresnic, polresnic in laži v zvezi z malim delom. Ena večjih je po njenem zagotovo ta, da malo delo vpliva na redne zaposlitve in na tiste delavce, ki so zaposleni za nedoločen čas. Malo delo, kot pravi, ne vpliva na takšne zaposlitve, ki ostajajo točno takšne, kot so, z vsemi pravicami in obveznostmi, odpira pa priložnost in možnost za delo nekaterim drugim skupinam, ki te možnosti do zdaj niso imele.

"Študentje, ki so sicer lahko delali, pa so bili v tem svojem delu, razen tega, da so dobili plačilo, pravzaprav puščeni na suhem, dobijo zdaj možnost pridobivanja izkušenj in pokojninske dobe. To je velik korak naprej in šteje ogromno, ko poskušaš najti zaposlitev," je pojasnila.

Golobič: Nasprotniki zakona so lansirali popolne izmišljotine
Golobič je poudaril, da je referendum o malem delu eden tistih, ob katerem se veliko ljudi sprašuje, čemu je potreben in ali je res smiselno, da si v nedeljo vzamejo pol ure časa, odidejo na volišče in se izrečejo o vprašanju, za katerega so, kot pravi, tako vlada, minister za delo Ivan Svetlik kot državni zbor ocenili, da ga je treba rešiti z novim zakonom tako, da bo vsako delo, ki se v Sloveniji opravlja, štelo tudi tistim, ki delo opravljajo, ne samo tistim - kot do zdaj pri študentskem delu -, ki so ga posredovali in ki so od provizij dobivali del sredstev.

"Nasprotniki te pomembne izboljšave so se odločili, da bodo lansirali popolne izmišljotine o posledicah zakona, za katere sami najbolje vedo, da ne držijo. Namreč, njihova ideja in očitek je, da malo delo pomeni manj dela. Resnica je nasprotna. Malo delo pomeni več dela. Malo delo ne konkurira velikemu delu," je zatrdil.

Erjavec: Zakon o malem delu ni perfekten
Erjavec je dejal, da v DeSUS-u zakon o malem delu podpirajo zaradi dveh razlogov. Prvič zato, ker omogoča tudi upokojencem, da delajo v okviru malega dela, kar jim do zdaj ni bilo omogočeno. "Vemo, da je socialni položaj večine upokojencev slab, in mi predvidevamo, da ga bodo lahko tako izboljšali. Tudi v smislu dolgožive družbe je to dober projekt, saj ohranja aktivnost upokojencev," meni.

Zakon po njegovih besedah podpirajo tudi zato, ker je po njihovem mnenju treba prekiniti prakso nekaterih študentskih servisov, ki so obogateli tudi prek izkoriščevalskega dela na račun študentov. V stranki sicer predvidevajo, da zakon ni perfekten, "je pa dobra osnova, zato bi ga bilo vredno podpreti".

Koalicija o malem delu