Pahor zatrjuje, da je o izmenjavi not o arbitražnem sporazumu govoril tudi s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Foto: MMC RTV SLO
Pahor zatrjuje, da je o izmenjavi not o arbitražnem sporazumu govoril tudi s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Foto: MMC RTV SLO
Pahor zavrača referendum o zakonu o RTV

Pahor je zatrdil, da je o tem govoril tudi s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in mu predal opomnik, v katerem je med drugim navedeno, da bosta noti izmenjani v kratkem in da ni pričakovati pomembnejših zapletov.

Pahor: Ne pričakujem težav
S tem se bo po premierjevih besedah ob koncu pristopnih pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo lahko ob podpisu pristopne pogodbe začel tudi postopek implementacije arbitražnega sporazuma. "Tu ne pričakujem velikih težav," je dejal premier po koncu vrha EU-ja.

Pojasnil je še, da je bilo sicer zaznati "neko notranjo dinamiko v sosednji državi, ki jo je treba spoštovati". Potrdil je, da bosta ratifikacijski noti glede arbitražnega sporazuma vsekakor izmenjani do konca leta.

Pahor proti referendumu o zakonu o RTV
Premier se je tudi izrekel proti referendumu o zakonu o RTV Slovenija, ker to po njegovem mnenju ni prave vrste vprašanje za referendum. Pomembnejše teme se mu zdijo reforme pokojninskega sistema, kmetijstva in plačnega sistema v javnem sektorju. Premier sicer meni, da bi vse to lahko bile teme referendumov.

"Treba je paziti, da referendumi ostanejo za ključne stvari, na primer referendum o meji je bil tak primer in referendum o pokojninah bi lahko bil," meni. Spomnil je na svoje javno nasprotovanje referendumu o RTV Slovenija pred leti in poudaril, da še vedno meni, da referendum o novem zakonu o RTV ni bistven za tisto, kar želimo doseči.

Pahor: Moje misli bodo usmerjene v pomembnejše stvari, kot je zakon o RTV
"Moje misli bodo usmerjene v pomembnejše stvari, kot je zakon o RTV, torej v pokojninsko reformo, reformo plačnega sistema v javnem sektorju in kmetijsko reformo," je poudaril. Vse to je po njegovem mnenju lahko predmet referendumov, zato meni, da bi se bilo dobro z opozicijo dogovoriti, da se o vsem odloči na en dan, da ne bi delali treh ali štirih referendumov zapored.

Pahor zavrača referendum o zakonu o RTV