Pahor in Kosorjeva sta se nazadnje srečala poleti v Bohinju. Foto: EPA
Pahor in Kosorjeva sta se nazadnje srečala poleti v Bohinju. Foto: EPA

Kosorjeva je potrdila sobotno srečanje s slovenskim premierjem, ko naj bi se pogovarjala, kako politične odnose dopolniti z boljšim gospodarskim sodelovanjem med državama.

"Več kot do zdaj bova govorila o gospodarskem sodelovanju, o možnostih, da mostove sodelovanja, ki smo jih zgradili, okrepimo z mostovi gospodarskega sodelovanja," je povedala novinarjem pred poslopjem vlade.

Hrvaška premierka je pojasnila, da bo sestanek potekal v okviru tistega, "kar smo odprli na najinem zadnjem srečanju v Bohinju" in dodala, da se je medtem zgodilo veliko.

Takrat sta se dogovorila za rešitev vprašanja dolga varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke v okviru nasledstva v treh mesecih. Zagreb je tako pretekli teden sporočil, da je privolil v nadaljevanje pogajanj o tem vprašanju pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu.

Izmenjava diplomatskih not?
Po poročanju TV Slovenija se bosta Pahor in Kosorjeva na srečanju v mondenem hrvaškem obmorskem letovišču pogovarjala o reševanju nasledstva nekdanje Jugoslavije.

Po nekaterih informacijah naj bi ti priložnost izkoristila tudi za izmenjavo diplomatskih not o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, s čimer bi tudi začel veljati arbitražni sporazum.

Arbitražni sporazum o meji med državama, ki sta ga premierja podpisala 4. novembra lani, po ratifikaciji sicer velja že v obeh državah, še vedno pa niso izmenjali diplomatskih not, s čimer bi sporazum postal tudi mednarodnopravno zavezujoč za obe državi.

Zunanji minister Samuel Žbogar po pogovoru s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem v ponedeljek v Splitu ni želel komentirati, kdaj naj bi izmenjali note, je pa izrazil upanje, da bodo na enem izmed prihodnjih srečanj uredili tudi to vprašanje.