Predsednik republike Borut Pahor je danes v Ljubljani s švicarskim kolegom Guyem Parmelinom potrdil prijateljske odnose med državama. Predsednika sta se po uradnem delu pogovorov strinjala tudi glede poglobitve odnosov tako na mednarodni kot dvostranski ravni, na slednji predvsem na področju gospodarstva, raziskav in znanosti.

"Moramo ugotoviti, da so odnosi sijajni in predvsem da si Slovenija in Švicarska konfederacija zaupata v vseh smislih, političnih in poslovnih, ter da imamo dokaze o tem v preteklih 30 letih," je povedal Pahor.

Spomnil je, da je Švica tretji največji tuji investitor v Sloveniji, med drugim s podjetji, kot sta Novartis in Kuehne Nagel. Pomembna pa je tudi po obsegu blagovne menjave, saj sodi med največje slovenske partnerice. V Švici pa so prisotna vrhunska slovenska podjetja, je dodal.

Švicarski predsednik, ki je na obisku v Sloveniji z močno poslovno delegacijo, je poudaril pomen sodelovanja na področju znanosti in razvoja, med drugim je izpostavil področje umetne inteligence. Priložnost pa vidi pri krepitvi sodelovanja na področju trajnostnega razvoja in podnebne politike, Švica si na tem področju želi sodelovati tudi v evropskem programu Obzorje. "Mislim, da bodo nove tehnologije tiste, ki nam ponujajo ogromno možnosti v prihodnje," je dodal glede trajnostnega razvoja.

Področje podnebne politike in trajnostnega razvoja je izpostavil tudi Pahor. "Obe državi sta del alpskega sveta, s prečudovitimi naravnimi danostmi in s tem obvezo, da jih ohranjamo za prihodnje rodove. Obe, Švica in Slovenija, se usmerjata v zeleno gospodarstvo, podprto z naprednimi tehnologijami," je prepričan slovenski predsednik.

Predsednika sta govorila tudi o nedavnem propadu pogajanj o institucionalnem okvirnem sporazumu Švice z Evropsko unijo. Švicarski zvezni svet je namreč sprejel odločitev o koncu pogovorov. Parmelin je pojasnil, da so spoznali, da so razhajanja prevelika, vendar je zagotovil, da Švica tudi brez tega dogovora ostaja zanesljiv partner EU-ja.

Pahor je priznal, da tak razplet dolgoletnih pogajanj obžaluje, saj se je zdelo, da je dogovor v obojestransko korist blizu. Pri tem pričakuje od Evropske komisije, da bo čim hitreje in skrbno preučila nastali položaj in predlagala pot naprej.

Sogovornika sta nekaj pozornosti namenila tudi mednarodnemu sodelovanju in pomembni vlogi, ki jo ima Švica pri tem. "Švica ima dolgo diplomatsko tradicijo in eden od vrhuncev bo srečanje ameriškega in ruskega predsednika Joeja Bidna in Vladimirja Putina v Ženevi," je povedal Pahor.

Parmelin je ob tem izrazil upanje, da bo Švica z omogočitvijo srečanja pripomogla k zmanjšanju napetosti v svetu.

Švicarski predsednik je dvodnevni uradni obisk v Sloveniji začel že v torek, ko je skupaj s Pahorjem med drugim obiskal sončno fotonapetostno elektrarno na protihrupnem zidu na odseku hitre ceste v Vipavski dolini in osnovno šolo v Vrtojbi, ki sta bili kot zgledni energetsko učinkoviti rešitvi delno obnovljeni s pomočjo sredstev švicarskega kohezijskega prispevka.

Danes pa so potekali uradni pogovori. V sklopu obiska bo Parmelin skupaj s premierjem Janezom Janšo danes obiskal še obrat družbe Novartis - Lek v Mengšu.