Pahor je svoj poziv označil kot
Pahor je svoj poziv označil kot "legitimen izraz visokih pričakovanj javnosti" glede pomembnega poslanstva KPK-ja. Foto: BoBo
false
KPK je julija začasno umaknil podatke. Foto: BoBo
Pahor pozval KPK k prizadevnemu delu

Ena izmed članic senata, Alma Sedlar, je Pahorju pisala javno pismo, v katerem je zatrdila, da jo predsednik komisije Boris Štefanec omejuje in da zato ne more več ustrezno delovati. Predsednik republike se je prav tako odzval s pismom, v katerem je poudaril, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) samostojen in neodvisen državen organ, ki samostojno izvršuje pristojnosti in opravlja določene naloge. Nihče nima pravice posegati v njihove pristojnosti, tudi predsednik republike ne, je poudaril Pahor.

Ob tem pa javnost utemeljeno pričakuje, da bodo zaupane jim dolžnosti opravljali neodvisno in zakonito, je sporočil. "Zavoljo vaše neodvisnosti in pomembnih nalog, ki jih opravljate, si vas dovolim pozvati, da s prizadevnim in strokovnim delom krepite zaupanje v poslanstvo vaše komisije," je zapisal v pismu.

Ob tem predsednik republike sicer vnovič poudarja, da je KPK samostojen in neodvisen državni organ, ki samostojno izvršuje pristojnosti in opravlja zakonsko določene naloge in nihče nima pravice posegati v njihove pristojnosti, tudi on ne.
Supervizor ponovno v polnem obsegu
Iz KPK-ja se na Pahorjevo pismo še niso odzvali. So pa dopoldne iz Komisije sporočili, da aplikacija Supervizor, ki je bila tudi predmet precejšnjih zapletov in polemik, ponovno deluje v polnem obsegu, podatki pa se osvežujejo samodejno. Nekaj časa niso bili na voljo, ker je informacijski pooblaščenec od KPK-ja zahteval zavarovanje podatkov na način, da spletni iskalniki ne bodo omogočali iskanja družb po imenu in priimku družbenika, ustanovitelja in člana nadzornega ali upravnega organa družbe.

Tehnična rešitev, ki so jo pripravili strokovnjaki KPK-ja, v skladu z zahtevami zakona in odločbo informacijskega pooblaščenca omogoča, da se podatki o družbenikih ter članih upravnih in nadzornih organov naložijo in prikažejo v brskalniku, ko do njih dostopa uporabnik s tehnologijo AJAX. Če podatke zahtevajo navadni spletni brskalniki, pa jih ne dobijo, so pojasnili pri KPK-ju.

Pripravljajo še podrobnejši vpogled
Komisija se zaveda pomena aplikacije za transparentno delovanje javnega sektorja in bo aplikacijo v kratkem še nadgradila z novimi podatki, ki bodo omogočali še podrobnejši vpogled v poslovanje javnega sektorja, so dejali.

Spomnimo, da je KPK julija začasno umaknil podatke o družbenikih, nadzornikih in članih uprav in ustanoviteljev družb, kar so storili zaradi odločbe informacijskega pooblaščenca. "Inšpekcijski organ je komisiji naložil zavarovanje podatkov o družbenikih, nadzornikih, članih poslovodnih organov in ustanoviteljih družb, in sicer tako, da onemogoči iskalnikom, kot je npr. Google, iskanje po imenu in priimku teh oseb. Po mnenju inšpekcijskega organa je takšno iskanje po veljavni zakonodaji nedovoljeno," so takrat pojasnili na KPK-ju.

Pahor pozval KPK k prizadevnemu delu