Prvič je med Sedlarjevo in Štefenecem javno počilo v lanskem oktobru. Foto: BoBo
Prvič je med Sedlarjevo in Štefenecem javno počilo v lanskem oktobru. Foto: BoBo
V KPK-ju ponovno počilo v vodstvu

Po besedah komisije je Štefanec dostop do določenih informacij omejil zaradi suma posegov v osebne podatke. Ta sum pa bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) tudi prijavila informacijskemu pooblaščencu, so zapisali.
Dodali so, da z vsebino pisma, ki ga je Sedlarjeva poslala Pahorju, niso seznanjeni. So pa poudarili, da "predsednik komisije vse očitke o onemogočanju dela namestnici odločno zavrača, saj delo na področju, za katerega je pooblaščena, lahko neovirano opravlja še naprej".

Sedlarjeva Pahorju: Štefanec mi onemogoča delo
V današnjem pismu predsedniku republike Borutu Pahorju Sedlarjeva sicer opozarja, daj jo Štefanec, že odkar je nastopila funkcijo, ves čas izloča iz procesov dela. Zadnji takšen ukrep se je zgodil v petek, ko je izdal odredbo, na podlagi katere ji je omejil dostop do vpogleda v pošto in dokumentacijo KPK-ja.

Petkova odredba je le zadnje v nizu dejanj, zaradi katerih je delovanje senata KPK-ja omejeno do te mere, da ta ne more več ustrezno delovati, je Sedlarjeva zapisala v pismu, ki ga je naslovila tudi na premierja Mira Cerarja, predsednika mandatno-volilne komisije DZ-ja Mitjo Horvata ter ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja.

Sedlarjeva navaja, da je sistematičnih povračilnih ukrepov, ki jih dojema kot mobing in onemogočanje njenega dela, deležna vse od oktobra lani, ko je prvič javno opozorila na sume nepravilnosti. Razmere so se zaostrile do te mere, da delo senata v trenutnih okoliščinah ni mogoče, opozarja.

Vodji KPK-ja očita politično delovanje
Izpostavila je tudi primer, ko bi lahko šlo za politično delovanje predsednika Štefaneca. Ta naj bi po besedah Sedlarjeve poskušal ustaviti ali vsaj omejiti postopke KPK-ja v zvezi z eno izmed družb, ki jo je ustanovila država. KPK je v zvezi z nadzorovanjem postopkov v navedeni družbi praktično "blokirana", uslužbenci pa naj bi se morali zagovarjati pred Štefanecem, zakaj izvajajo postopke, je še naštela Sedlarjeva.

V pismu je izpostavila tudi, da je v preteklem letu KPK zapustilo veliko uslužbencev, še več pa jih namerava oditi v kratkem. Predsednika Pahorja iz vseh naštetih razlogov prosi, naj izrazi svoje stališče glede aktualnega stanja in namen po čimprejšnji normalizaciji razmer. Predsednikov argument, da se noče vmešavati v delo komisije zaradi vzdrževanja njene neodvisnosti, razume, a vendar se zaradi trenutnega načina vodenja institucije poraja utemeljen dvom, ali je ta institucija res še neodvisna.

V KPK-ju ponovno počilo v vodstvu