Polemik o novem zakonu ni več, na vrsti so komnentarji v zvezi z referendumsko odločitvijo. Foto: Bobo
Polemik o novem zakonu ni več, na vrsti so komnentarji v zvezi z referendumsko odločitvijo. Foto: Bobo
Zavrnitev zakona nezaupnica vladi?

Nizka udeležba na referendumu o zakonu o RTV Slovenija je po Pahorjevih besedah udarec za legitimnost referenduma kot instrumenta demokracije. Meni, da gre na nek način tudi za poraz predlagateljev. Odločitev volivcev obžaluje, a v vsakem primeru je po njegovih besedah izid legalen in ga je treba spoštovati.

Predsednik vlade je sicer prepričan, da zakon, ki ostaja v veljavi, omogoča bistveno večje politično vtikanje v delo javnega servisa.

"Širce zagotovo ne bom pozval k odstopu"
V zvezi s pozivi k odstopu ministrice za kulturo Majde Širca pa Pahor pravi, da referendum ni bil namenjen temu, da se odloča o zaupanju ali nezaupanju v vlado. "Jaz je prav gotovo k razmisleku, kaj šele odstopu, ne bom pozval, ampak bom želel z njo sodelovati v enaki profesionalni meri kot doslej," je povedal.

Pahor je prepričan tudi, da so referendumi namenjeni odločanju o najbolj usodnih vprašanjih, medtem ko zakon o RTV Slovenija za volivce ni ravno eksistencialnega pomena, zato bi odgovornost za njegov sprejem morala prevzeti politična večina.

SDS: Ljudje niso privolili v manipulacije
"Očitki ministrice za kulturo Majde Širce kažejo na njeno popolno dezorientacijo in nesposobnost prepoznavanja položaja, v katerem sta se znašla vlada in ona kot predlagateljica zakona," pa so zapisali v SDS-u.

Zavrnili so ministričine očitke in poudarili, da izidi na referendumu o zakonu o RTV Slovenija kažejo, da so ljudje nedvoumno zavrnili novi zakon in niso privolili v manipulacije, ki si jih je v zvezi s tem zakonom privoščila vladna koalicija in neposredna predlagateljica zakona.

"Pahor bi moral postaviti državne cilje pred svoje osebne"
"Dokaz nezadovoljstva javnosti s politiko njene stranke in nadaljnje padanje podpore vladi kot celoti potrjujejo tudi v ponedeljek objavljene javnomnenjske raziskave. V luči navedenega še vedno menimo, da mora ministrica glede na neuspeh svojega predloga sprejeti objektivno odgovornost in nepreklicno odstopiti, kar bi bilo v skladu z uveljavljeno politično kulturo v demokratičnih državah. Premier Pahor je minuli teden zakon o RTV-ju označil kot eno ključnih reform svoje vlade. Ta ključna reforma njegove vlade je bila včeraj odločno zavrnjena, zato bi morala vlada prenoviti svoje vrste in začeti v polni meri opravljati nalogo, za katero je dobila mandat na volitvah. V kolikor tega ni sposobna, bi moral premier Pahor postaviti državne cilje pred svoje osebne in preko predčasnih volitev omogočiti, da odgovornost za Slovenijo prevzamejo sposobnejši," so znova opomnili.

Zavrnili so tudi očitke glede stroškov referenduma in še zapisali: "Za majhno volilno udeležbo obstaja več razlogov, pa vendar velja znova poudariti, da so se referenduma udeležili predvsem tisti, ki so se z vsebino novega predloga seznanili, ob čemer so jasno spoznali, da ne gre za novo kakovost, temveč za želje po vsebinski in politični podreditvi javnega zavoda RTV Slovenija."

Zavrnitev zakona nezaupnica vladi?